11 °C Budapest
Csak ennyit költenek a magyar fiatalok karácsonykor

Csak ennyit költenek a magyar fiatalok karácsonykor

2016. december 21. 19:02

A fiatalok 90 százaléka ajándékokkal is készül az ünnepekre: a legtöbben a szülőket, partnerüket vagy házastársukat, és a többi családtagjukat ajándékozzák meg, 10-ből 3 fiatal pedig a barátokat is meglepi év végén. A 19-29 éves magyarok átlagosan 7 embernek vesznek ajándékot és körülbelül ugyanannyit költenek, mint tavaly, azaz 24 ezer forintot, az üzleteket pedig leginkább december elejétől rohanják meg. A kézzel készített ajándékok viszont nem túl népszerűek: mindössze 10-ből 1 fiatal készíti saját maga meglepetései nagyobb részét.

A nők számára fontosabb az ajándékozás: 73 százalékuk ad valamit a párjának, míg a férfiaknak csak az 52 százaléka teszi meg ugyanezt - derült ki a K&H fiatalok jóléti indexének adataiból. A 19-29 éves magyar fiatalok zöme, 90 százaléka, ajándékokkal is készül az ünnepekre. Olyanok is vannak azonban, akik egyáltalán nem költenek ilyenkor meglepetésekre: a férfiak 15 százaléka, míg a nők 4 százaléka teljesen kihagyja a karácsonyi ajándékozást.

Első a család

Az ajándékozók legnagyobb része, 81 százaléka, a szüleit lepi meg, de sokan kedveskednek partnerüknek vagy házastársuknak, illetve más családtagjuknak is. A barátoknak 10-ből 3 fiatal, főleg a budapestiek vásárolnak karácsonykor. A megkérdezetteknek átlagosan 7 ember karácsonyi meglepetéséről kell gondoskodniuk, a nőknek ennél kicsit többeknek, 8 embernek kell ajándékot beszerezniük, míg a férfiak 6 főnek vásárolnak.

Rohanás az üzletekbe

Nem túl népszerűek a saját készítésű ajándékok, a fiatalok több mint fele egyáltalán nem tervez barkácsolni az ünnepekre. Az aktív dolgozók - akik már vásároltak interneten is - többsége még mindig leginkább az üzleteket preferálja: 63 százalékuk az összes vagy a legtöbb ajándékot személyesen az üzletekben vásárolja meg. A válaszadók mindössze 22 százaléka mondta azt, hogy az internetről szerzi be az ajándékok többségét, de 45 százalékuk néhány ajándékot biztosan a neten vesz meg.

A felmérésből az is kiderül, hogy azok többsége, akik tervezik, hogy néhány dolgot a neten szerezzenek be, nem vásárolnak többet az interneten keresztül a karácsonyi időszakban, mint az év többi részében.

Marad a decemberi roham

A megkérdezett fiatalok kisebb része intézi el viszonylag korán a vásárlásokat: mindössze 24 százalékuk kezdi el november második felében a készülődést, de a legtöbben - 42 százalék - csak decemberben látnak neki, 19 százalék pedig az utolsó pillanatokra hagyja.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fiatalok többsége, 54 százalék, ugyanannyit tervez költeni idén is, mint a tavalyi karácsonyi szezonban. Átlagosan 24 ezer forintból intézik el az ajándékvásárlásokat, a budapesti fiatalok azonban átlagosan sokkal többet szánnak az ajándékokra: míg a fővárosban 35 ezer forinttal kalkulálnak az ajándékok beszerzésére, vidéken ezt 21 ezer forintból oldják meg.

Címlapkép: MTI / Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?