Ha több lesz a szabad vasárnap, a kisboltok lehúzhatják a redőnyt

2016. szeptember 17. 16:01

A boltokban, áruházakban és a nagykereskedésekben változatlan létszám mellett ötödével több állást kínálnak, hiába az eladók néhol háromszázezret is elérő fizuja. Másfélszeresére ugrott a túlóra. A több szabad vasárnap több eladót igényelne, ami nincs: jöhet az ingyenes hálózsák juttatás?

A KSH friss adatai szerint tovább nőtt az üres álláshelyek száma a kereskedelemben 2016. második negyedévében. Az év első három hónapjához képest a betöltetlen munkahelyek száma 789 darabbal emelkedett, ami 20 százalékos megugrás három hónap alatt a 4 főnél többet foglalkoztató kereskedelmi vállalkozásoknál, ez pedig nem kevés aggodalomra ad okot - írja a Blokkk.com.

Az üres álláshelyek számának növekedése 2013. óta folyamatos. 2013-ban még csak 1400-1700 között hullámzott a betöltetlen álláshelyek száma a kereskedelemben, ami persze több volt a 2012-es esztendőben mért adatsornál, 2014-ben azonban már felkúszott két és félezerre is. 2015. a megugrás esztendeje volt az üres álláshelyek mutatóját nézve, hiszen nem csak túllépte a háromezres határt, hanem a harmadik negyedévben 3725-re ugrott fel a mérőszám.

A KSH adatainál a valóság feltehetően sokkal ridegebb. A kiskereskedelmi értékesítőhelyek számából kiindulva, mely 141 ezer, úgy tűnhet, hogy nem is olyan vészes a helyzet. Azt feltételezve, hogy egy boltban legfeljebb egy betöltetlen álláshely lehet, akkor több mint 135 ezer boltban minden a legnagyobb rendben, a 4.608 üres álláshely mellett. Az Aldi és a Lidl a csúcsgázsijaik mellett is azonban százszámra hirdetik az állásokat, ami azért azt jelzi, a KSH adatainál vészesebb a munkaerőhiány. Feltehetően azt azonban pontosan mutatják a Hivatal számai, hogy 2012-höz képest háromszorosára nőtt a betöltetlen álláshelyek aránya.

Jött a túlóra rekord: a több szabad vasárnap már nem fér bele

Sok választása nincs a boltosoknak, azokkal kell dolgozniuk,, akik reggelente bejönnek az áruházba. Meg is ugrott a túlóraszám 2016-ban, hiszen első negyedévben még csak egymillió felett mozgott a kiskereskedelemben a KSH adatai szerint, második negyedévben viszont már 1,4 millió óra felett járt a mutató. 2015. karácsonyi időszakát nem számítva ennyit boltosoknak túlórázniuk még nem kellett.

Ha több szabad vasárnapot kellene majd adni, több ember kellene a boltba. Az alkalmazotti létszám 2016. egyes hónapjait nézve semmit sem változott, 192-193 ezer fő volt a kiskereskedelemben, tehát nincs új munkaerő a munkaerőpiacon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jelenlegi egynél több kötelező szabad vasárnap előírása azt jelentené, hogy azoknak kellene még többet dolgozni, akik jelenleg is a pultok és a pénztárak mögött állnak, vagy le lehet húzni a redőnyt.

Lehetne persze a boltban is aludni az egyszerűség kedvéért, de félő, hogy akkor még jobban nőne a munkaerőhiány. Lassan elérkezik a kereskedelem oda, hogy már csak a vásárlók tudnának a pult mögé állni. A pénztárkezelést biztosan szívesen el is vállalnák, mindez azonban nem is olyan nagy túlzás, hiszen a diszkontosodott önkiszolgálás és az önkiszolgáló pénztár ebbe az irányba mutat.

Máshol sem rózsásabb a helyzet

2016. első negyedévében 36 ezer üres álláshelyet tartott nyilván a KSH a vállalkozások körében, a versenyszférában. Úgy tűnik, tovább romlott a helyzet, hiszen második negyedévben már 38 883 betöltetlen munkahelyet számolt össze a KSH, ami 8 százalékos növekedés egy negyedév alatt. Egy évvel korábban még csak 28 ezer betöltetlen álláshely volt a versenyszférában, így a növekedés tízezer, harmadával több ember kellene a cégeknek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem