31 °C Budapest
Tömegével mennek ma Szlovákiába a magyarok: százezreket hagynak ott

Tömegével mennek ma Szlovákiába a magyarok: százezreket hagynak ott

Pénzcentrum
2019. december 31. 10:33

A tűzijáték iparnak gyakorlatilag 4 nap alatt kell megkeresnie az egész éves jövedelmét. A magyar forgalom nagy része a bevásárlóközpontok parkolójában zajlik, de sokan vannak, akik Szlovákiában vásárolnak pirotechnikai eszközöket, és gyakran milliókat hagynak ott - írja a g7.

"A lakossági vásárlás 90-95 százaléka ebből adódóan az év utolsó négy napjában zajlik le" - mondta Leskovicsné Tóth Mária, aki az egyik legnagyobb magyar tűzijátékos cég, a Leskovics Pirotechnika Kft. tulajdonosa a lapnak. A gyulai cég nemcsak árusítással, hanem szolgáltatással is foglalkozik. Évi 180 tűzijátékot szerveznek például falunapokon vagy fesztiválokon, emiatt vannak év közben is bevételeik a pirotechnikai termékekből.

Az év utolsó négy napján 30-40 árusítóhellyel jelennek meg a kelet-magyarországi régióban. Ilyenkor tároló konténerekből árulják a termékeiket, olyan forgalmas helyeken, mint a nagyáruházak parkolói vagy városok főterei. A konténerek bérleti díja viszont drága, ez pedig látszik a tűzijátékok árain is. Nagyjából 100 ezer és egymillió forint között szóródnak a bérleti díjak ebben a négy napban. Egy konténer bérlése és szállítása pedig 100 ezer és 250 ezer forint körül lehet.

Míg Magyarországon csak négy napig lehet komolyabb tűzijátékokat árulni, addig Szlovákiában egész decemberben. A szabályozás miatt más szempontból is kedvezőbb helyzetben vannak a magyarországi konkurenciával szemben. Míg Magyarországon például minden árusító helyen kell biztosítani pirotechnikust, Szlovákiában nincs ilyen előírás.

Emiatt északi szomszédunknál jelentősen olcsóbbak a pirotechnikai eszközök, és sokan utaznak ki Magyarországról, hogy ott vásároljanak, akár Nagykanizsáról, Pécsről és Szegedről is - tudta meg a lap. Főleg 3-4 fős baráti társaságok mennek, és sokszor egymillió forintnál is több pénzt hagynak ott. A legtöbb árusítóhely a határ mellett található. A lapnak nyilatkozó nepper szerint mindez legálisan történik, és a forgalom az utolsó napokban jelentős.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?