29 °C Budapest
Új trendek jönnek: lassan már a nyugdíjasok se fizetnek készpénzzel

Új trendek jönnek: lassan már a nyugdíjasok se fizetnek készpénzzel

2016. november 28. 13:33

Az érintéses és mobilfizetési technológiáknak köszönhetően új vásárlási szokások jelennek meg a karácsonyi bevásárlások idején. Egyre inkább előtérbe kerülnek a gyors és kényelmes érintéses és más innovatív fizetési technológiák a készpénzzel szemben.

Jelenleg 165 millió érintőkártya és 3,4 millió NFC technológiával rendelkező terminál van használatban Európa-szerte. A Visa 2016-os Digitális Fizetések tanulmánya szerint az érintéses fizetési megoldás használatának aránya a tavalyi 36 százalékról 2016-ra már 52 százalékra nőtt, ez pedig nem csupán az egyre több fiatal, a technológiában jártas vásárlónak köszönhető. Az érintéses fizetés minden korcsoportban népszerűvé vált, és 

a legnagyobb használati növekedés az 55-64 év közötti korosztályban volt tapasztalható, ahol mintegy 64 százalékkal volt magasabb az érintéses technológiát választók aránya, mint egy évvel ezelőtt.

Az érintéses fizetés nyújtotta előnyöknek köszönhetően a vásárlók további fizetési megoldások iránt is egyre nyitottabbá válnak. A Visa felmérése szerint 2016-ban a fogyasztók 44 százaléka használt mobilalkalmazást fizetésre, a tavalyi 38 százalékos arányhoz képest. A megkérdezettek közel fele (46 százalék) nyilatkozott úgy, hogy a mobil és viselhető technológiák által nyújtott fizetési lehetőségek megkönnyítették a vásárlási folyamatot. Ez a megnövekedett kényelem a digitális pénztárca elterjedését is segíti a különböző vásárlási csatornákon belül.

Az európai vásárlók nagymértékben érdeklődnek a digitális pénztárca használata iránt, legyen szó személyes (37 százalék), alkalmazásokon keresztüli (51 százalék), vagy online (56 százalék) vásárlásokról. A felmérés arra is rávilágított, hogy a megoldás legnagyobb előnyének a kényelmet (61 százalék) értékelték a fogyasztók, valamint azt, hogy segítségével bárhol és bármikor fizethetnek (59 százalék).

Showroomer és webroom

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a fogyasztók az online és bolti csatornák kombinációját használják a vásárlásoknál, különös tekintettel, ha nagyobb értékű tárgyról, szolgáltatásról van szó. Tízből hét európai vásárló nevezhető ‘showroomer’-nek, akik először megnézik az üzletben a megvásárolni kívánt terméket, és csak utána rendelik meg azt online. Ezzel párhuzamosan 66 százalék azoknak az aránya, akik ‘webroomer’-nek tekinthetők, azaz először online hasonlítják össze a termék árait, majd csak utána vásárolják meg a kiválasztott terméket az üzletben. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A növekvő számú, online karácsonyi kedvezmények ellenére a vásárlók mintegy 60 százaléka még mindig szívesen vásárol üzletekben, ahol beszélhet az eladókkal, és személyesen megtekintheti a lehetséges ajándékokat.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22