28 °C Budapest
Már QR-kóddal is fizethetsz az online vásárlásnál: mutatjuk, hogyan

Már QR-kóddal is fizethetsz az online vásárlásnál: mutatjuk, hogyan

2021. február 4. 20:58

Az OTP Bank és az OTP Mobil által kialakított, azonnali fizetési rendszerre támaszkodó, biztonságos online QR-kódos fizetési megoldás mostantól elérhető a Raiffeisen Banknál számlát vezető ügyfelek számára is. Ez többek között azt jelenti, hogy online fizetéskor a Raiffeisen Bank ügyfelei által használt mobilbanki alkalmazás is be tudja olvasni a fizetéskor generált QR-kódot, majd az ügyfél az azonnali fizetési rendszeren keresztül egyenlítheti ki a számlát a kereskedő felé.

A megoldás kiterjesztése a két bank több millió ügyfelének és kereskedő partnerének jelent kölcsönös könnyebbséget az online fizetések alkalmával. Az OTP Csoport tavaly nyár óta elérhető innovatív megoldásához szabadon csatlakozhatnak további bankok, kereskedők, fizetési szolgáltatók is.

A tavalyi év sok egyéb mellett a vásárlási és a fizetési szokásokat is nagymértékben átalakította, a járvány első hullámának végén, a második negyedévben között már az összes kártyás vásárlás csaknem 20 százaléka az online térben zajlott a jegybank adatai alapján, az internetes vásárlások pedig a korábbiakhoz képest is jelentősen nőttek 2020 második negyedévében, a tranzakciószám tekintetében 43, az érték vonatkozásában pedig a 42 százalékos növekedés után közel 50 százalékos volt a bővülés az előző év azonos időszakához képest.

Látható, hogy előtérbe kerültek és egyre népszerűbbé váltak tehát az online fizetési megoldások. Természetesen a bankok, fizetési szolgáltatók, kereskedők és a vásárlók számára is nagy jelentősége van annak, hogy ezek az online fizetési tranzakciók minél gyorsabbak, kényelmesebbek és biztonságosak legyenek. A változásokat nem csak a járványhelyzet, de az azonnali fizetési rendszer márciusi elindítása is felgyorsította.

A már tavaly nyár óta elérhető innovatív lehetőség lényege, hogy az MNB szabványra épülő szolgáltatás további biztonsági és kényelmi elemekkel egészült ki. Ennek köszönhetően a fizetések kapcsán a QR-kód kizárólag bevizsgált kereskedők felületein jelenhet meg, így csökkentve a visszaélések lehetőségét. Mostantól a SimplePay és a SimpleBusiness fizetési felületen kibocsátott QR-kódokat két bank ügyfelei által használt mobilbanki alkalmazás is be tudja olvasni, megnő tehát azon ügyfelek száma, akik ezt a kényelmes, az azonnali fizetési rendszert használó megoldást választhatják online fizetéskor.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"A bankszektor évekkel ezelőtt felismerte az ügyfelek egyre nagyobb igényét az online megoldások, digitális termékek és szolgáltatások iránt, ez a tendencia pedig a járvány miatt csak tovább erősödött. A korábbiaknál jóval többen ismerték fel: a digitális megoldások bárkinek jó szolgálatot tehetnek a mindennapokban, ez pedig a szolgáltatói oldalon is felgyorsította a digitális fejlesztési folyamatokat" - mondta el Csányi Péter, az OTP Bank ügyvezető igazgatója.

Mostantól már nem csak a bank saját ügyfelei között, hanem egy ökoszisztémát építve egymás ügyfeleinek is lehetővé tesszük a kölcsönös elfogadást. A jövő ma már egyértelműen arról szól, hogy a fizetési tranzakciókat a lehető leggyorsabban, a legkevesebb adminisztrációval és a legbiztonságosabb körülmények között lehessen lebonyolítani

- mondta Ralf Cymanek, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese. Az azonnali fizetési, QR-kódos megoldáshoz szabadon csatlakozhatnak további bankok, kereskedők, fizetési szolgáltatók is. A csatlakozó bankok ügyfelei - az adott bank mobilalkalmazásán keresztül - fizethetnek a SimplePay-t használó webáruházakban QR-kód alapú azonnali átutalással, de ezen felül a saját fizetési felületeiken - számlakép, POS-terminál, pénztárgép kijelző stb. - is megjeleníthető a biztonsági elemekkel megerősített QR-kód.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43