27 °C Budapest
Background of fresh beautiful red cherries. Selective focus. Food.

Sokkal kevesebb terem a nyár slágergyümölcséből: később is kerül a boltokba

2021. június 24. 08:32

A hűvös tavasz miatt később érik a meggy, a termés pedig a szakértői becslések szerint a virágzáskor reméltnél kevesebb, csak 60-70 ezer tonna körüli lesz.

Az idén a hűvös tavasz miatt a megszokottnál később érik a meggy, nagy mennyiségben június 25. után jelenhet meg a piacon, a termés pedig a szakértői becslések szerint a virágzáskor reméltnél kevesebb, csak 60-70 ezer tonna körüli lesz – írta a Világgazdaság.

Az elmúlt két évi gyenge meggytermés után az idén a termelők a nagyon sikeres virágzás alapján kiváló termést vártak: a tavalyi 60 ezer tonna körüli – gyenge közepes – mennyiség után 80-90 ezer tonnára számítottak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szerint.

A terméskötődés végül gyenge lett, a nagymértékű korai gyümölcshullás után csak közepes, 60-70 ezer tonna körüli mennyiség várható. A termesztők azonban azt remélik, hogy a száraz meleg időjárás jó gyümölcsminőséget eredményez.

Az agrárkamara adatai szerint a hazai meggy 60-80 százaléka exportra kerül, egy átlagos évben ennek a harmada friss gyümölcs, több mint a fele befőtt, nyolcada-tizede pedig fagyasztott áru.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 4. 13:54