21 °C Budapest

89 400 forint ütheti minden évben a markodat: csak egy aláírás kell a háziorvostól

2019. március 8. 11:00

Az ételérzékenységben szenvedők száma évről-évre nő, és bár a számukra készült speciális élelmiszerek már szinte bárhol elérhetők, ezek jóval drágábbak a hagyományosnál. Az állam már évek óta adókedvezménnyel próbálja kompenzálni ezt a többletköltséget, azonban ezzel csak az érintettek töredéke él. Dietetikust kérdeztünk arról, hogy mire elég az állami kompenzáció és hogyan lehet igényelni.


A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján nemcsak a súlyos fogyatékossággal élők jogosultak kedvezményre, de az ételintoleranciában szenvedők is: a laktóz - vagy gluténérzékenyek a minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel csökkenthetik az adójukat, amely kedvezmény összege a 2019-es minimálbérrel számolva évente 89,4 ezer forint. Az adóhatóság parlamentnek benyújtott adatai szerint 2017-ben összesen 13,8 milliárd forint adókedvezményt érvényesítettek így, de ebben a cukorbetegektől kezdve az összes jogosult benne van. A kedvezményt ráadásul a betegséget igazoló okmány megszerzését követően 5 évre visszamenőleg is érvényesíteni lehet.

Becslések szerint csak a laktózérzékenyekből 670 ezer lehet az országban, és ha mindegyikük jogosult a teljes összeg visszaigénylésére, akkor önmagában csak ők 50 milliárd forint körüli összeget kaphattak volna vissza 2018-as minimálbér alapján.

Galló Nóra dietetikus szerint azonban ennél is súlyosabb a helyzet: "Az ételintoleranciások száma folyamatosan nő, a laktózérzékenység hazánkban a leggyakoribb, a lakosság 14-40 százalékát is érintheti és sokan valószínűleg még nem is tudják, hogy tüneteik, panaszaik hátterében ez áll. A gluténérzékenység neve kissé megtévesztő, hiszen ebben az esetben ún. autoimmun hátterű betegségről van szó. Európában az előfordulási gyakoriság 1:75. Emellett létezik a Nem-Cöliákiás Glutén Szenzitivitás (NCGS), amiben az emberek további legalább 12 százaléka érintett" - mondta a Pénzcentrumnak a szakértő.

A számukra előírt diétához kapcsolódó speciális élelmiszerek ma már minden nagyobb hiper - vagy szupermarketben, továbbá drogériákban, bio boltokban és webáruházakban elérhetők. A Lidl honlapján például külön aloldalakon gyűjtik össze az ilyen jellegű kínálatukat, a gluténérzékenyek esetében "legyen szó akár alapanyagról (lisztek), félkész vagy kész termékekről (pizza, halrudacska, csirke nuggets) így számukra is biztosított a változatosság és könnyedén megvalósítható az egészségmegőrző étrend" - olvasható az oldalon. Laktózintolerancia esetén pedig nem csak laktóz, hanem akár teljes mértékben tejmentes és így tejfehérjét (kazeint) sem tartalmazó növényi alapú tejtermék helyettesítőket is találhatunk a kínálatban.

Mennyiért vásárolnak az ételérzékenységben szenvedők?*

  • gluténmentes lisztkeverék - 999 forint
  • gluténmentes szeletelt vekni - 549 forint
  • gluténmentes olasz tészták (készétel) - 799 forint
  • friss, laktózmentes tej, 2,8 % - 299 forint
  • laktózmentes trappistasajt (700g) - 1499 forint
  • laktózmentes tehéntúró - 299 forint

*Lidl termékek

Bár ezeknek a termékeknek az ára egyre inkább közelít a normál termékekéhez, jellemzően még mindig többletköltséget jelent az érintetteknek.

Hogy egy ilyen ételérzékenység mennyire terheli meg a családi kasszát sok mindentől függ, például attól, ki mennyit főz otthon, vagy inkább rendel/vásárol készételt, mennyi félkész-, kész és egyéb kényelmi terméket, illetve nassolni valót fogyaszt. Ugyanakkor mindent összevetve látható, hogy 2018-ban az állami kedvezmény havi 6900 forint volt, ami a minimálbér emelkedésével idén még több lesz. Ésszerű vásárlással azt gondolom, hogy viszonylag jól lehet gazdálkodni ebből az összegből"

- mondta Galló.

A kedvezmény igénybevétele két módon lehetséges:

  • a szakorvos (gasztroenterológus) állítja ki a leletet és az igényléshez szükséges igazolást is
  • a szakorvos (gasztroenterológus) által kiállított lelet alapján a háziorvos állítja ki az igazolást

Ételintoleranciáknál a leghevesebbek és talán legkellemetlenebbek az emésztőrendszeri tünetek tudnak lenni, ezekkel érdemes szakorvoshoz fordulni, aki felállítja a diagnózist, utána pedig dietetikushoz, aki segít az étrend összeállításában:

"mielőtt bármilyen mentes étrendbe is kezdenénk, először vizsgáltassuk ki magunkat és kérjük szakember segítségét. Egy rosszul összeállított mentes-étrend akár többet árthat, mint használhat."

- mondta Galló és hozzátette: "Nagyon fontos, hogy ha ki kell zárnunk például a glutént vagy a laktózt, esetleg mindkettőt, akkor hogyan legyen étrendünk ennek ellenére kiegyensúlyozott, változatos, továbbá szervezetünk számára hasznos tápanyagokban gazdag. Gluténmentes étrend követése esetén kifejezetten érdemes hangsúlyozni a rostok fontosságát, hiszen nagyon sokszor tapasztaljuk, hogy elégtelen a rostbevitel, amit megfelelő nyersanyag-válogatással könnyen korrigálhatunk." - mondta a szakember. Azért is fontos szakemberhez fordulni, mert előfordulhat, hogy a laktózintolerancia szerzett, vagyis szekunder jelleggel jelenik meg egy másik betegség - például a gluténérzékenység - kapcsán. "Sikeres étrendi beállítás után, jellemzően néhány hónappal később, ahogy regenerálódik a vékonybél, úgy visszaállhat a laktáz enzimtermelődésünk, és megszűnhet a laktózintolerancia."

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem