8 °C Budapest

Elképesztő mennyiségű csempészcigi áramlik az országba: a NAV már drónokat is bevet

2019. június 25. 09:31

Idén, négy hónap alatt már hatszázmillió forintot érő illegális dohányárut foglaltak le. Az adóhivatal a hagyományos módszerek mellett a modern technika vívmányait is beveti a cigarettacsempészet, az illegális dohánykereskedelem ellen: a piacellenőrzek, autók szétszedése mellett röntgent és drónokat is bevetnek a leleplezéshez.

Januártól áprilisig havi szinten százával indított  eljárást a dohánycsempészet és illegális kereskedelem miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A szervezet legfrissebb kimutatása szerint az év első négy hónapjában a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók 6300 esetben intézkedtek ilyen ügyekben - írja a Magyar Nemzet. 2019 első harmadában 11,5 millió szál cigarettát vontak ki a feketepiacról, melyek értéke összesen megközelítette az 550 millió forintot. Ezen felül nagyjából 1,4 tonna dohány akadt fenn a nav hálóján, melynek értéke 60 millió forintnál is több:

így a négy hónap alatt lefoglalt dohányáru értéke meghaladta a 600 millió forintot.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a dohánycsempészek a magyar-ukrán és a magyar-szerb határszakaszon is rendszeresen próbálkoznak. Az ukrán határnál a NAV szigorított vámellenőrzéseket tart, így a csempészek nagy mennyiségű illegális árut a zöldhatáron próbálnak már behozni. Nemrég a rendőrökkel közösen dolgozó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei pénzügyőrök Beregdarócnál szúrtak ki egy csoportot, amely az esős időben a zöldhatárban kartonokat cipelt. A magyar egyenruhások összesen 789 karton cigarettát foglaltak le, 9 millió forint értékben. 

A teherautókban csempészett dohányáru mennyisége jelentősen csökkent, melynek oka valószínűleg, a NAV röntgensugaras rakományátvilágító berendezéseket használ. A határokon jó szolgálatot tesznek még a drónok, és a cigarettakereső rendőrkutyák, az országon belüli illegális kereskedelemmel pedig a közúti és a piaci razziákkal veszi fel a harcot a NAV.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm