36 °C Budapest
Filléres kedvenceiktől búcsúzhatnak magyar vásárlók: júliustól él a tiltás

Filléres kedvenceiktől búcsúzhatnak magyar vásárlók: júliustól él a tiltás

2021. február 2. 08:15

A klímavédelem élharcosai tavaly, ha úgy tetszik, egy csatát megnyertek, de a háború végkimenetele még mindig kétesélyes. A 2020. júliusára datálható és 2021. július 1-től hatályba lépő "műanyagtörvény" ugyanis várhatóan betiltja a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat, a 15 mikronnál vékonyabbak termékdíját pedig, amikbe például a friss pékárut pakoljuk, a korábbi 57 helyett 1900 Ft/kg-ra emeli. A törvény azonban az egyszer használatos műanyag szatyrokra megoldásként született, úgynevezett lebomló zacskókat is érinti, ezek termékdíja a 0-ról egyből 500 Ft/kg-ra ugrik, amelyek a továbbiakban a 15 mikronnál vastagabb szütyőket váltják majd. A műanyagkérdés kapcsán egy szentesi környezetkímélő csomagolásokat forgalmazó vállalkozást, a TREE-PLA-t kérdezte a HelloVidék.

Fekete Katalinban és családjában 5 éve fogalmazódott meg a gondolat, hogy korábbi kereskedelmi tapasztalataikat immáron egy saját családi vállalkozás működtetésében szeretnék kamatoztatni. Hosszas tervezés után végül a körükben mind nagyobb figyelmet élvező szelektív hulladékgyűjtés, a tudatos vásárlás és a környezettudatos szemléletmód adta meg a fő csapásvonalat, a környezettudatos csomagolóanyagok forgalmazását. A vállalkozást még a műanyagtörvény elfogadását megelőzően jegyezték be, az igazi munka viszont csak ősszel indulhatott el, a 2021 nyarától hatályos jogszabály viszont így is érinti őket.

A TREE-PLA elsősorban felelős erdőgazdálkodásból származó, újrahasznosított papírtermékeket, valamint PLA-ból, magyarul politejsavból készült, biológiailag lebomló műanyag zacskókat forgalmaz, amelyek igazi alternatívát kínálnak az egyszer használatos, a környezetben millió-egy részecskére aprózódó, elbomló tasakokra. Ezt az anyagot jellemzően magas keményítőtartalmú növényekből, például kukoricából, búzából vagy rizsből állítják elő, amik lényegesen kisebb környezeti terhelést jelentenek, mint a műanyagok, amelyek teljes lebomlása akár 300-500 évig is eltarthat.

Ha bővebben is érdekel a téma, akkor olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?