13 °C Budapest

Ennyi pénzt adj nászajándékba, ha nem akarsz szégyenben maradni

2019. május 31. 16:40

Nyakunkon az esküvőszezon: a KSH adatai szerint a következő 3 hónapban, júniusban, júliusban és augusztusban házasodnak a legtöbben, a lakodalommal pedig együtt jár a násznép örök dilemmája: mennyi pénzt illik adni az ifjú párnak ilyenkor? Segítünk!

Ezekben a napokban, hetekben indul az esküvőszezon, és ma már a legtöbben nem bajlódnak ajándékokkal, inkább készpénzt adnak az ifjú párnak. Ám ökör dilemma, hogy mégis mennyit?

Ez természetesen az egyéni helyzettől és kapcsolati viszonytól függ, ám érdemes mégis támpontokat keresni, nehogy nagyon mellé lőj - ebben segít a Huffington Post egyik friss cikke, mely 5pontban összeszedi, mire figyeljünk az összeg meghatározásánál.

Hogy állok?

Az első és legfontosabb szabály, hogy sose költekezzük túl: saját anyagi biztosnságunk fontosabb. Aki fontosnak tart minket annyira, hogy meghívjon az esküvőjére, az biztosan nem várja el, hogy erőnkön felül adjunk, esetleg még el is adósodjunk a kedvéért. 

Milyen közel állunk egymáshoz?

Minél közelebb állunk, azt érezzük, annál több pénzt illik adnunk: ha egy kollégánk hív meg a nagy napra, nyilván nem ugyanabban a dimenzióban gondolkodunk, mint amikor a testvérünk vagy a legjobb barátunk áll oltár elé.

Milyen messze kell utazni?

Ha az esküvő távol esik az otthonunktól, sokba kerül az útiköltség, ráadásul a szállásért is fizetnünk kell, akkor ne legyen lelkiismeretfurdalásunk, ezeket a költségeket nyugodt szívvel vonjuk le az összegből.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hányan megyünk?

Ha nem egyedül érkezel, hanem viszel magaddal plusz egy főt, akkor illik az ő költségeit is fedezni, de ez nem azt jelenti, hogy akkor duplázd meg az összeget.

Eljegyzés? Legénybúcsú?

Ha már az eljegyzésre is adtál ajándékot, esetleg aktívan részt vettél a legény- vagy lánybúcsúban, már szintén nem "kell" olyan mélyen a pénztárcádba nyúlnod, hiszen már egy ideje ünnepled őket. 

20-50 ezer forintig

Herendi Gábor, esküvőszervező megosztotta tapasztalatait korábban a Pénzcentrummal: azt mondta, hogy jellemzően 20 és 50 ezer forint közötti összeggel szoktak készülni a rokonok és barátok a nagy napra. Általában a vendégek kiszámolják, hogy körülbelül mennyibe kerülhetett a vendégül látásuk a pár számára, és úgy adnak, hogy legalább azt a költséget fedezze.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem