13 °C Budapest

Tízezernél is többet költ mobilozásra sok fiatal havonta: mire megy el a sok pénz?

2019. augusztus 1. 13:29

Havonta átlagosan 4700 forintot költenek mobiltelefonálásra, internetezésre a fiatalok - derül ki egy friss felmérésből. A legtöbben, a megkérdezettek 22 százaléka 2 ezer forint alatti összegből letudja a mobiltelefonálást, 12 százalékuk viszont több mint 10 ezer forintot fordít erre. A döntő többség azonban ahol lehet, ott az ingyenes wifit használja. A 19-29 évesek 96 százalékának van okostelefonja, a fiatalok 24 százalékával pedig már előfordult, hogy ellopták tőle a mobilját vagy elvesztette azt. Az okostelefonokat pedig bankoláshoz is egyre gyakrabban veszik elő: a K&H mobilbankos alkalmazásának 245 ezer aktív felhasználója van, ami 60 százalékos növekedést jelent éves szinten. A mobiltárcás költések összege pedig május végén meghaladta az 5 milliárd forintot.

Szinte minden fiatalnak van érintőképernyős okostelefonja: az idei első negyedévben a 19-29 éves korosztály 96 százalékának volt ilyen eszköze, ami emelkedést jelent a 2015 utolsó negyedévében mért 83 százalékos arányhoz képest - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Az okostelefon-tulajdonosok mindössze negyedének, 24 százalékának lopták el a telefonját vagy vesztette azt el.

A fiatalok havi átlagban 4700 forintot költöttek a mobilhasználatra, de jelentős különbségek vannak az összegekben. A fiatalok 22 százaléka például kevesebb mint 2 ezer forintból letudta a telefonálást havonta, 34 százalékuk már 2-4 ezer forintot költött rá, 23 százalékuknál 4-7 ezer forintra, míg 19 százalékuknál 7-10 ezer forintra rúgott a számla.

Az éritettek 12 százalékának pedig 10 ezer forintnál is többe fáj havonta a telefon.

A diákoknál az átlagos számla 3400 forint volt, a dolgozó fiatalok esetében már 5400 forintra kúszott fel az összeg. A felmérésből az is kiderül, hogy a fiatalok többsége - 62 százaléka - saját magának gazdálkodja ki a telefonkiadásokat. A válaszadók 13 százaléka kap mástól valamennyi támogatást telefonköltségekhez, például a szülőktől, 25 százalékuk számláját pedig teljes egészében más fizeti.

Az idén már sokkal többen használják a mobilinternetet: a 2015-ös 61 százalékról 82 százalékra emelkedett az arányuk. A felmérés szerint a fiatalok 76 százaléka ahol lehet ott wifivel, egyébként pedig mobilnettel szörföl a neten, ez jelentősen meghaladja a négy évvel korábbi 57 százalékot. Míg 2015-ben a fiatalok 35 százaléka mondta azt, hogy kizárólag wifiről netezik, az idei első negyedévben ez már csak 17 százalékukra volt igaz. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A kizárólag mobilnetet használó fiatalok aránya szintén emelkedett: 4 százalékról 6 százalékra.

Az online megoldások a pénzügyek intézésekor is egyre népszerűbbek: a K&H mobilbankos alkalmazása idén május végén 245 ezer aktív felhasználónál járt, ami 60 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A mobilbankolók körében a legnépszerűbb az átutalás és az egyenleglekérdezés. A mobiltárcás költések összege pedig május végéig meghaladta az 5 milliárd forintot. Az aktív mobiltárcás ügyfelek a kártyás vásárlásaik több mint 30 százalékát fizették az okostelefonjukkal.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem