Tízezrekbe fájhat ez a bankkártyás hiba, pedig elkerülheted

2016. augusztus 19. 05:40

Ha fizetésnél ottfelejted a bankkártyádat a boltban, akkor legtöbbször már nincs visszaút. A bolt visszaküldi a kártyát a bankodnak, amely a visszaélés megelőzése érdekében letiltja azt, majd új plasztikot bocsát ki. Ez szélsőséges esetben neked 30 ezer forintodba kerül.


A legtöbb embernek ismerős helyzet, hogy munka után, fáradtan még beugrik kedvenc áruházába, hogy pótolja az otthon elfogyott élelmiszereket. Az egész napos hajtás után ilyenkor a legtöbben már figyelmetlenek és szétszórtak.

Ekkor szokott bekövetkezni az a hiba, hogy fizetés után sietve távozunk, hisz kezdődik a kedvenc TV műsorunk, és lazán a pénztárnál felejtjük a bankkártyánkat. Ez a hiba önmagában elég arra, hogy több tízezres költségbe verjük magunkat.

Küldjék vissza!

Megkérdeztünk néhány bankot, hogy mit várnak el a kereskedőktől, ha egy ügyfelük ottfelejti a bankkártyáját.

Az ERSTE Bank Marketing és PR Igazgatósága illetve a Budapest Bank PR ügynöksége egybehangzóan azt a választ adták, hogy ilyen esetekben

várják vissza a kártyát a kereskedőtől, azonban ha a bankhoz visszakerül a kártya, akkor a visszaélések megelőzése végett letiltják azt.

Majd mi eldöntjük...

A nagy kártyaelfogadóknál már nem volt ekkora az összhang. Az Auchanban a biztonsági szolgálatnak adják le a kártyát, és ott lehet személyi igazolvány vagy jogosítvány ellenében átvenni azt, tehát nem küldik el a kibocsátó bankhoz. Ezzel potenciálisan tízezreket spórolnak ügyfeleiknek, de erről majd később.

A Tesco sajtóosztálya arról tájékoztatott, hogy a megtalált kártya a vevőszolgálati pultba kerül, majd a megtalálást követő napon onnan küldik el azt a kibocsátó bank részére.

A Sparnál nem teszik el a kártyát, hanem rögtön eljuttatják azt a kibocsátó bankhoz.

A talált kártyát zárt borítékba helyezik és biztonságos helyen őrzik. A kártya a megtalálástól számított 24 órán belül a tulajdonos, vagy más átvételre jogosult személy részére visszaszolgáltatható.

- tájékoztatta a Pénzcentrumot a legnagyobb hazai benzinkút hálózattal rendelkező olajtársaság, a MOL képviselője. Amennyiben nem jelentkezik a kártyáért senki, akkor a MOL munkatársai a kibocsátó bank fiókjában vagy az önkormányzat illetékes szervénél adják le a kártyát - tették hozzá.

Fontos kiemelni, hogy a megkérdezett vállalatok általánosságban úgy nyilatkoztak, hogy ritkán felejtik ott a vásárlók a kártyáikat a pénztáraknál. A napi több ezer kártyás fizetést lebonyolító MOL esetében mindössze 20 ilyen esetről tudnak 2016-ban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kicsit durva, hogy ennyibe kerül

A költségek persze nem attól keletkeznek, hogy elhagytuk a bankkártyánkat, hanem attól, hogy pótolnunk kell azt. A fentiekből az derül ki, hogy ha nem megyünk vissza egy napon belül visszaszerezni a bankkártyánkat, akkor a legvalószínűbb, hogy az a bankunknál köt ki.

Ebben az esetben két költségünk biztosan jelentkezik és egy harmadikra is jó esélyünk van. Díja van a

  • a régi kártya letiltásának, valamint
  • az új kártya kibocsátásának

Továbbá, az éves kártyadíjunkat is megfizettethetik velünk még egyszer, hiába fizettük már ki azt az elveszett kártya után.

Minden banknak számtalan folyószámla csomagja van és a kártyával kapcsolatos díjak jellemzően csomagról csomagra eltérnek egymástól, így teljes piaci körképet nehéz készíteni ebben a kérdésben,

de hívd fel a saját bankodat és kérdezd meg, hogy a te számlacsomagod alapján, mennyibe kerülne a jelenlegi kártyádat letiltatni, majd egy új kártyát igényelni.

Azt se felejtsd el megkérdezni, hogy az új kártyának lesz-e új éves díja, vagy ha már a régi kártya után megfizetted, akkor ezt nem kell újra kifizetni.
A bankod válaszán jó eséllyel meg fogsz lepődni.

Szúrópróbaszerűen megnéztük néhány nagy lakossági bank folyószámla hirdetményét, ahol sokkoló árakkal találkoztunk.

Amit furcsa volt látni, hogy minél magasabb presztízsű kártyája van egy számlatulajdonosnak, annál magasabb díjért tudja pótolni a kártyáját, tehát a kiemelt ügyfélstátusz, az ilyen helyzetekben, visszájára fordul.

Ahogy a fenti táblázatban is látszik, ha sürgősen szükségünk van a kártyánkra és fiókba kérjük azt, akkor szélsőséges esetben 30, de jellemzően 15-20 ezer forintba is belekerülhet bankkártyánk cseréje, a járulékos költségekkel együtt.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem