17 °C Budapest
Tízezrekbe fájhat ez a bankkártyás hiba, pedig elkerülheted

Tízezrekbe fájhat ez a bankkártyás hiba, pedig elkerülheted

2016. augusztus 19. 05:40

Ha fizetésnél ottfelejted a bankkártyádat a boltban, akkor legtöbbször már nincs visszaút. A bolt visszaküldi a kártyát a bankodnak, amely a visszaélés megelőzése érdekében letiltja azt, majd új plasztikot bocsát ki. Ez szélsőséges esetben neked 30 ezer forintodba kerül.


A legtöbb embernek ismerős helyzet, hogy munka után, fáradtan még beugrik kedvenc áruházába, hogy pótolja az otthon elfogyott élelmiszereket. Az egész napos hajtás után ilyenkor a legtöbben már figyelmetlenek és szétszórtak.

Ekkor szokott bekövetkezni az a hiba, hogy fizetés után sietve távozunk, hisz kezdődik a kedvenc TV műsorunk, és lazán a pénztárnál felejtjük a bankkártyánkat. Ez a hiba önmagában elég arra, hogy több tízezres költségbe verjük magunkat.

Küldjék vissza!

Megkérdeztünk néhány bankot, hogy mit várnak el a kereskedőktől, ha egy ügyfelük ottfelejti a bankkártyáját.

Az ERSTE Bank Marketing és PR Igazgatósága illetve a Budapest Bank PR ügynöksége egybehangzóan azt a választ adták, hogy ilyen esetekben

várják vissza a kártyát a kereskedőtől, azonban ha a bankhoz visszakerül a kártya, akkor a visszaélések megelőzése végett letiltják azt.

Majd mi eldöntjük...

A nagy kártyaelfogadóknál már nem volt ekkora az összhang. Az Auchanban a biztonsági szolgálatnak adják le a kártyát, és ott lehet személyi igazolvány vagy jogosítvány ellenében átvenni azt, tehát nem küldik el a kibocsátó bankhoz. Ezzel potenciálisan tízezreket spórolnak ügyfeleiknek, de erről majd később.

A Tesco sajtóosztálya arról tájékoztatott, hogy a megtalált kártya a vevőszolgálati pultba kerül, majd a megtalálást követő napon onnan küldik el azt a kibocsátó bank részére.

A Sparnál nem teszik el a kártyát, hanem rögtön eljuttatják azt a kibocsátó bankhoz.

A talált kártyát zárt borítékba helyezik és biztonságos helyen őrzik. A kártya a megtalálástól számított 24 órán belül a tulajdonos, vagy más átvételre jogosult személy részére visszaszolgáltatható.

- tájékoztatta a Pénzcentrumot a legnagyobb hazai benzinkút hálózattal rendelkező olajtársaság, a MOL képviselője. Amennyiben nem jelentkezik a kártyáért senki, akkor a MOL munkatársai a kibocsátó bank fiókjában vagy az önkormányzat illetékes szervénél adják le a kártyát - tették hozzá.

Fontos kiemelni, hogy a megkérdezett vállalatok általánosságban úgy nyilatkoztak, hogy ritkán felejtik ott a vásárlók a kártyáikat a pénztáraknál. A napi több ezer kártyás fizetést lebonyolító MOL esetében mindössze 20 ilyen esetről tudnak 2016-ban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kicsit durva, hogy ennyibe kerül

A költségek persze nem attól keletkeznek, hogy elhagytuk a bankkártyánkat, hanem attól, hogy pótolnunk kell azt. A fentiekből az derül ki, hogy ha nem megyünk vissza egy napon belül visszaszerezni a bankkártyánkat, akkor a legvalószínűbb, hogy az a bankunknál köt ki.

Ebben az esetben két költségünk biztosan jelentkezik és egy harmadikra is jó esélyünk van. Díja van a

  • a régi kártya letiltásának, valamint
  • az új kártya kibocsátásának

Továbbá, az éves kártyadíjunkat is megfizettethetik velünk még egyszer, hiába fizettük már ki azt az elveszett kártya után.

Minden banknak számtalan folyószámla csomagja van és a kártyával kapcsolatos díjak jellemzően csomagról csomagra eltérnek egymástól, így teljes piaci körképet nehéz készíteni ebben a kérdésben,

de hívd fel a saját bankodat és kérdezd meg, hogy a te számlacsomagod alapján, mennyibe kerülne a jelenlegi kártyádat letiltatni, majd egy új kártyát igényelni.

Azt se felejtsd el megkérdezni, hogy az új kártyának lesz-e új éves díja, vagy ha már a régi kártya után megfizetted, akkor ezt nem kell újra kifizetni.
A bankod válaszán jó eséllyel meg fogsz lepődni.

Szúrópróbaszerűen megnéztük néhány nagy lakossági bank folyószámla hirdetményét, ahol sokkoló árakkal találkoztunk.

Amit furcsa volt látni, hogy minél magasabb presztízsű kártyája van egy számlatulajdonosnak, annál magasabb díjért tudja pótolni a kártyáját, tehát a kiemelt ügyfélstátusz, az ilyen helyzetekben, visszájára fordul.

Ahogy a fenti táblázatban is látszik, ha sürgősen szükségünk van a kártyánkra és fiókba kérjük azt, akkor szélsőséges esetben 30, de jellemzően 15-20 ezer forintba is belekerülhet bankkártyánk cseréje, a járulékos költségekkel együtt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?