28 °C Budapest
Jönnek az új magyar érmék: mutatjuk, mit kell róluk tudni

Jönnek az új magyar érmék: mutatjuk, mit kell róluk tudni

2016. augusztus 1. 11:04

Augusztus elsején ünnepeli 70. születésnapját forint, ennek apropóján pedig a mai naptól többféle emlékérmét is kibocsát a Magyar Nemzeti Bank. Többek között lesz új 50 forintos is, de nem kell már sokat várunk az állatkert 150. évfordulójának alkalmából bevezetett érmékre sem.


Évről-évre új emlékérme családot bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ezekkel lehet ugyan fizetni, de nem érdemes. Inkább gyűjtőknek ajánlják, vagy akár befektetésként: sok esetben ugyanis felértékelődnek ezek a pénzek. Ez persze függ az adott anyagtól, amiből készülnek, illetve a kiadott darabszámtól is.

Az emlékpénzek névértékük erejéig törvényes fizetőeszköznek minősülnek

- olvasható az MNB honlapján.

Ma jön a legújabb darab

A forint bevezetésének 70. évfordulójának alkalmából a Magyar Nemzeti Bank időszaki kiállítással, 10 000 forint névértékű ezüst és 2 000 forint névértékű színesfém emlékérme, valamint az 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatának kibocsátásával emlékezik meg. A kiállítás felöleli a forint pénzrendszer teljes történetét, amit a Corvinus Egyetem C épületében találunk meg 2016. augusztus 1. és 2016. szeptember 30. között.

Forrás:MNB

Az emlékérmék előlapja a megújult 20 ezresek grafikai elemeit idézik, rajtuk mikro-írással az évfordulós megemlékezés legfontosabb üzenetei (értékek, fejlődés, tradíció, időtállóság, stabilitás.) A grafikai háttérben mikro-írással a jelenleg hivatalban lévő elnök, dr. Matolcsy György aláírása, ezzel párban a hátoldalon a forint bevezetésekor regnáló elnök, dr. Oltványi Imre szignója is helyet kapott. A hátoldalon még az 1946. augusztus 1-jén kibocsátott forint és fillér érmecímletek, valamint az akkori 10 Ft-os bankjegyen látható ún. Kossuth-címer képe jelenik meg fő motívumként.

Lesz új 50 forintos is

Az MNB a mai napon 2 millió példányban bocsátja ki az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát. Az új 50 forintos érmék névértékes oldala, azaz amelyiken a szám van, megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett a megújított 10 000 forintos bankjegyről vett motívum, közepén Magyarország címerével látható, alsó köriratban pedig a "HETVENÉVES A FORINT" felirat szerepel.

Forrás:MNB

Jó hír a gyűjtőknek

Az új 50 forintos forgalmi érmével bárki találkozhat majd a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során. A forgalomba még nem került, verdefényes érmékhez a gyűjtők a készlet erejéig a Magyar Pénzverő érmeboltjában továbbá az MNB lakossági pénztárában, váltás útján tudnak hozzájutni. De az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozata díszcsomagolásban is megvásárolható.

Mikor jön a következő emlékérme?

A 2016. évre tervezett emlékpénz-kibocsátási program szerint augusztus 9-én jön a következő érme, az állatkert 150. születésnapjának apropójából. Lesz 10 000 forintos névértékű, ami ezüstből készül, és vehetünk majd 2 000 forintos névértékű érmét is, aminek az anyaga színesfém.

Forrás:MNB

Olimpiai emlékérem is van

A héten kezdőnek a 2016-os nyári olimpiai játékok ezért most nagyobb figyelmet kaphatnak az év elején kibocsátott olimpiai emlékérmék. Ebből is vásárolhatunk 10 000 forint névértékű ezüst darabot, vagy 2 000 forint értékű színesfémből készültet. De vásárolható 5 000 forintos névértékű érme aranyból is.

Forrás:MNB

Mitől függ, mennyit érnek?

Az érmék későbbi érték- és árváltozása sok dologtól függ, például attól, hogy milyen az alapanyaguk, és az éppen mennyit ér a világpiacon. Ahogy az sem mindegy, a gyűjtők mennyire kapkodnak utána. Az apróhirdetős, vagy aukciós oldalakon például az eladó és a vevő egymás közötti alkujától függ az érme aktuális ára. Az eddigi tapasztalatok alapján:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

egy-egy érme többféle áron is elkelhet az évek során.

Nem mindegy, hogyan tároljuk az érméket

Ha arra adjuk a fejünket, hogy egy ilyen emlék érmét ajándékozunk valakinek esetleg egy esküvőre, egy keresztelőre, vagy a ballagásra, akkor ne felejtkezzünk el megfelelő tájékoztatást adni az érmék tárolásának szabályairól sem.

Annak érdekében, hogy megelőzzük az érmék állagának a romlását, az Magyar Pénzverő Zrt. az alábbi szabályokat betartását javasolja:

  • Ne érjünk kézzel az érmék felületéhez

A pénzeket mindig a pereménél fogva tartsuk a kezünkben, mert az ujjnyomok zsírfoltot hagynak az érméken, amelyek így elvesztik az eredeti fényüket

  • Ne fényezzük és ne csúsztassuk az érméket

A fényezéssel vagy a csúsztatással apró karcokat ejthetünk az érmék felületén.

  • Ne ejtsük le

Egy ütődés nyomait lehetetlen eltüntetni.

  • Ne mossuk meg

Az érméket lehetőleg próbáljuk meg száraz környezetben tárolni, hogy a "patinásodást" (pára hatására kicsapódó zöld felületi korrózió) elkerüljük.

Mikor válthatja a forintot az euró?

Az elmúlt hetekben Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy már akár 2020-ban euróval fizethetünk Magyarországon. Később azonban óvatosabban fogalmazott a miniszter, hiszen amíg magyar gazdasági fejlettség nem éri el a megfelelő szintet, a csatlakozás vesztese lehet.
"Lehet eurónk, de mostanában azért nem lesz" - mondta a nemzetgazdasági miniszter Tusnádfürdőn.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?