6 °C Budapest

Ez fájni fog a háziasszonyoknak: karácsonyra ennyibe kerülhet majd egy tojás

2017. október 30. 22:00

A vaj, a csirkemell és a tejföl után a tojás ára emelkedhet az egekbe. Januárban még 30 forintba került, karácsonyra pedig 60-ra emelkedhet. De miért?

Az M-es, azaz normál méretű tojás ára karácsonyra 60 forintra emelkedhet, amivel idén megkétszerezné az árát - írja a Napi.hu. A lap az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci árinformációs rendszerének adataira hivatkozva írja, hogy jelenleg már 39 forintot kell fizetni egy tojásért, míg az ár a nyári időszakban még csak 36 forint volt.

Egyes várakozások szerint a karácsonyi 60 forintos szintet - a lap szerint - novemberben 50 forintos ár fogja megelőzni. A tojásár emelkedése mögött az állhat, hogy húsvét óta hiány van belőle az egész EU-ban, ugyanis számos tojótelepet be kellett zárni, Oroszországból és a Balkánról pedig nehéz importálni, elsősorban a szigrú uniós állat-egészségügyi előírások miatt.

Hazánkban annak ellenére van hiány az arucikkből, hogy csökken a tojásfogyasztás. Míg tíz éve 300 tojást evett meg egy átlagos magyar évente, addig idén már csak 215-öt. 

Bár egykor Magyarország tojásból is önellátó volt, ma már import nélkül nem működik a piac. Ennek oka az, hogy a hazai tartási kedv visszaesett, s ebben nem csak a megszűnt téeszeknek volt szerepe, de annak is, hogy a tojástermelés meglehetősen eszközigényes, éppen ezért drága tevékenység

- mondta Kertész Tamás, a Farm Tojás-cégcsoport tulajdonosa a Napi.hunak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem