500 forint is lehet egy gombóc fagyi nyáron. A tavalyihoz képest 10-15 százalékos drágulásra számíthatunk.
Akár 900 forintba is kerülhet az idei ország tortája, ugyanakokr nem biztos, hogy sikerül hozni neki az előző évek alapján elvárt minőséget. Már most vannak körülötte viták: megosztja a cukrász szakmát.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg a pályázatot, melyben az államalapításhoz kapcsolódva az ország legfinomabb tortáját keresik, egyfajta születésnapi ajándékként. Annak idején Zila László a Madártej tortája érdemelte ki az első elismerést, de azóta kóstolhattunk már Pándi meggyest, szilvásgombócost, sárgabarackpálinkás-karamellást és habos mogyorós süteményeket is. Idén 29 induló közül került ki a nyertes a szakmai zsűri három körös döntése alapján a
A mézes-diós alapon citromos és gyömbéres körtekompót pihen vilmoskörte likőrös és fahéjas-diós rétegek között, vaníliás-fehércsokoládés mascarpone krém alatt. "A dió, a méz, a fahéj és a gyömbér ízei a családi ünnepek asztalának édességeit idézik, melyek tökéletesen harmonizálnak a körte, a csokoládé és a vaníliás krém üdítő frissességével" - olvasható Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közleményében. "A Komáromi Kisleánnyal az alkotó szűkebb hazájára, Komárom városára hívja fel a figyelmet, bízva abban, hogy a népdalbéli kislányról elnevezett torta a város egyik büszkeségévé válik, és által viszi a hírét a Dunán."
Kisleány a cukrászdákban
Ugyan majd csak Magyarország születésnapján, az augusztus 20-i hétvégén kóstolhatjuk meg a Komáromi Kisleányt először, de már mindenki nagyon várja. Hogy mennyibe fog kerülni, azt egyelőre nem lehet még tudni, csupán az előző évek alapján következtethetünk: biztos, hogy olcsóbb nem lesz. A tavalyi nyertes, a SUGAR! Design Cukrászda Balatoni habos mogyorósából idén pélául a budapesti Krisztina Cukrászdában 670 forintba kerül egy szelet,
Az ára azért is magasabb, mint egy szelet hagyományos tortáé, mivel a recept, amit a cukrászok megkapnak pontosan meghatározza, milyen alapanyagokat kell felhasználni az édesség elkészítésekor, és ezek gyakran kifejezetten drága, minőségi hozzávalók.
Az új slágertorta ára valószínűleg egy kicsit magasabb lesz, mint tavaly, pár százalékos áremelkedés várható, emellett persze az újdonság varázsa és az emberek kíváncsisága is tornázza felfelé az árát.
JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
A kritikus hang
Ám nem mindenki elégedett. Szücs Árpád, akit a szakma csak "az etalonnak" becéz, és a Four Seasons Hotel éttermének főcukrásza egy augusztus 2-i Facebook bejegyzésben komoly kritikával illette az ország tortáját: szerinte szakmailag vállalhatatlan ez a sütemény. Ugyan még nem kóstolta, de kifogásolta a kinézetét, és azt, hogy nincs szépen kidolgozva, nincs jól megcsinálva: az alapoktól kezdve minden rossz benne.
"Igen is kritikával illetem azokat, akik azt gondolják, hogy nincs más lehetőség ebben a szakmában 2018-ban csak fosból fost csinálni. Többek között én sem tudok MAGYAR CUKRÁSZKÉNT ezzel azonosulni" - mondja Szücs Árpád.
Nem mindenkinek osztja azonban ezt a véleményt, sikerült beszélnünk egy szintén kiváló, díjnyertes cukrásszal, aki szerint sok igazság van abban, amit Szücs leírt a posztban, de attól függetlenül egy finom, harmonikus ízű tortáról van szó.
Szerinte a gond inkább az, hogy néhány cukrász "lebutítja" az eredeti receptet, azaz nem teszik bele a szükséges, adott esetben drágább alapanyagokat, nyilván, hogy olcsóbban kijöjjön és ne kelljen vele annyit vesződni.

Itt az árháborúba keveredett trappista sajt legújabb botránya: meddig etetik még ezzel a magyarokat?
Miután két év leforgása alatt a trappista sajt átlagos kilós ára több mint 100 (!) százalékkal emelkedett, márciusban elindult az árcsökkenés, ennek viszont nem mindenki...
A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.
Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.
Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.
Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!
-
Videó: bejutottunk a Telekom irányítási központjába: itt biztosítják, hogy viharban is legyen net
A hét minden napján, a nap 24 órájában felügyelik a Telekom teljes hálózatát és összes szolgáltatását.
-
Winelovers Grand: a borkedvelők paradicsoma (x)
A Winelovers Grand az év első borfesztiválja; Április 1-jén a borok kerülnek a középpontba a Corinthia Budapest impozáns termeiben, és ez nem áprilisi tréfa!
-
Menedzserek a társadalomért - Fókuszban a Jövő! konferencia (x)
MENEDZSERSZÖVETSÉG - HATÉKONY VÁLLALATVEZETÉS a sikeres jövőért!
- Beethoven rejtélyes halála: DNS-tesztek hozták el a megoldást
- Kínzás és kényszerabortusz: ilyen az élet az észak-koreai börtönökben
- Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államokban, áldozatok, súlyos károk
- Vigyázat, támadnak a húsevő baktériumok
- Súlyos baleset Budapesten, mentőautó és személygépkocsi ütközött - fotók
- Becsvágyó bolgárok Budapesten
Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?
MISKOLC - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
DEBRECEN - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!


