1 °C Budapest

Csúnya játékot űznek a hazai boltok: sokan bedőlnek, itt az életveszélyes termékek listája

2021. február 7. 07:01

Évről évre előfordulnak leginkább a téli szezonban szén-monoxid-mérgezéses esetek, több haláleset is történik, melyek megelőzhetőek lennének. Köztudott, hogy amenniyben nyílt égésterű fűtőeszközt vagy vízmelegítőt használunk, akkor mérgező szén-monoxid keletkezhet. Mivel színtelen, szagtalan gázról van szó, sem az emberek, sem az állatok nem képesek érzékelni, ezért mindenképpen tanácsos egy jó minőségű érzékelőt beszerezni otthonra.

Szörnyű katasztrófával indult a február: két ember életét vesztette szén-monoxid-mérgezés miatt Szerencsen, a Darvas László utcában. A szerencsi tűzoltók gázkoncentráció-mérő készülékkel méréseket végeztek az érintett sorházi lakásban, a mérőműszer az alsó és a felső szinten is magas szén-monoxid-koncentrációt mutatott ki. Az ingatlanban egy nyílt égésterű gázkazán üzemelt, a lakásban pedig nem volt szén-monoxid-érzékelő.

Gyakori halálok a szénmonoxid

A szénmonoxid a fűtési szezonban minden évben okoz baleseteket Magyarországon, és több haláleset is történik. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint évente átlagosan 300-400 mérgezés történik az országban, és tíznél is többen életüket vesztik.

Mi okozza leggyakrabban a szénmonoxid-mérgezéseket?

  • A kémény karbantartásának elmulasztása
  • A gázkészülék karbantartásának elmulasztása, a gázkészülék hőcserélőjének telítettsége korommal
  • A lakások elégtelen levegő-ellátása. Az ajtók, ablakok lecserélése fokozott légtömörségű nyílászárókra, az ennek következtében esetenként előforduló, nem megfelelő levegőellátás. Súlyosbító tényező lehet, ha a lakás légterében valamilyen levegő-elszívó berendezés - jellemzően konyhai elszívó - is működik
  • Az előírt szellőzőnyílások eltakarása
  • A füstcső átalakítása, a füstcső bilincsének eltávolítása, pl. festés miatt
A gázkészülékek karbantartása, évenkénti átvizsgáltatása megfelelő szakemberrel kulcskérdés a tragédiák elkerülése érdekében.

Ide tartozik a konvektorok, átfolyós vízmelegítők, fűtő- és kondenzációs kazánok gyújtóláng-tisztítása, ellenőrzése, a gázcsatlakozó elemek külső tömörségének ellenőrzése, a gyújtás és működés ellenőrzése, a készülék állapotának minősítése, égőtisztítás, a kazántest tisztítása, a tömítések kötelező cseréje stb.

Egy jó készülék életeket menthet!

Amenniyben nyílt égésterű fűtőeszközt vagy vízmelegítőt használunk, akkor mérgező szén-monoxid keletkezhet. Teljesen mindegy, hogy gázzal, fával, brikettel, szénnel, vagy olajjal fűt valaki, amennyiben a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, akkor ott szén-monoxid keletkezik.

Nem elég néha kiszellőztetni azokban a szobákban, ahol ilyen fűtés vagy vízmelegítő működik, különösen a jól záró nyílászárókkal ellátott helyiségekben. A megfelelő levegő-utánpótlást elősegíti például a nyílászárókba szerelt résszellőző, illetve az égéstermék-elvezető felülvizsgálata, karbantartása. Ezen felül kell egy jó jelzőkészülék.

A szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem képesek érzékelni, ezért mindenképpen tanácsos egy jó minőségű érzékelőt beszerezni otthonra.

A BM OKF, mint a szén-monoxid-érzékelők piacfelügyeletét ellátó hatóság közzéteszi a megbízható és a vizsgálat során nem biztonságosan működő szén-monoxid-érzékelőkről készített kimutatásokat. A negatív listán szereplő termékek forgalmazását a hatóság megtiltotta a termékek nem megbízható működése miatt. Semmilyen körülmények között ne vásárolj a negatív listán szereplő termékek közül, illetve amennyiben korábban ilyen készüléket vásároltál, akkor azt feltétlenül cseréld le a pozitív listán található termékek egyikére.

Megfelelő CO-érzékelők:

Nem megfelelő CO-érzékelők

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?