16 °C Budapest
Már csak holnap lehet fizetni ezzel a forintbankóval: rohanj beváltani!

Már csak holnap lehet fizetni ezzel a forintbankóval: rohanj beváltani!

2019. október 30. 10:00

November elsejétől már nem lehet a régi ötszázassal fizetni, az MNB kivonja a forgalomból.

Csak 2019. október 31-ig használhatók a készpénzes vásárlásaink során a régi 500 forintos bankjegyek, figyelmeztet az MNB.

November 1-től már csak az idén februárban megjelent, megújított 500 forintos címlettel lehet fizetni.

A bevonási határnap után a 2018 előtti 500-asokkal már nem lehet fizetni, a kereskedők nem kötelesek elfogadni a bevont címleteket. A megújított 500 forintosok a kibocsátásuk óta megfelelő ütemben terjedtek el a készpénzforgalomban. Ennek köszönhetően 2019. október közepéig az 500 forintos bankjegyeknek már több mint 60 százaléka újakra cserélődött - írja az MNB.

Mindez azonban azt is jelenti, hogy még mindig temérdek régi 500-as lapul az embereknél.

Éppen ezért érdemes mindenkinek arra, hogy ha fizet, akkor lehetőleg minél hamarabb használja fel régi papír 500-asait, mert később sajnos az illetőnek magának kell utánamennie a kivont pénz beváltásának. Azt is fontos megjegyezni, hogy idén nem ez lesz az utolsó pénzjegybevonás Magyarországon. 2019. 12. 31-én van ugyanis a régi 10 ezres bevonási határnapja, úgyhogy az újesztendő első napjától már a régi Mátyás királlyal sem lehet majd fizetni a boltokban. Úgyhogy akinek ebből a címletből is van felhalmozott tartaléka, az minél előbb szabaduljon meg tőle, vegyen jó kis karácsonyi ajándékokat belőle például.

A forint bankjegyekkel kapcsolatos változásokról, illetve a bevont fizetőeszközök átváltásával kapcsolatos tudnivalókról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?