Elképesztő: 100 forintból csak 27 marad a magyar boltosoknál

Elképesztő: 100 forintból csak 27 marad a magyar boltosoknál

2019. október 2. 14:00

Fizetsz egy százast a boltban, de abból bizony csak 27 forint a boltosé, amiből fizetheti a költségeit, van neki bőven, például a bért, vagy a villanyszámláját a boltnak. A többi 73 forint az másé: a beszállítóké. És ez az arány alig változott az elmúlt években, a friss statisztika szerint 2018-ban sem.

A boltos csak a végállomás, amikor a vásárló a boltban vásárol és fizet. Előtte vannak mások is a sorban, akik részesei a polcra pakolt portékák beszállításának, a termelésnek, így a nagykereskedő, aki boltosokat szolgál ki, előtte a gyártó, a feldolgozó, vagy éppen a mezőgazdasági termelő. És ők is tartják a markukat, hiszen a boltban hagyott pénz egy része őket illeti. A nagyobb része - írja a Blokkk.com szakportál.

A boltos szedi a pénzt a vásárlótól, de amit fizetünk és a boltos becsúsztatja a pénztárba, azon osztoznia kell. Természetesen a boltosnak szállító gyártó, amikor megkapja a pénzét a boltostól, ő is osztogat tovább, hiszen vett gépet és alapanyagot is például, vagy ha nem ő szállít, hanem megbíz egy fuvaros céget, akkor azt is ki kell fizetnie. A boltos is vásárolja a polcra kirakott portékát és ez a legnagyobb tétele a költségeinek. De ő fizeti a költségvetésnek a maradék áfát is a végén.

Marad, ami marad

A kereskedő saját pénze végül az árrés, ami az eladási ár és a beszerzési ár különbsége, és az eladási árban már nincs benne az áfa. Marad, ami marad, és a statisztika ezt is méri, a kibocsátás néven. Az elmúlt években nőtt a boltos világ árbevétele, így ezzel együtt az árrés összege is. Közben egyes élelmiszerek áfája 27-ről 5 százalékra csökkent, ezért is van eltérés az árrés és az áfával együtt számolt árbevétel növekedési ütemében. De nincs a statisztikában a bolti kiskereskedelemről áfa nélkül számított adat, így marad a nyugta értéke, amiben természetesen ott az áfa.

A Blokkk.com összegzéséből kiderül, hogy tavaly átlagosan 27,2 százalékos volt a boltok árrése Magyarországon, a bérek pedig ennek az összegnek a 33,2 százalékát vitték el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindebből az kerekedik ki, hogy a boltosok teljes árbevételéből a saját költségeikre fordítható árrés, a kibocsátásuk a nagyságrendjét tekintve nem változott az elmúlt esztendőkben. A boltos kereskedő saját költségei közül - az árubeszerzést nem számolva - a legnagyobb költség a bér. Ez 25 százalékkal emelkedett az elmúlt négy esztendőben.

És azért a boltosok saját költségei között vannak más nagyobb tételek is, például a fejlesztések, felújítások is.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17