Közeleg a határidő: innentől kezdve semmit sem ér ez az 5000-es

Közeleg a határidő: innentől kezdve semmit sem ér ez az 5000-es

2019. június 27. 16:27

20 éve nem fizethetünk már a legendás barna ötezressel, ez egyben azt is jelenti, hogy már csak egy hónapunk van beváltani azt a Magyar Nemzeti Bankban.

Ebben az évben az új 500-as bemutatásával befejeződött a 2014-ben elkezdett magyar bankjegycsere, mely a képi megjelenést, valamint biztonsági elemeket tekintve megújított, korszerűbb bankjegyeket hozott. A régi bankjegyek nem veszítik el az értéküket, a bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig díjmentesen váltja át azokat

Egy legendás bankjegy bevonása óta azonban eltelt 20 év. egészen pontosan 1999. július 27. óta nem fogadják el a régi, barna 5000-est. Átváltási határideje tehát hamarosan lejár.

Ezekre is figyelj!

Az 1999. szeptember 1-én bevont zöld, Bartók Béla portréval ellátott 1000 forintos és lila, Ady Endre arcképét ábrázoló 500 forintos bankjegyek átváltási határideje a lejáratához közeledik" - olvasható az MNB korábbi közleményében.

Az átváltási határidő egy hónap múlva lejár, onnantól kezdve egy fillért sem kaphatunk értük.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: mnb.hu

Mi lesz a régi bankjegyek sorsa?

Sokakban merülhet fel a kérdés, vajon mi lesz a sorsa a tömérdek mennyiségű bevont címletnek, amelyeknek az alapanyaga egyébként a gyapot. A régi bankjegyeket megsemmisíti az MNB és zöld energia előállítására hasznosítja- válaszolta korábban a Pénzcentrum megkeresésre az MNB.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?