23 °C Budapest
Óriási pusztítást visz véghez a szervezetedben ez az ital: te is iszod minden nap?

Óriási pusztítást visz véghez a szervezetedben ez az ital: te is iszod minden nap?

2019. február 15. 16:50

Sokan isznak naponta zéró, cukormentes üdítőket, hiszen ezek nem tartalmaznak cukrot, így nem is árthatnak a szervezetnek - gondolják. Ám lehet, hogy tévednek, hiszen egy friss kutatás szerint, az édesítőszerek rendszeres fogyasztása bizonyos esetekben növelheti a leggyakoribb halálos betegségek kockázatát.

Azt hinnénk, ha diétás üdítőt, zéró leveket iszunk, semmi bajunk nem lehet, még fogyhatunk is, sőt, sokan meg vannak győződve, hogy még annak is kisebb az esélye, hogy cukorbetegek lesznek. Egy friss kutatás azonban bebizonyította, hogy bizonyos esetekben

súlyos egészségügyi kockázatot rejtenek magukba ezek az innivalók.

Napi két diétás üdítő növelheti nem csak a stroke, de a szívbetegség kockázatát is, és korai halálhoz vezethet - írja az Independent magazin. A kutatást, ami alapján ezt állítják, az Albert Einsteinről elnevezett orvosi egyetem munkatársai végezték el, és összesen 80 ezer nőt vizsgáltak 12 éven keresztül. Közülük azoknak, akik naponta kettőnél több diétás üdítőt fogyasztottak el (szénsavast vagy gyümölcs alapút), 23 százalékkal nagyobb eséllyel lett stroke-juk, mint azoknak, akik heti egynél kevesebbet, vagy egyálalán nem ittak ilyeneket. Az infarktusra az esélyük 29 százalékkal nőtt, arra. hogy korábban meghaljanak, 16 százalékkal.

Dr Yasmin Mossavar-Rahmani, a kutatás vezetője szerint az édesítőszerek talán mégsem annyira ártalmatlanok, mint eddig gondoltuk. 

Korábban az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) Circulation című folyóiratában jelent meg egy cikk, ezzel a Pénzcentrum is foglalkozott, amely szerint érdemes kerülni a cukormentes, mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítőitalokat. Nem csak a felnőtteknek javasolják ezt, hanem hangsúlyozzák, a gyerekek egészségének sem tesz jót a diétás üdítők fogyasztása. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakértők két éven át több tucat, a diétás innivalók egészségre gyakorolt hatásával foglalkozó tanulmányt néztek át. Ezek közül néhány arra jutott, hogy van bizonyos kapcsolat az efféle italok és a súlygyarapodás, valamint a demencia és agyvérzés kialakulásának esélye között, azonban egyelőre korai levonni mélyenszántó következtetéseket.

Alice H. Lichtenstein, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi professzora úgy fogalmazott, sokat lehet hallani az alacsony kalóriatartalmú édesítők kedvezőtlen élettani hatásairól, azonban egyelőre mindez spekuláció. "A legjobb tanács, amit ezen a ponton adhatunk, hogy csökkentsük ezek bevitelét, kerüljük felesleges fogyasztásukat"   - mondta Lichtenstein. Rachel K. Johnson,


NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?