13 °C Budapest

Brutál drágulás a magyar boltokban: ez kerül 127 százalékkal többe

2019. július 17. 14:00

Több termék is brutálisan megdrágult egyetlen év alatt Magyarországon: a 94 vizsgált termék ára összességében mintegy 4 százalékkal magasabb idén júniusban, mint 2018 hatodik hónapjában. A hagyma ára több mint duplájára emelkedett, de nagyot drágult még a krumpli és a káposzta is. A liszt ára felhúzta a kenyérét is - a pékek a teljes növekedést a vevőkre hárították.

Szinte minden megdrágult azon 94 termék és szolgáltatás közül, amelyek árainak alakulását a KSH nyomon követi. A Pénzcentrum gyűjtéséből kiderült, hogy a vizsgált termékek közül mindösszesen 17-nek csökkent az ára egyetlen év alatt, ám csak kettőnél tapasztalható 10 százalék feletti áresés. Nevezetesen a citrom lett sokkal olcsóbb (13,11 százalékot csökkent az ára), az alma ára pedig 402-ről 289 forintra csökkent (28,11 százalékkal).

A statisztikákat látva más örömünk nemigen lehet, legfeljebb az, ha valami nem drágult (legalábbis nem nagyon). A KSH-s listán 51 olyan termék van, amelynek ára 5 százalékon belül nőtt, vagy csökkent tavaly június óta. 38-nál pedig 5 százalékon felüli drágulás tapasztalható tavalyhoz képest.

A teljes KSH-termékkosár ára tavaly júniusban 644100 forint volt, idén a 94 termék és szolgáltatás összeadott értéke 670433 forintra emelkedett. Ez mintegy 4 százalékos drágulást jelent egyetlen év alatt.

Itt a fájdalmas top 10

A három legnagyobb áremelkedésen átesett termékben közös, hogy mind zöldség: a fejes káposzta 41,9 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor (253-ról 359 forintra drágult egy kiló). A késői burgonyából egy kiló tavaly júnisban átlagosan 197 forintba került, idén már 334-be, ami 69,54 százalékos drágulást jelent.

Az első helyen toronymagasan a vöröshagyma végzett: tavaly ilyenkor egy kiló 197 forint volt átlagosan, idén júniusban viszont már 431 forintos átlagáron kínálták. Ez 126,8 százalékos áremelkedés egyetlen év alatt!

Majdnem 17 százalékkal emelkedett a Nők Lapja ára is, amivel a negyedik helyre fért be, ezt követi a félbarna kenyér, ami 14,17 százalékkal drágább most, mint 2018. júniusában.

A tíz legnagyobbat drágult termék fele zöldség, emellett a liszt (+12,23%) - és ebből következően a kenyér (+14,17%) - is felkerült a lista elejére. Látható, hogy a pékek egy az egyben ráverték a lisztdrágulást a vevőkre, sőt, még egy kicsit rá is tettek - vélhetően a megnőtt szállítási költségek miatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A már említett újság mellett még a PB-gázpalack sem élelmiszer a top 10-ben. A húsok közül a sertéscomb fért be az elsők közé, amelynek az ára egy év alatt 13,33 százalékkal emelkedett.

Mégis mi történt a hagymával?

Sokak számára szinte érthetetlen, hogyan tudott a vöröshagyma kilónkénti ára több mint duplájára emelkedni egyetlen év alatt. Az Agrárszektor elemzéséből viszont kiderül, hogy a drágulásban nagy szerepet játszik a tavalyi szegényes magyar hagymatermés. A portál emlékeztet: már januárban elfogyott a boltok polcairól a magyar hagyma, így azóta importból él az ország. Mivel a múlt évben Európa-szerte alacsony volt a vöröshagyma hozama (főképpen az aszály miatt), tavasszal több mint kétszeres árat kértek érte a piacokon az egy évvel korábbihoz képest.

A kereskedők szerint az idei, bőségesebb hagymahozam sem hozhat komolyabb árcsökkenést, mivel a termesztési költségek jelentősen megemelkedtek - és döntően ez határozza meg, hogy mennyiért lehet hagymát kapni a piacon.

Az Agrárszektor úgy véli, most is az északnyugat-európai termés fogja meghatározni a piacot, ahol a tavayinál 10-14 százalékkal több hagymára van most kilátás. Ugyanis a KSH adatai alapján a magyar hagyma csupán a fogyasztásunk 75 százalékát fedezi: legkésőbb nyárra amúgy is el szokott fogyni a magyar hagyma, de idén már extrém korán meg kellett kezdeni az importot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm