14 °C Budapest

Nem a gazdagok kiváltsága: ezeket az egészséges ételeket fillérekből megveheted

2021. március 17. 18:02

Nem csak a módosabbak kiváltsága az egészséges étkezés: filléres konzervekből, és fagyasztott termékekből is ugyanúgy meg lehet oldani a szükséges tápanyagok és vitaminok bevitelét. Dietetikusok mondták el, milyen hozzávalókat érdemes kiválogatni, ha kis kosztpénzből szeretnél valami egészségeset főzni. Az is kiderült, van-e különbség a filléres, és a márkás fűszerek között.

Sokan azt hiszik, hogy egészségesen étkezni drágamulatság. Oké, az olyan különlegességek, mint a chia mag, vagy a többi étrend-kiegészítő valóban nem olcsó, de a táplálkozási szakemberek hangsúlyozzák, hogy kis pénzből is remek egészséges ételeket, alapanyagokat lehet vásárolni a boltokban. A HuffPost több dietetikust is megkérdezett, mit fogyasztanának, ha kevés pénz lenne az étkezésre, és mondjuk csak a konzerekkel és mirelit termékekkel kellene beérni.

A nyilvánvaló: gyümölcs és zöldség

Bár a gyümölcsök és zöldségek frissen a legjobbak, de ez nem azt jelenti, hogy konzervekből, fagyasztott árukból ne tudnánk bevinni a napi vitaminadagot.

Összességében konzervként vagy fagyasztva is ugyanolyan zöldségfélékről beszélünk

- mondta Chrissy Arsenault dietetikus. A szakember előnyben részesíti a fagyasztott zöldségeket a konzervekkel szemben, mivel azok tartalmazhatnak sót, tartósítószert. Ennek elkerülése végett érdemes megnézni az összetételt, esetleg többször átmosni a konzervek tartalmát.

Bab

Alex Caspero dietetikus rajong a babkonzervekért a rost- és fehérjetartalom miatt  Ennek előnye, hogy számos módon el lehet készíteni, a szakember például tacóban, burritóban fogyasztja, amik nem is megterhelő ételek, és elkészíteni sem bonyolult.

Egy könnyű ebédhez, vacsorához egyszerűen vegyél egy zacskó tortillát, egy zacskó aprított salátát, paradicsomkonzervet és fekete babkonzervet, ilyen egyszerű!

- tette hozzá. Alternatíva lehet a szárított bab is, de azzal sok a macera, elő kell készíteni a főzéshez.

Marisa Moore, az atlantai dietetikus és étkezési tanácsadó kedveli a szárított és a konzerv babot is, mert a rostok és a fehérjék mellett magnéziumban is gazdagok. Akiknek van idejük szárított babot főzni, azt javasolja, hogy az egész csomaggal készítsék el egyszerre, a maradékot pedig fagyasszák le.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tonhalkonzerv

Ha fehérjedús étrendet szeretnénk, a legjobb választás a konzerv, vagy fagyasztott tonhal  - mondta Arsenault, aki főzőtanfolyamokat is tart alacsony jövedelmű családoknak, hogy megtanulják, miképpen lehet kevés pénzből is egészségesen étkezni.

A tonhal azért is remek, mert sok benne a természetes omega-3 zsírsav, amely a szív és az agy egészsége érdekében elengedhetetlen. Szeretem a tonhalkonzervet, mert könnyű vele dolgozni: egy saláta, vagy egy könnyebb fogás mindössze öt perc alatt megvan

- tette hozzá.

+1: Fűszerek

Sokan ódzkodnak az olcsóbb fűszerektől, pedig például az amerikai Consumer Reports korábbi tesztje szerint szinte semmi különbség nincs a drága és az olcsó termékek között sem ízben, sem minőségben - emlékeztetett Arsenault, aki például oregánóból, fokhagymaportból, vagy chiliporból is bátran tudja ajánlani az olcsóbbakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm