Hiába nőnek a lakásárak, a pénzromlásra nincs hatással: ezen változtatna a Központi Bank

2020. február 4. 12:33

A lakások ára nem számít bele az inflációs mutatóba, míg például a kvarcóráké igen - ezen változtatna most az Európai Központi Bank vezető közgazdásza, Philip Lane. A feladatot, hogy kigondolják,miként lehet a lakás- és albérletárakat megjeleníteni az inflációs mutatóban az Európai Központi Bank az Eurostatnak adhatja át.

Philip Lane már bemutatott egy modellt az EKB vezetésének, amely a mostaninál nagyobb súllyal venné figyelembe a lakhatás költségeit, amikor az inflációt kiszámolják - írja a Világgazdaság. A probléma kettős: egyrészt a legtöbb országban a saját ingatlanban lakás költsége nem számít bele az inflációba, másrészt a lakbér túl kis súllyal szerepel a mutatóban több elemző szerint. 

Lane azt is kihangsúlyozta az elemzésében: óvatosnak kell lenni, amikor átalakítják a rendszert, mert ahogy a piac ingadozik, az albérletárak csökkenése könnyedén deflációt mutathatna akkor is, ha egyébként nő a többi termék és szolgáltatás ára. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke korábban egy sajtótájékoztatón azt mondta: ha tényleg különbség van a számítási módszerek között, akkor a legjobb ötlet az lenne, hogy adják át a témát az Eurostatnak, dolgozzanak ki ott egy jó módszertant.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05