22 °C Budapest
Tavaly sokkal több pénzt hagytak a boltokban a magyarok: mutatjuk a számokat

Tavaly sokkal több pénzt hagytak a boltokban a magyarok: mutatjuk a számokat

2018. február 22. 13:00

2017. decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,0, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2017-ben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 4,9 százalékkal nagyobb volt az előző évinél.

2017. decemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 6,1 százalékkal nőtt. (A második becslés adata 0,2 százalékponttal magasabb az első becslésben közöltnél.)
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,2 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 79 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,2, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,3 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 10,9 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (17%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (13%), a bútor-, műszakicikk- (8,3%), a textil-, ruházati és lábbeli- (5,4%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (4,4%). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a használtcikk-üzletekben (-4,2%).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 4,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 31 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,1 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,9 százalékkal bővültek.

2017. decemberben:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1072 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 42 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 12 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2017-ben az előző évhez képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 4,9 százalékkal emelkedett.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?