Mérgező szert árult a bolt szódabikarbóna helyett: te is itt vásárolsz?

Mérgező szert árult a bolt szódabikarbóna helyett: te is itt vásárolsz?

2019. július 2. 13:30

Közleményben hívta fel a vásárlóik figyelmét a Ligeti Bolt, hogy 2019. június 18-a és július 1-je között mosószódát árusítottak szódabikarbóna helyett. A szódabikarbóna ártalmatlan, a mosószóda azonban mérgező, ha az ételbe kerül. 

A szódabikarbónaként árusított mosószóda azért került tévesen a polcra, mert már a beszállító is mosószódát szállított le szódabikarbóna helyett. A forgalmazást felfüggesztették. Aki vásárolt a mosószódából, attól a Ligeti Bolthálózat bármelyik üzletében visszaveszik az árut, ha visszaviszi. Aki június 18-a és július 1-je között a Ligeti Bolt Katona József utcai üzletében vásárolt a termékből, az semmiképp se alkalmazza főzéshez.

Bár a szódabikarbónát legtöbben takarításra veszitek, mégis szeretnénk figyelmeztetni titeket, hogy semmilyen módon ne kerüljön fogyasztásra sem étel, sem ital összetevő formájában, mert lúgos kémhatása miatt egészségügyi problémákat okozhat! 

- írja a bolt honlapja. A csomagolásmentes üzlet a közlemény szerint fontolóra veszi a kimért szódabikarbóna árusításának felfüggesztését. 

A szódabikarbóna elterjedt környezetbarát tisztítószer, a legtöbben ezért veszik a boltban nagyobb kiszerelésben. Azonban ismert az alkalmazása még természetes izzadásgátlókét, és sütéshez is szoktak szódabikarbónát használni sütőport helyett. Sőt természetes semlegesítő, nyugatató hatása miatt gyomorégés, émelygés esetén soka egy kiskanál szódabikarbónát szoktak vízben feloldani, és meginni. A hatása ártalmatlan, nincs egészségkárosító hatása.

Ezzel szemben a mosószóda mérgező anyag a szervezetre nézve: belégzés esetén irritálhatja az orrot, torkot és tüdőt, nagyobb mennyiségben köhöségest okozhat. Bőrrel érintkezve irritációt okoz, szembe kerülve is szemvörösséget, könnyezést, szöveti duzzanatot, viszketést tapasztalhatunk. Ilyenkor a bőrt szappanos vízzel kell átmosni, a szembe kerülve nagymennyiségű vízzel öblíteni, legalább 15 percig. Amennyiben lenyeltük, súlyos irritációt, émelygést, hasi fájdalmat, hányást és hasmenést is okozhat. A szájat érdemes vízzel átöblíteni. Bármelyik esetben, ha a tünetek nem csillapodnak, orvoshoz kel fordulni.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?