33 °C Budapest
Personal perspective of a shopper pushing shopping trolley along product aisle while shopping in a supermarket

Bődületes mennyiségű pénz áramlott a magyar kiskereskedelembe: mit nekik a válság

2021. június 4. 11:28

2021. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene – a hónap közepétől fokozatosan megszüntetett korlátozások és a tavaly áprilisi mélypont eredményeként – a nyers adat szerint 9,9, naptárhatástól megtisztítva 10,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. Áprilisban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,3%-kal, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és az üzemanyag-kiskereskedelemben mintegy ötödével nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 2021. január–áprilisban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – nem változott az előző év azonos időszakához mérten.

A KSH friss statisztikái szerint 2021. áprilisban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 10,6%-kal nőtt. Ugyanebben az időszakban:

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,3%-kal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,9%-kal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,1%-kal emelkedett.
  • A korlátozások feloldása és a bázishatás jellemzően a nem élelmiszer-kiskereskedelmet érintették, melynek forgalma összességében 21,3%-kal bővült. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben hatszorosára, a használtcikk-üzletekben háromszorosára, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 38%-kal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 18%-kal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 8,6%-kal nőtt. A forgalom volumene csökkent a bútor-, műszakicikk-üzletekben (4,2%).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,7%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene – a tavaly áprilisi rekordnövekedés után – 6,4%-kal tovább bővült.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 19,2%-kal emelkedett.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 30%-kal nőttek.

Ezen felül kiderült még, hogy 2021 áprilisában az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1064 milliárd forint volt. Illetve, az Ÿ  országos kiskereskedelmi forgalom 48%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A KSH közölte azt is, hogy 2021. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • A kiskereskedelem forgalmának volumene nem változott.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben lényegében nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,6%-kal nőtt, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,4%-kal csökkent az értékesítés volumene.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?