Elképesztő mennyiségű csempészcigi áramlik az országba: a NAV már drónokat is bevet

Elképesztő mennyiségű csempészcigi áramlik az országba: a NAV már drónokat is bevet

2019. június 25. 09:31

Idén, négy hónap alatt már hatszázmillió forintot érő illegális dohányárut foglaltak le. Az adóhivatal a hagyományos módszerek mellett a modern technika vívmányait is beveti a cigarettacsempészet, az illegális dohánykereskedelem ellen: a piacellenőrzek, autók szétszedése mellett röntgent és drónokat is bevetnek a leleplezéshez.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Januártól áprilisig havi szinten százával indított  eljárást a dohánycsempészet és illegális kereskedelem miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A szervezet legfrissebb kimutatása szerint az év első négy hónapjában a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók 6300 esetben intézkedtek ilyen ügyekben - írja a Magyar Nemzet. 2019 első harmadában 11,5 millió szál cigarettát vontak ki a feketepiacról, melyek értéke összesen megközelítette az 550 millió forintot. Ezen felül nagyjából 1,4 tonna dohány akadt fenn a nav hálóján, melynek értéke 60 millió forintnál is több:

így a négy hónap alatt lefoglalt dohányáru értéke meghaladta a 600 millió forintot.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a dohánycsempészek a magyar-ukrán és a magyar-szerb határszakaszon is rendszeresen próbálkoznak. Az ukrán határnál a NAV szigorított vámellenőrzéseket tart, így a csempészek nagy mennyiségű illegális árut a zöldhatáron próbálnak már behozni. Nemrég a rendőrökkel közösen dolgozó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei pénzügyőrök Beregdarócnál szúrtak ki egy csoportot, amely az esős időben a zöldhatárban kartonokat cipelt. A magyar egyenruhások összesen 789 karton cigarettát foglaltak le, 9 millió forint értékben. 

A teherautókban csempészett dohányáru mennyisége jelentősen csökkent, melynek oka valószínűleg, a NAV röntgensugaras rakományátvilágító berendezéseket használ. A határokon jó szolgálatot tesznek még a drónok, és a cigarettakereső rendőrkutyák, az országon belüli illegális kereskedelemmel pedig a közúti és a piaci razziákkal veszi fel a harcot a NAV.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?