Borul a családi kassza: rémdrága hónapok várnak a magyarokra

2018. augusztus 16. 05:30

Alig három hét és kezdetét veszi a 2018/2019-es tanév, ami évről évre óriási anyagi megterhelést jelent a magyar családoknak. Különösen nehéz helyzetben vannak például a gyermeküket egyedül nevelő szülők, valamint a nagycsaládosok. Hiszen egy általános iskolás gyermek iskolakezdése alaphangon 10-20 ezer forintba kerül. De persze a különböző eszközök mennyiségétől és minőségétől függően ez az összeg még tovább nőhet. És akkor a különböző számítástechnikai, illetve bútorszükségletekről még nem is beszéltünk. Éppen ezért, hogy tisztábban lássunk a tanszerek világában utánajártunk annak pontos mi, mennyibe kerül.

Három hét és kezdetét veszi a 2018/2019-es tanév. Az iskolakezdés pedig nem olcsó mulatság, olyannyira nem, hogy a beiskoláztatás évről-évre súlyosan megterheli a magyar családok költségvetését. Kiváltképp igaz ez a nagycsaládosokra, illetve a gyermeküket, gyermekeiket egyedül nevelő szülőkre. 

Hozzávetőlegesen, spórolósan is belekerül egy általános iskolás gyermek iskolakezdése 10 ezer forintba, de ha új fehér ingecskét, sötét nadrágot, és ünneplő cipőt is kell vennie a szülőknek az évnyitóra, ez az összeg elérheti a 20 ezer forintot is - vagy többet - egy gyermekre nézve is. A mennyiségtől és a minőségtől függően ez az összeg tovább nőhet. A legfontosabbak a papír- es írószerek, iskolatáska, tornazsák, tolltartó /benne lévő eszközök/, iskolánként, tanítónként változó igényekkel, kérésekkel

- válaszolta megkeresésünkre a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) sajtóirodája. Mindebből kiderül, - még ha nem is a család összes gyermeke éppen egy időben kezdi az általános iskolát - hogy

3-4 gyerek esetében 30-120 ezer forintig terjedő összeg is lehet a beiskoláztatás teljes költségének a vége.

A NOE felhívta figyelmünket, hogy a nagycsaládosoknak a felmerülő költségek mellett nélkülözhetetlen segítséget jelent, hogy a tankönyvek ingyenesek a 1-9 évfolyamon, és az is, hogy a kisebbek a nagyobb gyerekektől "örökölhetnek" dolgokat, ruhát, iskolatáskát, más eszközöket. Ezen felül, az egyesület információ szerint az iskolakezdés idején gyakran a tágabb család, a barátok is besegítenek a nagycsaládosaknak a finanszírozásba.

Egyedülállók

Magyarországon ma körülbelül 300 000 olyan család van, ahol a szülő egyedül neveli gyermekét vagy gyermekeit, ezeknek a családoknak ráadásul majdnem a fele nehéz anyagi helyzetben van vagy kifejezetten szegény. Sajnos ezekben az esetekben az iskolakezdés mindig problémát okoz

- mondta el a Pénzcentrumnak Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány (ESZKA) stratégiai és társadalmi kapcsolatokért felelős szakembere, aki hozzátette azt is, hogy az általuk megkérdezett családok - főleg ha nem igazán van keret a bevásárlásra - igyekeznek nem a legmárkásabb iskolaszerek beszerzésére, sokszor ezért a legolcsóbban elérhető eszközöket választják. Kifejezetten sokan csinálják továbbá azt, hogy szeptember végén, a leárazásokkor vásárolnak be a következő tanévre tanszereket, így csökkentve kiadásaikat. 

A szakember azt is kiemelte, hogy szerencsére mára már a legtöbb, gyermekét egyedül nevelő szülő is ingyen tankönyvtámogatásban részesül (1-9. évfolyamos gyermek esetében), akik viszont nem, azoknak még - osztálytól függően - tizenpárezer forintot erre a kiadásfajtára is rá kell számolniuk. 

Mennyi az annyi

Joggal merülhet fel bárkiben a kérdés, mégis mi kerül ennyi pénzbe néhány füzeten, ceruzán és miegymáson. A helyzet az, hogy sok kicsi sokra megy, ráadásul, ahogy az a NOE válaszaiból is kiderült az iskolákban sok tanár az alaptanszerek mellett még megannyi elvárással áll elő, ami további kiadásokat jelent a családoknak.

Kezdjük az alapokkal

Az első és legalapvetőbb eszköz, amire egy iskolásnak szüksége van az az iskolatáska. A táskánál a legfontosabb szempont, hogy az passzoljon az azt hordó gyerek adottságaihoz, ne legyen se túl kicsi, se túl nagy. Ezen felül fontos, hogy mindenképpen két vállra akasztható példányban gondolkozzunk, és azt sem árt megfigyelnünk, hogy a táska hát felőli oldala mennyire van ergonomikusan kialakítva. Soha ne feledjük, hogy bizonyos életkorban bár fontos lehet a mintázat és a szín, mégis elsősorban mindig próbáljuk a használhatóságot előtérbe helyezni. Kutatásaink során, a legnagyobb magyar áruházláncok polcain 2000-3000 forint körül már találtunk táskákat, ám egy tartósabb, gerinckímélő példány már 10-15 ezer forintba is kerülhet. Egy középiskolásnak vagy egy egyetemistának viszont már 20-30 ezer forintjába is kerülhet egy márkás/divatos táska. 

Az iskolatáska mellett kihagyhatatlan kellék a tornazsák is. Ezeket jóval barátságosabb áron találhatjuk meg a boltok polcain, kutatásaink során 600-2000 forintos áron már találtunk megfelelő darabokat. Ugyancsak nélkülözhetetlen az iskolatáskából a tolltartó. Ezeket a darabokat egy idő után, minél idősebb az iskolás gyerek, már nem kell annyira túlzásba vinni, viszont egy kisiskolásnak még rengeteg ceruzára, színezőre van szüksége, amihez megfelelő méretű tolltartó is kell. Ez utóbbiakat pedig 2000 forint alatt nemigen ússzuk meg, de a különböző minták miatt azon sem kell csodálkozni, ha egy 5000 forintos darabon akad meg a csemete szeme. "Bedobálós" tolltartót ugyanakkor már 499 forintért is lehet találni.

Ha mindez megvan, akkor még hátra vannak a füzetek. Ezek között már 49 forintért lehet találni használható darabokat, azonban e példányok minősége sok esetben olyan is, amennyire kevéske az áruk. Márkásabb, trendibb spirálos füzetekért ugyanakkor 1000-2000 forintot is ott lehet hagyni a boltokban. Mindezek fényében a legjobb az, ha valahol a két szélsőség között találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb darabokat. Így eljárva 400-600 forintért már számíthatunk jó vételekre. 

Mindez eddig persze még csak a jéghegy csúcsa volt, mert például azoknak a diákoknak, akik idén kezdik az általános iskola első osztályát rengeteg apróságra lesz a fentieken kívül szükségük: zsírkrétára, számolókorongokra, gyurmára, festékre, ragasztóra, óralapra, tisztasági csomagra, nagyobbaknak pedig körzőkre, vonalzókra stb. Ha költségeik mértéke szerint ezeket az eszközöket is beillesztjük képzeletbeli bevásároló kosarunkba, máris alaphangon újabb 10-20 ezer forinttal dobhatjuk meg költségvetésünk. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az informatikával elszállnak az árak

Minél idősebb az iskoláskorú gyerek a családban, annál valószínűbb, hogy hamarosan szüksége lesz valamilyen informatikai kütyüre, amin abszolválhatja iskolai feladatait. Bár az asztali számítógépek még mindig nem koptak ki a mindennapokból, sokan kényelmi szempontok és a hordozhatóság miatt inkább a laptopokat, tableteket részesítik előnyben. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy bármilyen elektronikai tárgyról is legyen szó, a legfontosabb, hogy mindig olyat válasszunk, ami ár/érték arányban számunkra a legmegfelelőbb. Ha például tudjuk, hogy a gyerek csupán dokumentumokat fog készíteni leendő laptopján, valamint internetezésre használja, akkor elég, ha beérjük egy olcsóbb darabbal. Ha viszont például játékra is használnánk a készüléket, akkor bizony mélyebben a zsebbe kell nyúlni.

Egy alapkészüléket például már 80-130 ezer forint környékén is megkapunk, viszont egy játékos "gamer" laptopért 200-250 ezer forintot is simán ki lehet csengetni (vagy még többet). Ha valaki asztali gépben gondolkozna, mindenképp költséghatékonyabb jön ki a dologból, itt viszont a perifériákat bele kell számolni a végösszegbe, kell ugyanis a gépen túl monitor, billentyűzet és egér is. 30-50 ezerért viszont már iskolásoknak megfelelő tabletet tudunk venni, ám ezeken például a dokumentum szerkesztés elég nehézkes, tehát ezekkel a legjobb csak kiegészítő kütyüként számolni. 

Jó, de mire tesszük?

A számítógépek kényelmes használatához asztalt is be kell szereznünk. Kifejezetten íróasztalnak szánt bútorokat már igencsak baráti 8-15 ezer forintos áron lehet találni a nagyobb bútoráruházakban. Ezekhez azonban nem árt egy több ponton állítható gurulós szék is, amit kereséseink során 10-35 ezer forint között találtunk. Az íróasztal elengedhetetlen darabja ezen felül még az asztali lámpa is, amit 3-8 ezer forintért már be lehet szerezni, de egy komolyabb darab ára 15-20 ezer forintba is kerülhet.

Nem nehéz kiszámolni, hogy ha a fent felsorolt eszközök közül mindent egyszerre szeretnénk beszerezni úgy, hogy azokat belátható időn belül ne is kelljen újra és újra lecserélni, akkor bizony a családi költségvetés könnyen beleszaladhat egy 

több százezer forintos mínuszba, ami így nyár végén különösen fájdalmas lehet.

Így finanszírozz

Ahogy azt az eddigiekből láttuk a beiskoláztatás költségei nagyban függnek attól, hogy

  • hány iskoláskorú gyermek él a háztarásban,
  • közülük mennyien vannak azok, akik első osztályosok, gimnazisták, stb.
  • mekkora mennyiségű, illetve milyen minőségű tanszereket kell beszerezni,
  • van-e szükség informatikai eszközökre, illetve új bútorokra előbbiek tárolására, használatára,
  • milyen támogatásokat tudnak igénybe venni a családok (ingyen tankönyv, stb.).

A felmerülő kiadásokat persze legjobb az éppen aktuális fizetésből kihozni, már persze akkor, ha ez nem okoz gondot a család havi költségvetésébe. Jó megoldás lehet az is, egy-egy nagyobb kiadás kapcsán (számítógép, bútor), ha a fedezetet megtakarításainkból tudjuk biztosítani, így a család augusztusi költségvetéséhez nem is kell hozzányúlnunk. 

Ha viszont a fent említett két opció nem megoldható, akkor a mai alacsony kamatkörnyezetben érdemes lehet elgondolkozni a hitelfelvételen. A személyi kölcsönök nagy előnye például, hogy szabadon felhasználható forrást biztosítanak a család számára, ráadásul könnyen igényelhetőek. A hét elején megjelent cikkünkben össze is szedtük, mire figyelj okvetlenül hitelfelvételnél:

  • 1. Hitelfelvétel előtt gondosan mérlegeljük anyagi helyzetünket, teherviselő képességünket és jövedelmünk esetleges csökkenésének lehetőségét!
  • 2. Ne vegyünk fel újabb kölcsönt addig, míg előre meg nem tervezzük, hogyan és mennyi idő alatt fogjuk azt visszafizetni.
  • 3. Mivel a személyi kölcsönt arra költhetjük el, amire csak akarjuk, így könnyen elkölthetjük olyan dolgokra, melyeket akár nélkülözni is tudnánk. Ezt mindenképp mérlegeljük a felvétel előtt!
  • 4. A kamaton felül egyéb költségeket is felszámolhat a hitelintézet, ezért alaposan tanulmányozzuk át a hitelszerződést még az aláírása előtt!
  • 5. Alaposan nézzünk körül a bankok, pénzügyi szolgáltatók ajánlatai között! Hasonlítsuk össze az ajánlatokat a THM segítségével, vagy használjuk az online elérhető hitelkalkulátor programokat, illetve a termék-összehasonlító táblázatokat.
  • 6. Ügyeljünk arra, hogy hitelünk törlesztőrészleteit rendszeresen fizessük, mert az elhanyagolt kölcsönök hamar problémás adóssággá válhatnak.

A finanszírozási formán túl érdemes arra is megfelelő idő és energiamennyiséget fordítani, hogy megtaláljuk a piacon elérhető legkedvezőbb tanszerárakat és akciókat. Ezzel ugyanis rengeteget spórolhatunk. Az ESZKA szakértője például elmondta lapunknak, hogy az általuk megkérdezett szülők közül sokan szeptember végén, a nagy leárazásokkor vásárolnak be már a következő tanévre készülve. Mindezen túl, mindként általunk megkérdezett szervezet elmondta, hogy különösen fontosnak tartják az eszközök újrafelhasználását, és a szervezetek, illetve szülők közötti kommunikáció rendszerességét. Hiszen egy "elhasznált" tolltartó, egy iskolatáska vagy egy kinőtt fehér blúz is bőven jó lehet még a fiatalabb generációk képviselőinek.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm