11 °C Budapest

Ha több lesz a szabad vasárnap, a kisboltok lehúzhatják a redőnyt

2016. szeptember 17. 16:01

A boltokban, áruházakban és a nagykereskedésekben változatlan létszám mellett ötödével több állást kínálnak, hiába az eladók néhol háromszázezret is elérő fizuja. Másfélszeresére ugrott a túlóra. A több szabad vasárnap több eladót igényelne, ami nincs: jöhet az ingyenes hálózsák juttatás?

A KSH friss adatai szerint tovább nőtt az üres álláshelyek száma a kereskedelemben 2016. második negyedévében. Az év első három hónapjához képest a betöltetlen munkahelyek száma 789 darabbal emelkedett, ami 20 százalékos megugrás három hónap alatt a 4 főnél többet foglalkoztató kereskedelmi vállalkozásoknál, ez pedig nem kevés aggodalomra ad okot - írja a Blokkk.com.

Az üres álláshelyek számának növekedése 2013. óta folyamatos. 2013-ban még csak 1400-1700 között hullámzott a betöltetlen álláshelyek száma a kereskedelemben, ami persze több volt a 2012-es esztendőben mért adatsornál, 2014-ben azonban már felkúszott két és félezerre is. 2015. a megugrás esztendeje volt az üres álláshelyek mutatóját nézve, hiszen nem csak túllépte a háromezres határt, hanem a harmadik negyedévben 3725-re ugrott fel a mérőszám.

A KSH adatainál a valóság feltehetően sokkal ridegebb. A kiskereskedelmi értékesítőhelyek számából kiindulva, mely 141 ezer, úgy tűnhet, hogy nem is olyan vészes a helyzet. Azt feltételezve, hogy egy boltban legfeljebb egy betöltetlen álláshely lehet, akkor több mint 135 ezer boltban minden a legnagyobb rendben, a 4.608 üres álláshely mellett. Az Aldi és a Lidl a csúcsgázsijaik mellett is azonban százszámra hirdetik az állásokat, ami azért azt jelzi, a KSH adatainál vészesebb a munkaerőhiány. Feltehetően azt azonban pontosan mutatják a Hivatal számai, hogy 2012-höz képest háromszorosára nőtt a betöltetlen álláshelyek aránya.

Jött a túlóra rekord: a több szabad vasárnap már nem fér bele

Sok választása nincs a boltosoknak, azokkal kell dolgozniuk,, akik reggelente bejönnek az áruházba. Meg is ugrott a túlóraszám 2016-ban, hiszen első negyedévben még csak egymillió felett mozgott a kiskereskedelemben a KSH adatai szerint, második negyedévben viszont már 1,4 millió óra felett járt a mutató. 2015. karácsonyi időszakát nem számítva ennyit boltosoknak túlórázniuk még nem kellett.

Ha több szabad vasárnapot kellene majd adni, több ember kellene a boltba. Az alkalmazotti létszám 2016. egyes hónapjait nézve semmit sem változott, 192-193 ezer fő volt a kiskereskedelemben, tehát nincs új munkaerő a munkaerőpiacon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jelenlegi egynél több kötelező szabad vasárnap előírása azt jelentené, hogy azoknak kellene még többet dolgozni, akik jelenleg is a pultok és a pénztárak mögött állnak, vagy le lehet húzni a redőnyt.

Lehetne persze a boltban is aludni az egyszerűség kedvéért, de félő, hogy akkor még jobban nőne a munkaerőhiány. Lassan elérkezik a kereskedelem oda, hogy már csak a vásárlók tudnának a pult mögé állni. A pénztárkezelést biztosan szívesen el is vállalnák, mindez azonban nem is olyan nagy túlzás, hiszen a diszkontosodott önkiszolgálás és az önkiszolgáló pénztár ebbe az irányba mutat.

Máshol sem rózsásabb a helyzet

2016. első negyedévében 36 ezer üres álláshelyet tartott nyilván a KSH a vállalkozások körében, a versenyszférában. Úgy tűnik, tovább romlott a helyzet, hiszen második negyedévben már 38 883 betöltetlen munkahelyet számolt össze a KSH, ami 8 százalékos növekedés egy negyedév alatt. Egy évvel korábban még csak 28 ezer betöltetlen álláshely volt a versenyszférában, így a növekedés tízezer, harmadával több ember kellene a cégeknek.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?