Ha több lesz a szabad vasárnap, a kisboltok lehúzhatják a redőnyt

Ha több lesz a szabad vasárnap, a kisboltok lehúzhatják a redőnyt

2016. szeptember 17. 16:01

A boltokban, áruházakban és a nagykereskedésekben változatlan létszám mellett ötödével több állást kínálnak, hiába az eladók néhol háromszázezret is elérő fizuja. Másfélszeresére ugrott a túlóra. A több szabad vasárnap több eladót igényelne, ami nincs: jöhet az ingyenes hálózsák juttatás?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A KSH friss adatai szerint tovább nőtt az üres álláshelyek száma a kereskedelemben 2016. második negyedévében. Az év első három hónapjához képest a betöltetlen munkahelyek száma 789 darabbal emelkedett, ami 20 százalékos megugrás három hónap alatt a 4 főnél többet foglalkoztató kereskedelmi vállalkozásoknál, ez pedig nem kevés aggodalomra ad okot - írja a Blokkk.com.

Az üres álláshelyek számának növekedése 2013. óta folyamatos. 2013-ban még csak 1400-1700 között hullámzott a betöltetlen álláshelyek száma a kereskedelemben, ami persze több volt a 2012-es esztendőben mért adatsornál, 2014-ben azonban már felkúszott két és félezerre is. 2015. a megugrás esztendeje volt az üres álláshelyek mutatóját nézve, hiszen nem csak túllépte a háromezres határt, hanem a harmadik negyedévben 3725-re ugrott fel a mérőszám.

A KSH adatainál a valóság feltehetően sokkal ridegebb. A kiskereskedelmi értékesítőhelyek számából kiindulva, mely 141 ezer, úgy tűnhet, hogy nem is olyan vészes a helyzet. Azt feltételezve, hogy egy boltban legfeljebb egy betöltetlen álláshely lehet, akkor több mint 135 ezer boltban minden a legnagyobb rendben, a 4.608 üres álláshely mellett. Az Aldi és a Lidl a csúcsgázsijaik mellett is azonban százszámra hirdetik az állásokat, ami azért azt jelzi, a KSH adatainál vészesebb a munkaerőhiány. Feltehetően azt azonban pontosan mutatják a Hivatal számai, hogy 2012-höz képest háromszorosára nőtt a betöltetlen álláshelyek aránya.

Jött a túlóra rekord: a több szabad vasárnap már nem fér bele

Sok választása nincs a boltosoknak, azokkal kell dolgozniuk,, akik reggelente bejönnek az áruházba. Meg is ugrott a túlóraszám 2016-ban, hiszen első negyedévben még csak egymillió felett mozgott a kiskereskedelemben a KSH adatai szerint, második negyedévben viszont már 1,4 millió óra felett járt a mutató. 2015. karácsonyi időszakát nem számítva ennyit boltosoknak túlórázniuk még nem kellett.

Ha több szabad vasárnapot kellene majd adni, több ember kellene a boltba. Az alkalmazotti létszám 2016. egyes hónapjait nézve semmit sem változott, 192-193 ezer fő volt a kiskereskedelemben, tehát nincs új munkaerő a munkaerőpiacon.

A jelenlegi egynél több kötelező szabad vasárnap előírása azt jelentené, hogy azoknak kellene még többet dolgozni, akik jelenleg is a pultok és a pénztárak mögött állnak, vagy le lehet húzni a redőnyt.

Lehetne persze a boltban is aludni az egyszerűség kedvéért, de félő, hogy akkor még jobban nőne a munkaerőhiány. Lassan elérkezik a kereskedelem oda, hogy már csak a vásárlók tudnának a pult mögé állni. A pénztárkezelést biztosan szívesen el is vállalnák, mindez azonban nem is olyan nagy túlzás, hiszen a diszkontosodott önkiszolgálás és az önkiszolgáló pénztár ebbe az irányba mutat.

Máshol sem rózsásabb a helyzet

2016. első negyedévében 36 ezer üres álláshelyet tartott nyilván a KSH a vállalkozások körében, a versenyszférában. Úgy tűnik, tovább romlott a helyzet, hiszen második negyedévben már 38 883 betöltetlen munkahelyet számolt össze a KSH, ami 8 százalékos növekedés egy negyedév alatt. Egy évvel korábban még csak 28 ezer betöltetlen álláshely volt a versenyszférában, így a növekedés tízezer, harmadával több ember kellene a cégeknek.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?