12 °C Budapest
Egyre többet kell fizetnünk a közkedvelt zöldségfélékért

Egyre többet kell fizetnünk a közkedvelt zöldségfélékért

Pénzcentrum
2017. október 17. 09:32

Eltűnhet a hazai karfiol, brokkoli és kelkáposzta a boltokból. A klímaváltozás miatt jó minőségű árut csak nagy nehézségek árán tudnak piac­ra vinni a gazdák, ezért az elmúlt években mintegy 40 százalékkal csökkent a termőterület, a zöldségek ára pedig egyre nő - írta a Magyar Idők.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyre többet kell fizetni az üzletekben a karfiolért és a brokkoliért, sőt, a kelkáposztáért is. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet pia­ci árinformációs rendszere szerint a fogyasztói piacokon a múlt héten a karfiol kilója 400-500 forint volt, míg egy évvel korábban az árak jellemzően 300-400 forint körül alakultak - írja a Magyar Idők.

Az áremelkedés mögött a szerényebb termés áll, Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke azt mondta, idén a kánikula és egy kártevő is gondot okozott. A legnagyobb baj az, hogy nem tudnak védekezni a kártevő ellen a termelők, ugyanis nincs olyan szer a pia­con, amely egyszerre tudná hatékonyan távol tartani a rovart és biztosítani az élelmiszer-biztonsági kritériumok betartását.

Emellett az elmúlt években alaposan visszaesett a termőterület. A FruitVeb adatai szerint kelkáposztával 250-300 hektáron foglalkoznak itthon, míg 2010-ben a termőterület nagysága még elérte az 550 hektárt. Karfiolt és brokkolit a korábbi 1100 hektár helyett ma már csupán 600 hektár körüli területen termelnek a gazdák.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00