Óriási pusztítást visz véghez a szervezetedben ez az ital: te is iszod minden nap?

2019. február 15. 16:50

Sokan isznak naponta zéró, cukormentes üdítőket, hiszen ezek nem tartalmaznak cukrot, így nem is árthatnak a szervezetnek - gondolják. Ám lehet, hogy tévednek, hiszen egy friss kutatás szerint, az édesítőszerek rendszeres fogyasztása bizonyos esetekben növelheti a leggyakoribb halálos betegségek kockázatát.

Azt hinnénk, ha diétás üdítőt, zéró leveket iszunk, semmi bajunk nem lehet, még fogyhatunk is, sőt, sokan meg vannak győződve, hogy még annak is kisebb az esélye, hogy cukorbetegek lesznek. Egy friss kutatás azonban bebizonyította, hogy bizonyos esetekben

súlyos egészségügyi kockázatot rejtenek magukba ezek az innivalók.

Napi két diétás üdítő növelheti nem csak a stroke, de a szívbetegség kockázatát is, és korai halálhoz vezethet - írja az Independent magazin. A kutatást, ami alapján ezt állítják, az Albert Einsteinről elnevezett orvosi egyetem munkatársai végezték el, és összesen 80 ezer nőt vizsgáltak 12 éven keresztül. Közülük azoknak, akik naponta kettőnél több diétás üdítőt fogyasztottak el (szénsavast vagy gyümölcs alapút), 23 százalékkal nagyobb eséllyel lett stroke-juk, mint azoknak, akik heti egynél kevesebbet, vagy egyálalán nem ittak ilyeneket. Az infarktusra az esélyük 29 százalékkal nőtt, arra. hogy korábban meghaljanak, 16 százalékkal.

Dr Yasmin Mossavar-Rahmani, a kutatás vezetője szerint az édesítőszerek talán mégsem annyira ártalmatlanok, mint eddig gondoltuk. 

Korábban az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) Circulation című folyóiratában jelent meg egy cikk, ezzel a Pénzcentrum is foglalkozott, amely szerint érdemes kerülni a cukormentes, mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítőitalokat. Nem csak a felnőtteknek javasolják ezt, hanem hangsúlyozzák, a gyerekek egészségének sem tesz jót a diétás üdítők fogyasztása. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértők két éven át több tucat, a diétás innivalók egészségre gyakorolt hatásával foglalkozó tanulmányt néztek át. Ezek közül néhány arra jutott, hogy van bizonyos kapcsolat az efféle italok és a súlygyarapodás, valamint a demencia és agyvérzés kialakulásának esélye között, azonban egyelőre korai levonni mélyenszántó következtetéseket.

Alice H. Lichtenstein, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi professzora úgy fogalmazott, sokat lehet hallani az alacsony kalóriatartalmú édesítők kedvezőtlen élettani hatásairól, azonban egyelőre mindez spekuláció. "A legjobb tanács, amit ezen a ponton adhatunk, hogy csökkentsük ezek bevitelét, kerüljük felesleges fogyasztásukat"   - mondta Lichtenstein. Rachel K. Johnson,


NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?