5 °C Budapest
Ennyi pénzt adj nászajándékba, ha nem akarsz szégyenben maradni

Ennyi pénzt adj nászajándékba, ha nem akarsz szégyenben maradni

2019. május 31. 16:40

Nyakunkon az esküvőszezon: a KSH adatai szerint a következő 3 hónapban, júniusban, júliusban és augusztusban házasodnak a legtöbben, a lakodalommal pedig együtt jár a násznép örök dilemmája: mennyi pénzt illik adni az ifjú párnak ilyenkor? Segítünk!

Ezekben a napokban, hetekben indul az esküvőszezon, és ma már a legtöbben nem bajlódnak ajándékokkal, inkább készpénzt adnak az ifjú párnak. Ám ökör dilemma, hogy mégis mennyit?

Ez természetesen az egyéni helyzettől és kapcsolati viszonytól függ, ám érdemes mégis támpontokat keresni, nehogy nagyon mellé lőj - ebben segít a Huffington Post egyik friss cikke, mely 5pontban összeszedi, mire figyeljünk az összeg meghatározásánál.

Hogy állok?

Az első és legfontosabb szabály, hogy sose költekezzük túl: saját anyagi biztosnságunk fontosabb. Aki fontosnak tart minket annyira, hogy meghívjon az esküvőjére, az biztosan nem várja el, hogy erőnkön felül adjunk, esetleg még el is adósodjunk a kedvéért. 

Milyen közel állunk egymáshoz?

Minél közelebb állunk, azt érezzük, annál több pénzt illik adnunk: ha egy kollégánk hív meg a nagy napra, nyilván nem ugyanabban a dimenzióban gondolkodunk, mint amikor a testvérünk vagy a legjobb barátunk áll oltár elé.

Milyen messze kell utazni?

Ha az esküvő távol esik az otthonunktól, sokba kerül az útiköltség, ráadásul a szállásért is fizetnünk kell, akkor ne legyen lelkiismeretfurdalásunk, ezeket a költségeket nyugodt szívvel vonjuk le az összegből.

Hányan megyünk?

Ha nem egyedül érkezel, hanem viszel magaddal plusz egy főt, akkor illik az ő költségeit is fedezni, de ez nem azt jelenti, hogy akkor duplázd meg az összeget.

Eljegyzés? Legénybúcsú?

Ha már az eljegyzésre is adtál ajándékot, esetleg aktívan részt vettél a legény- vagy lánybúcsúban, már szintén nem "kell" olyan mélyen a pénztárcádba nyúlnod, hiszen már egy ideje ünnepled őket. 

20-50 ezer forintig

Herendi Gábor, esküvőszervező megosztotta tapasztalatait korábban a Pénzcentrummal: azt mondta, hogy jellemzően 20 és 50 ezer forint közötti összeggel szoktak készülni a rokonok és barátok a nagy napra. Általában a vendégek kiszámolják, hogy körülbelül mennyibe kerülhetett a vendégül látásuk a pár számára, és úgy adnak, hogy legalább azt a költséget fedezze.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 28. 10:30