17 °C Budapest
Erről mond le a legnehezebben sok magyar karácsonykor: nem, nem az ajándékokról

Erről mond le a legnehezebben sok magyar karácsonykor: nem, nem az ajándékokról

2019. december 22. 19:09

A magyarok közel kétharmada váratlan pénzügyi nehézség esetén is vásárolna karácsonyi ajándékot szeretteinek, és hasonló arányban okozna problémát a szülinapi vagy névnapi meglepetésről való lemondás is. Az ünnepi ajándékozásnál csak a telefon, valamint a TV-és internet előfizetés állandósága fontosabb a megkérdezett magyarok számára.

A karácsony mára szinte elképzelhetetlen ajándékok nélkül. Annak ellenére, hogy a beszerzésük akár nagyobb költségekkel és feszültségekkel járhat, a legtöbben mégis nehezen mondanának le ezekről.

Hasonlítsd össze a személyi kölcsön ajánlatokat és találd meg a legjobbat a Pénzcentrum kalkulátorával!

Az emberek 61 százaléka annyira fontosnak tartja szerettei megajándékozását, hogy még nem várt anyagi probléma esetén sem hagyna fel ezzel a szokással - derül ki az OTP Bank Öngondoskodási Index felméréséből.

Van, ami fontosabb az ajándéknál?

Ajándékozni nem csak karácsonykor szeretünk: a válaszadók 57 százaléka a szülinapi, névnapi meglepetéseket sem tudná egykönnyen kihúzni a listáról váratlan pénzügyi nehézség esetén sem. A nélkülözhetetlennek ítélt szolgáltatások, szokások listáján az ajándékozásnál csak a TV és internet előfizetés, illetve a telefon szerzett előkelőbb helyet. Előbbit a kitöltők mintegy háromnegyede, utóbbit csaknem 80 százalékuk nem tudná elengedni, még akkor sem, ha anyagi gondja lenne.

Késő bánat

Évről évre növekszik a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, az októbertől decemberig tartó időszak a legintenzívebb. 2018 utolsó három hónapjában például több mint 8 százalékkal nőtt a költések mértéke 2017 ugyanezen időszakához képest - élelmiszer, ruházat és kozmetikum kategóriában a leglátványosabb az emelkedés mértéke. Ezzel párhuzamosan a ruha és a kozmetikumok túlfogyasztását a magyarok fele rendre meg is bánja.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

10-ből 8 emberrel évente legalább egyszer előfordul, hogy túlköltekezik vagy előzetes meggondolás nélkül vásárol. Ezzel szemben a megkérdezettek mindössze 42 százaléka tervezi meg előre a következő hónap várható bevételeit és kiadásait, pedig egy ilyen impulzív időszakban különösen érdemes gondolni a jövőnkre is. Az újévi fogadalmak betartásában, céljaink elérésében az OTP Bank Pénzügyi Tervezője és a fiókban dolgozó kollégáink nyújtanak segítséget azoknak, akik tudatosabban indítanák 2020-at

- mondta el Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója. A bank 2019 év végén készült túlfogyasztást vizsgáló kutatása szerint a nőkre és a férfiakra egyaránt jellemző a túlfogyasztás és az impulzusvásárlás, ám míg

a nők inkább ruhára és szépségápolási termékekre, a férfiak autóra, motorra vagy ezekhez kapcsolódó kiegészítőkre, szolgáltatásokra és szerencsejátékra költenek saját bevallásuk szerint többet, mint kellene.

A túlfogyasztás és az impulzusvásárlás a 30 év alattiak körében a leggyakoribb és bár eltérő mértékben, de ugyanúgy jellemző a magasabb és az alacsonyabb jövedelműekre is.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?