29 °C Budapest
Ennyit ért az áfacsökkentés: kiderült, tényleg kevesebbet fizetünk-e a boltokban

Ennyit ért az áfacsökkentés: kiderült, tényleg kevesebbet fizetünk-e a boltokban

2018. február 17. 11:30

2018 januárjától a fogyasztási célú halakra vonatkozó áfakulcs, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének (vagyis például a köröm és láb csülök nélkül) és belsőségének (nyelv, máj, velő) áfája is 5 százalékra csökkent. Tavaly januárban pedig a baromfihús és az étkezési tojás és a friss tej általános forgalmi adója csökkent 5 százalékra. De vajon mennyit éreznek mindebből a vásárlók? Tényleg több pénz marad a pénztárcában?

2016. január 1-től csökkentette az országgyűlés a sertéshús áfáját, majd egy évvel később, 2017. január 1-jén csökkent a baromfihús, az étkezési tojás és a friss tej általános forgalmi adója 5 százalékra csökkent. Idén a fogyasztási célú halakra vonatkozó áfakulcs, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének (vagyis például a köröm és láb csülök nélkül) és belsőségének (nyelv, máj, velő) áfája is 27 százalékról 5 százalékra csökkent. Mindez nagyon jól hangzik, de vajon mennyit éreznek mindebből a vásárlók? A blokkk.com ennek járt utána. megnézték, az alapvető élelmiszerek körében miként változtak a bolti árak a váltás után, majd a későbbiekben.

A blokkk.com megjegyzi, hogy alapvetően az áfacsökkentés mellett az árakra hatással volt például a baromfi influenza influenza (kisebb lett ugyan a hazai állomány, de bedugult az export is, emellett kevesebb lett a tojás), a tejpiac éppen kikapaszkodóban volt a termelők korábbi vaskos válságából, a hal esetében pedig pontyból már decemberben is kevesebb volt.

Ugyanakkor arra a következtetésre jutnak, hogy az áfacsökkentéssel végülis így is jól jártak a vásárlók, mert enélkül a bolti ár és a feketézés még magasabb lett volna.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?