25 °C Budapest
Struccból és nyúlhúsból is készülhet a hamburger idén nyáron a magyar grillsütőkön

Struccból és nyúlhúsból is készülhet a hamburger idén nyáron a magyar grillsütőkön

2021. május 26. 11:30

Valószínűleg kevesen tudják, hogy május 28-án ünnepeljük a hamburger világnapját. Talán nem véletlen az időpont: a tavasz vége azt jelzi, hogy itt a kerti sütögetések ideje. A magyarok körében is egyre népszerűbb a grillezés, ráadásul most, hogy biztonságosan tudunk találkozni a barátokkal, rokonokkal, minden adott egy kis sütögetéshez.

Visszavonhatatlanul elérkezett a grillszezon: a nyár beköszöntével egyre többen kezdenek sütögetni a kertben, a teraszon, de a hamburgerek, hot-dogok, grillkolbászok akár a konyhában, sőt, asztali grillsütővel is elkészíthetőek. Felmérések szerint a grilltermékek piaca Magyarországon május és augusztus között van a csúcson: a nyári hónapokban mind a grillkolbász, mind pedig a grillsajtok forgalma kétszámjegyű növekedést mutat. 

A kiskereskedelmi adatok alapján elmondható, hogy a grilltermékek között még mindig a kolbász vezeti a slágerlistát. Egye többen keresik a grillsajtokat, és ilyenkor a grillfűszerek iránt is jelentősen megnő a kereslet az élelmiszerüzletekben. De egyre többen készítenek otthon hamburgert: ehhez már sokféle húspogácsa, különböző bucik és szószok is találhatók az üzletekben.

Szezonális választákkal készülnek az üzletláncok

Folyamatosan bővíti szezonális kínálatát, így grilletrmék-választékát a Lidl Magyarország is – tájékoztatta az áruházlánc a Pénzcentrumot.

Az idei évben már közel negyvenféle grillhús, -kolbász és húspogácsa közül válogathatnak a vásárlók. A polcokon megtaláhatók a csirkéből, kacsából, pulykából, nyúlból, sertésből és marhából készült grilltermékek. Az újdonságok között megtaláljuk többek között a fél grillcsirkét, vagy a csirkemellből készült saslikot is. Ízesítésüket tekintve a hagyományos ízvilágtól kezdve a BBQ, mézes-chilis és pikáns ízesítéseken túl olyan különleges pácolású húsokat is kínál az áruházlánc, mint például a szarvasgombás, a chili-lime-gyömbér vagy a paradicsomos salsa szószos.

Mint megtudtuk, a grillkolbászok között újdonság a fokhagymás és a sajtos ízesítésű, illetve a sajtos és bacon-ös csiga alakú grillkolbász, de a választékban helyet kapnak a friss hamburgerpogácsák is, melyekből idén bővebb választékot kínál a Lidl. Ez azt jelenti, hogy a prémium minőségű húsként ismert Angus marha burger mellett elérhető lesz többek között a csirke, a sertés és a szarvas hamburgerhúspogácsa is.

A grillsajtokból is többféle ízesítés érhető el a kínálatban, a natúr, a chilis és zöldfűszeres. Időszakos jelleggel további grillsajtok is elérhetőek, olyan különleges ízesítésekkel is lehet találkozni, mint a gyros, a chilis vagy az almás-fahéjas.

A speciális húsokat is érdemes kipróbálni

Az áruházlánc egyébként speciális grilltermékeket is felvett szezonális kínálatába. Ilyen például a szarvashúspogácsa, a nyúl hamburgerpogácsa, a struccburgerhús, vagy a lazacburgerpogácsa, melyek május 28-tól érhetőek el az üzletekben.

Mint megtudtuk, arra számítanak, hogy az újdonságokat kereső vásárlók nyitottak lesznek a termékek iránt. A változatos húsfogyasztás ugyanis napjaink egyik fontos gasztronómiai trendje: bár a magyarok tradicionálisan a vörös húsokat kedvelik, a szárnyasok közül pedig csirkéből fogyasztanak sokat, egyre nagyobb az érdeklődés a speciális hústermékek iránt.

Ráadásul a grilltermékek olyan kategóriát jelentenek, amelyeknél az elkészítés nem jelent különösebb nehézséget, a húsokhoz pedig jól lehet „kísérletezni” szószokkal, salátákkal, köretekkel.

Akár otthon is elkészíthetjük a hamburgerbucit

Bár az áruházakban többféle hamburgerbuci is kapható, akár mi magunk is elkészíthetjük a hamburgerzsemlét. A Michelin-csillagos séf, Széll Tamás megosztott egy egyszerű receptet ehhez:

HOZZÁVALÓK

Liszt - 600 g

tojás - 3 + 1 db

olívaolaj - 3 ek.

napraforgóolaj -3 ek.

szárított élesztő - 21 g (3 zacskó)

kristálycukor - 3 ek.

szezámmag - 1 ek.

fekete szezámmag - 1 ek.

pirított hagyma - 2 ek.

egész bors durvára aprítva -2 kk.

só- 2 kk.


Támogatott tartalom

A cikk megjelenését a Lidl támogatta.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?