14 °C Budapest

Végleg eltűnhetnek a boltok: pár év, és mindenki így fizet már

2019. július 17. 19:01

Ugyan az új fizetési szolgáltatásokra vonatkozó európai uniós direktíva (PSD2) és az azonnali fizetési rendszer (AFR) teljeskörű hazai bevezetése még őszig várat magára, a hazai e-kereskedelmi szektor már most jóval túlteljesíti a szabályok által előírt minimumot. A közelgő változásoknak köszönhetően jelentős volumennövekedésre számít az ágazatban az egyik legnagyobb hazai online kereskedő, ahol a fizetések még biztonságosabbá tételében és több fizetési opció bevezetésében látják a vevői elégedettség kulcsát.

A PSD2 bevezetésével új fejezet kezdődik az európai uniós fizetési szolgáltatásokban. A banki és fintech cégek mellett az éves szinten közel 700 milliárd forint forgalmat generáló e-kereskedelem vállalkozásai is készülnek a változásokra. Az online fizetések átalakulása kényelmesebb és biztonságosabb vásárlási élményt nyújt majd a felhasználóknak. Az ebben rejlő lehetőségek kiaknázását tartja az ágazat legfontosabb kihívásának a hazai e-kereskedelem egyik szereplője, az eMAG - írják közleményükben.

Ma már vásárlói elvárás, hogy a klasszikus, utánvétes fizetés mellett rendelkezésre álljon legalább egy-két online fizetési opció. Jelenleg az oldalon történő fizetések valamivel több mint negyede zajlik valamilyen készpénzmentes fizetési megoldással: online kártyás fizetéssel, átutalással vagy a közel egy évvel ezelőtt - a Cofidissel együttműködésben - bevezetett úgynevezett eCredit online áruhitel segítségével.

- mondta el Sain Adrienn, az eMAG pénzügyi szolgáltatásokért felelős képviselője. A tapasztalatok szerint a legnépszerűbb készpénzmentes lehetőség továbbra is a bank- vagy hitelkártyás fizetés, de az online áruhitel és az átutalás is egyre nagyobb részt hasítanak ki a tortából. Az azonnali fizetési rendszer bevezetése után utóbbi gyorsul fel jelentősen, ami a várakozások szerint még tovább emeli az átutalásos kifizetések népszerűségét és új vásárlókat húz magával az online térbe.

A kereskedők által kedvelt iparági példa szerint az AFR megoldást nyújt majd egy újfajta, a vásárlók számára is vonzó fizetésre, ami lehetővé teszi az áru értékének azonnali kiegyenlítését átutalással. A rendszernek köszönhetően a fizetés gyors, biztonságos és valós idejű lesz. A vevők kényelme mellett a kereskedők üzleti folyamatai is hatékonyabbá válnak: az áru értékének azonnali kiegyenlítésével a kiszállítási idők várhatóan rövidülni fognak. Hibás termékek eseténél pedig a bevizsgálást követően a visszautalás is gyorsabb lesz, mint korábban.

A leggyorsabb, biztonságos és egyszerű fizetési móddal a vásárlók egy titkosított token segítségével tárolhatják a kártyaadataikat a saját fiókjukban és minden új tranzakció esetén egyetlen kattintással fizethetik ki a vásárolt termékeket. Sokak számára népszerű ez a megoldás: a tavalyi évben 100 százalékkal növekedett a kereskedelmi portál felületén az elmentett kártyaadatok száma. Jelenleg a fent részletezett megoldások biztosítják, hogy a gyors és kényelmes fizetés egyszerre teljesüljön. A vállalat várakozásai szerint a szeptemberben kezdődő új időszakban ez már alapvetés lesz és ez a vásárlások számán is meg fog látszani.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem