Tavaly sokkal több pénzt hagytak a boltokban a magyarok: mutatjuk a számokat

Tavaly sokkal több pénzt hagytak a boltokban a magyarok: mutatjuk a számokat

2018. február 22. 13:00

2017. decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,0, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2017-ben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 4,9 százalékkal nagyobb volt az előző évinél.

2017. decemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 6,1 százalékkal nőtt. (A második becslés adata 0,2 százalékponttal magasabb az első becslésben közöltnél.)
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,2 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 79 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,2, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,3 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 10,9 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (17%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (13%), a bútor-, műszakicikk- (8,3%), a textil-, ruházati és lábbeli- (5,4%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (4,4%). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a használtcikk-üzletekben (-4,2%).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 4,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 31 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,1 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,9 százalékkal bővültek.

2017. decemberben:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1072 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 42 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 12 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2017-ben az előző évhez képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 4,9 százalékkal emelkedett.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?