Már QR-kóddal is fizethetsz az online vásárlásnál: mutatjuk, hogyan

Már QR-kóddal is fizethetsz az online vásárlásnál: mutatjuk, hogyan

2021. február 4. 20:58

Az OTP Bank és az OTP Mobil által kialakított, azonnali fizetési rendszerre támaszkodó, biztonságos online QR-kódos fizetési megoldás mostantól elérhető a Raiffeisen Banknál számlát vezető ügyfelek számára is. Ez többek között azt jelenti, hogy online fizetéskor a Raiffeisen Bank ügyfelei által használt mobilbanki alkalmazás is be tudja olvasni a fizetéskor generált QR-kódot, majd az ügyfél az azonnali fizetési rendszeren keresztül egyenlítheti ki a számlát a kereskedő felé.

A megoldás kiterjesztése a két bank több millió ügyfelének és kereskedő partnerének jelent kölcsönös könnyebbséget az online fizetések alkalmával. Az OTP Csoport tavaly nyár óta elérhető innovatív megoldásához szabadon csatlakozhatnak további bankok, kereskedők, fizetési szolgáltatók is.

A tavalyi év sok egyéb mellett a vásárlási és a fizetési szokásokat is nagymértékben átalakította, a járvány első hullámának végén, a második negyedévben között már az összes kártyás vásárlás csaknem 20 százaléka az online térben zajlott a jegybank adatai alapján, az internetes vásárlások pedig a korábbiakhoz képest is jelentősen nőttek 2020 második negyedévében, a tranzakciószám tekintetében 43, az érték vonatkozásában pedig a 42 százalékos növekedés után közel 50 százalékos volt a bővülés az előző év azonos időszakához képest.

Látható, hogy előtérbe kerültek és egyre népszerűbbé váltak tehát az online fizetési megoldások. Természetesen a bankok, fizetési szolgáltatók, kereskedők és a vásárlók számára is nagy jelentősége van annak, hogy ezek az online fizetési tranzakciók minél gyorsabbak, kényelmesebbek és biztonságosak legyenek. A változásokat nem csak a járványhelyzet, de az azonnali fizetési rendszer márciusi elindítása is felgyorsította.

A már tavaly nyár óta elérhető innovatív lehetőség lényege, hogy az MNB szabványra épülő szolgáltatás további biztonsági és kényelmi elemekkel egészült ki. Ennek köszönhetően a fizetések kapcsán a QR-kód kizárólag bevizsgált kereskedők felületein jelenhet meg, így csökkentve a visszaélések lehetőségét. Mostantól a SimplePay és a SimpleBusiness fizetési felületen kibocsátott QR-kódokat két bank ügyfelei által használt mobilbanki alkalmazás is be tudja olvasni, megnő tehát azon ügyfelek száma, akik ezt a kényelmes, az azonnali fizetési rendszert használó megoldást választhatják online fizetéskor.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A bankszektor évekkel ezelőtt felismerte az ügyfelek egyre nagyobb igényét az online megoldások, digitális termékek és szolgáltatások iránt, ez a tendencia pedig a járvány miatt csak tovább erősödött. A korábbiaknál jóval többen ismerték fel: a digitális megoldások bárkinek jó szolgálatot tehetnek a mindennapokban, ez pedig a szolgáltatói oldalon is felgyorsította a digitális fejlesztési folyamatokat" - mondta el Csányi Péter, az OTP Bank ügyvezető igazgatója.

Mostantól már nem csak a bank saját ügyfelei között, hanem egy ökoszisztémát építve egymás ügyfeleinek is lehetővé tesszük a kölcsönös elfogadást. A jövő ma már egyértelműen arról szól, hogy a fizetési tranzakciókat a lehető leggyorsabban, a legkevesebb adminisztrációval és a legbiztonságosabb körülmények között lehessen lebonyolítani

- mondta Ralf Cymanek, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese. Az azonnali fizetési, QR-kódos megoldáshoz szabadon csatlakozhatnak további bankok, kereskedők, fizetési szolgáltatók is. A csatlakozó bankok ügyfelei - az adott bank mobilalkalmazásán keresztül - fizethetnek a SimplePay-t használó webáruházakban QR-kód alapú azonnali átutalással, de ezen felül a saját fizetési felületeiken - számlakép, POS-terminál, pénztárgép kijelző stb. - is megjeleníthető a biztonsági elemekkel megerősített QR-kód.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20