Nemcsak a diszkontláncoknál, a klasszikus hiper- és szupermarketekben is egyre nagyobb teret hódítanak a sajátmárkás termékek.
Valószínűleg kevesen tudják, hogy május 28-án ünnepeljük a hamburger világnapját. Talán nem véletlen az időpont: a tavasz vége azt jelzi, hogy itt a kerti sütögetések ideje. A magyarok körében is egyre népszerűbb a grillezés, ráadásul most, hogy biztonságosan tudunk találkozni a barátokkal, rokonokkal, minden adott egy kis sütögetéshez.
Visszavonhatatlanul elérkezett a grillszezon: a nyár beköszöntével egyre többen kezdenek sütögetni a kertben, a teraszon, de a hamburgerek, hot-dogok, grillkolbászok akár a konyhában, sőt, asztali grillsütővel is elkészíthetőek. Felmérések szerint a grilltermékek piaca Magyarországon május és augusztus között van a csúcson: a nyári hónapokban mind a grillkolbász, mind pedig a grillsajtok forgalma kétszámjegyű növekedést mutat.
A kiskereskedelmi adatok alapján elmondható, hogy a grilltermékek között még mindig a kolbász vezeti a slágerlistát. Egye többen keresik a grillsajtokat, és ilyenkor a grillfűszerek iránt is jelentősen megnő a kereslet az élelmiszerüzletekben. De egyre többen készítenek otthon hamburgert: ehhez már sokféle húspogácsa, különböző bucik és szószok is találhatók az üzletekben.
Szezonális választákkal készülnek az üzletláncok
Folyamatosan bővíti szezonális kínálatát, így grilletrmék-választékát a Lidl Magyarország is – tájékoztatta az áruházlánc a Pénzcentrumot.
Az idei évben már közel negyvenféle grillhús, -kolbász és húspogácsa közül válogathatnak a vásárlók. A polcokon megtaláhatók a csirkéből, kacsából, pulykából, nyúlból, sertésből és marhából készült grilltermékek. Az újdonságok között megtaláljuk többek között a fél grillcsirkét, vagy a csirkemellből készült saslikot is. Ízesítésüket tekintve a hagyományos ízvilágtól kezdve a BBQ, mézes-chilis és pikáns ízesítéseken túl olyan különleges pácolású húsokat is kínál az áruházlánc, mint például a szarvasgombás, a chili-lime-gyömbér vagy a paradicsomos salsa szószos.
Mint megtudtuk, a grillkolbászok között újdonság a fokhagymás és a sajtos ízesítésű, illetve a sajtos és bacon-ös csiga alakú grillkolbász, de a választékban helyet kapnak a friss hamburgerpogácsák is, melyekből idén bővebb választékot kínál a Lidl. Ez azt jelenti, hogy a prémium minőségű húsként ismert Angus marha burger mellett elérhető lesz többek között a csirke, a sertés és a szarvas hamburgerhúspogácsa is.
A grillsajtokból is többféle ízesítés érhető el a kínálatban, a natúr, a chilis és zöldfűszeres. Időszakos jelleggel további grillsajtok is elérhetőek, olyan különleges ízesítésekkel is lehet találkozni, mint a gyros, a chilis vagy az almás-fahéjas.
A speciális húsokat is érdemes kipróbálni
Az áruházlánc egyébként speciális grilltermékeket is felvett szezonális kínálatába. Ilyen például a szarvashúspogácsa, a nyúl hamburgerpogácsa, a struccburgerhús, vagy a lazacburgerpogácsa, melyek május 28-tól érhetőek el az üzletekben.
Mint megtudtuk, arra számítanak, hogy az újdonságokat kereső vásárlók nyitottak lesznek a termékek iránt. A változatos húsfogyasztás ugyanis napjaink egyik fontos gasztronómiai trendje: bár a magyarok tradicionálisan a vörös húsokat kedvelik, a szárnyasok közül pedig csirkéből fogyasztanak sokat, egyre nagyobb az érdeklődés a speciális hústermékek iránt.
Ráadásul a grilltermékek olyan kategóriát jelentenek, amelyeknél az elkészítés nem jelent különösebb nehézséget, a húsokhoz pedig jól lehet „kísérletezni” szószokkal, salátákkal, köretekkel.
Akár otthon is elkészíthetjük a hamburgerbucit
Bár az áruházakban többféle hamburgerbuci is kapható, akár mi magunk is elkészíthetjük a hamburgerzsemlét. A Michelin-csillagos séf, Széll Tamás megosztott egy egyszerű receptet ehhez:
HOZZÁVALÓK
Liszt - 600 g
tojás - 3 + 1 db
olívaolaj - 3 ek.
napraforgóolaj -3 ek.
szárított élesztő - 21 g (3 zacskó)
kristálycukor - 3 ek.
szezámmag - 1 ek.
fekete szezámmag - 1 ek.
pirított hagyma - 2 ek.
egész bors durvára aprítva -2 kk.
só- 2 kk.
ELKÉSZÍTÉS
A cukrot elkeverjük 2,5 dl langyos vízzel és a száraz élesztővel. Ha feloldódott a vízben a cukor, hozzáadjuk a 3 tojást is. A lisztet külön elkeverjük a sóval. Lehetőség szerint asztali dagasztógépben, vagy kézi habverő tésztadagasztójával kezdjük a tojásos-vizes keveréket összekeverni. Három-négy részletben adagoljuk hozzá a lisztet, majd az olajat is. Addig dagasztjuk, míg selymes, puha és egynemű lesz. Az edényt lefóliázzuk, és hagyjuk duplájára kelni a tésztát. A megkelt tésztát késsel 12-18 dkg-os darabokra vágjuk, attól függően, hogy mekkora bucikat szeretnénk. A kiadagolt tésztát tökéletes gömbölyű formákra gyúrjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd kézzel kissé lelapítjuk.
Ne rakjuk a tésztagombócokat túl szorosan, kelés és sülés közben ne érjenek össze! Fóliával letakarjuk és hagyjuk picit megkelni a bucikat. Ha szépen megkeltek, felvert egész tojással megkenjük, majd a tetejét megszórhatjuk ropogós hagymával, fekete és fehér szezámmaggal, durvára őrölt borssal, amivel csak szeretnénk.
200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 12–15 percig sütjük, míg a buci aranybarna lesz. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni és fóliába csomagolva napokig is tárolhatjuk. Mikor hamburgert készítünk, félbevágjuk, a vágott felületét pedig grillen, serpenyőben, esetleg sütőben megpirítjuk.
Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a Lidl támogatta.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Gondban lesz a YouTube-bal, ha ilyen mobilja van
- Már van, ahol szinte kötelező lesz e-autót venni a nagyobb cégeknek
- Annyi Szoboszlai Dominik álmainak
- Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás
- Ezért érdemes lesz pénteken sokáig fent maradni
- Egy hónapos eltolódás várható a Balatonnál az extrém időjárás miatt