26 °C Budapest
Hús, tojás, tej: ezért lesz minden folyamatosan drágább még egy jó ideig

Hús, tojás, tej: ezért lesz minden folyamatosan drágább még egy jó ideig

2021. június 8. 09:31

A turizmus és vendéglátás újraindulása némi reménnyel kecsegtet, ugyanakkor az állattartók jelentős költségnövekedésének ellensúlyozásához mindez kevés. Továbbra is a hónapok óta tapasztalt gyors és jelentős gabonaár-emelkedés, ezzel az egekbe szökő takarmányozási költségek befolyásolják a piacot. A gabonaárak érdemi visszaesésére kevés az esély.

A gabona árát a tőzsdei, világpiaci folyamatok határozzák meg, most Kína húzza fel az árakat. A kínai gabonafelvásárlás pontos háttere nem ismert, de a legvalószínűbb, hogy a távol-keleti ország a sertésállomány jelentős növelésére tesz erőfeszítéseket - írja a Magyar Nemzet. Kínában ugyanis a sertésállomány jelentős részét kellett leölni az afrikai sertéspestis-járvány miatt. 

A lap által megkérdezett ágazati szereplők kiemelték: egyelőre csak a belföldi turizmus élénkülésére lehet számítani, ám az érdemi fellendüléshez szükség lenne a nemzetközi turizmus újraindulására is. Az állattartók hónapok óta elkerülhetetlennek látják a megnövekvő költségek egy részének továbbhárítását a termékpályák további szereplői­re. A fogyasztóknak ezért számolniuk kell némi áremelkedéssel, ugyanakkor a legtöbb húsfélénél ennek mértéke nem lesz akkora, ami komoly pluszkiadást jelentene a családoknak.

A tojáságazatra komoly kiadás vár. Az állattartó ketrecek teljes uniós tilalmáért indított polgári kezdeményezés eredményes volt, a brüsszeli döntéshozók és az Európai Parlament pedig nagy többséggel támogatja a kezdeményezést. Az uniós tilalom miatt a hazai tyúktartóknak egy évtizeden belül már másodjára kellene beruházniuk a teljes technológiaváltásba, az állattartókat érő támadások és a várható intézkedések pedig már sokakat elrettentenek a tevékenységtől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?