15 °C Budapest
Citromléteszt: te is ilyet használsz? C-vitamin sincs benne, pedig 100 százalékos

Citromléteszt: te is ilyet használsz? C-vitamin sincs benne, pedig 100 százalékos

2019. január 17. 09:30

13 citromlé komplex vizsgálatát és ellenőrzését végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. Bio és sűrítményből készült gyümölcslé egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A hivatal munkatársai laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH értékét. A citromlevek élelmiszerminőségi- és biztonsági szempontból megfeleltek, de 8 esetben a kisebb súlyú jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult.

Tizenhárom - köztük öt bio minősítésű és hét sűrítményből készült - 100 százalékos citromlé komplex ellenőrzését végezték el a Nébih munkatársai. A szakemberek laboratóriumban vizsgálták a citromsav-, a kén-dioxid, valamint a C-vitamin tartalmat, de mérték a pH-t, a tartósítószerek jelenlétét és a növényvédőszer-maradványokat is. Megnyugtató, hogy 

élelmiszerminőségi- és biztonsági szempontból minden termék megfelelt az előírásoknak.

A Nébih felügyelői ellenőrizték a termékspecifikációkat és a jelölések vizsgálata sem maradhatott el. Utóbbi során számos hibát tártak fel a teszt során, mint például az élelmiszercímke szövegére vonatkozó minimális betűméret be nem tartását. A szakemberek kifogásolták továbbá a magyar nyelvű tápérték adatok feltüntetésének hiányát, az energiatartalmat, a tápérték adatok szabálytalan megjelenítését, a tárolási feltétel elmulasztását és annak helytelen jelölését is. 

Egy terméknél a csomagoláson feltüntetett energiaérték és egyes tápanyagok mennyisége nem pontosan egyezett a termékspecifikációban megadott értékekkel.A jelölési problémák miatt a 13 termékből 8-nál indult hatósági eljárás. A Nébih az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesíti, és - intézkedési terv benyújtása mellett - kötelezi a hibák javítására.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket "vak-kóstolásos" módszerrel. A citromlevek Szupermenta rangsora a külső megjelenés, az állomány, a szín, az illat és az íz összesített értékelésével alakult ki.

A tesztelt citromlevek közül a Limmi citromlé nyerte el a kóstolók tetszését. Második lett a Sweet Valley terméke, míg harmadikként a CBA "citromízesítő"-nek nevezett 100 százalékos citromlé végzett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Finomnak finom, csak vitamin nincs benne

Bár nincs jogszabályban előírva a minimális C-vitamin mennyiség, a szakemberek ezt is megvizsgálták. Kiderült, hogy a frissen facsart citrom leve után (amelyben egyébkét 45 mg/100 ml vitamin van) a Rauch terméke tartalmazza a legtöbb jótékony anyagot, valamivel több mint 30 milligrammot. Ezt követi a Limmi (25mg/100ml) és az Alnatura valamitn a Bio Zentrale (25 mg/100 ml). Azonban kiderült, hiába végzett harmadik helyen a kóstolóknál a CBA terméke, az

szinte egyetlen gramm C-vitamint sem tartalmaz, de a szintén top3-as Sweet Valley-ben is csak minimális mennyiség van.

Hasonlóan a nullához konvergál a Fruppy és a Lemonly termékének vitamintartalma is a szakértők mérése szerint. Ugyanakkor kiemelték, hogy a C-vitamin tartalmat számos tényező befolyásolhatja, például az oxidáció és a csomagolóanyag típusa vagy éppen a fényhatás.

Könnyen elillan

A C-vitamin a levegő oxigénjének, továbbá egyes enzimek hatására oxidálódik. Az így keletkező oxidált forma már nem rendelkezik vitamin hatással. Az oxidációs folyamat a tárolás során is végbemegy, melynek mértéke függ a csomagolás típusától is, hogy műanyag palackban vagy üvegben tárolják. Az üvegben játszódik le legkevésbé az oxidációs folyamat. A C-vitamin tartalom jelentős csökkenését okozhatja a fényhatás, ahogyan a gyártástól számított időtartam eltelte is jelentősen befolyásolja. Nem utolsó sorban függ a felhasznált alapanyag fajtájától és annak érettségi fokától is.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?