Jönnek az új magyar érmék: mutatjuk, mit kell róluk tudni

2016. augusztus 1. 11:04

Augusztus elsején ünnepeli 70. születésnapját forint, ennek apropóján pedig a mai naptól többféle emlékérmét is kibocsát a Magyar Nemzeti Bank. Többek között lesz új 50 forintos is, de nem kell már sokat várunk az állatkert 150. évfordulójának alkalmából bevezetett érmékre sem.


Évről-évre új emlékérme családot bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ezekkel lehet ugyan fizetni, de nem érdemes. Inkább gyűjtőknek ajánlják, vagy akár befektetésként: sok esetben ugyanis felértékelődnek ezek a pénzek. Ez persze függ az adott anyagtól, amiből készülnek, illetve a kiadott darabszámtól is.

Az emlékpénzek névértékük erejéig törvényes fizetőeszköznek minősülnek

- olvasható az MNB honlapján.

Ma jön a legújabb darab

A forint bevezetésének 70. évfordulójának alkalmából a Magyar Nemzeti Bank időszaki kiállítással, 10 000 forint névértékű ezüst és 2 000 forint névértékű színesfém emlékérme, valamint az 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatának kibocsátásával emlékezik meg. A kiállítás felöleli a forint pénzrendszer teljes történetét, amit a Corvinus Egyetem C épületében találunk meg 2016. augusztus 1. és 2016. szeptember 30. között.

Forrás:MNB

Az emlékérmék előlapja a megújult 20 ezresek grafikai elemeit idézik, rajtuk mikro-írással az évfordulós megemlékezés legfontosabb üzenetei (értékek, fejlődés, tradíció, időtállóság, stabilitás.) A grafikai háttérben mikro-írással a jelenleg hivatalban lévő elnök, dr. Matolcsy György aláírása, ezzel párban a hátoldalon a forint bevezetésekor regnáló elnök, dr. Oltványi Imre szignója is helyet kapott. A hátoldalon még az 1946. augusztus 1-jén kibocsátott forint és fillér érmecímletek, valamint az akkori 10 Ft-os bankjegyen látható ún. Kossuth-címer képe jelenik meg fő motívumként.

Lesz új 50 forintos is

Az MNB a mai napon 2 millió példányban bocsátja ki az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát. Az új 50 forintos érmék névértékes oldala, azaz amelyiken a szám van, megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett a megújított 10 000 forintos bankjegyről vett motívum, közepén Magyarország címerével látható, alsó köriratban pedig a "HETVENÉVES A FORINT" felirat szerepel.

Forrás:MNB

Jó hír a gyűjtőknek

Az új 50 forintos forgalmi érmével bárki találkozhat majd a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során. A forgalomba még nem került, verdefényes érmékhez a gyűjtők a készlet erejéig a Magyar Pénzverő érmeboltjában továbbá az MNB lakossági pénztárában, váltás útján tudnak hozzájutni. De az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozata díszcsomagolásban is megvásárolható.

Mikor jön a következő emlékérme?

A 2016. évre tervezett emlékpénz-kibocsátási program szerint augusztus 9-én jön a következő érme, az állatkert 150. születésnapjának apropójából. Lesz 10 000 forintos névértékű, ami ezüstből készül, és vehetünk majd 2 000 forintos névértékű érmét is, aminek az anyaga színesfém.

Forrás:MNB

Olimpiai emlékérem is van

A héten kezdőnek a 2016-os nyári olimpiai játékok ezért most nagyobb figyelmet kaphatnak az év elején kibocsátott olimpiai emlékérmék. Ebből is vásárolhatunk 10 000 forint névértékű ezüst darabot, vagy 2 000 forint értékű színesfémből készültet. De vásárolható 5 000 forintos névértékű érme aranyból is.

Forrás:MNB

Mitől függ, mennyit érnek?

Az érmék későbbi érték- és árváltozása sok dologtól függ, például attól, hogy milyen az alapanyaguk, és az éppen mennyit ér a világpiacon. Ahogy az sem mindegy, a gyűjtők mennyire kapkodnak utána. Az apróhirdetős, vagy aukciós oldalakon például az eladó és a vevő egymás közötti alkujától függ az érme aktuális ára. Az eddigi tapasztalatok alapján:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

egy-egy érme többféle áron is elkelhet az évek során.

Nem mindegy, hogyan tároljuk az érméket

Ha arra adjuk a fejünket, hogy egy ilyen emlék érmét ajándékozunk valakinek esetleg egy esküvőre, egy keresztelőre, vagy a ballagásra, akkor ne felejtkezzünk el megfelelő tájékoztatást adni az érmék tárolásának szabályairól sem.

Annak érdekében, hogy megelőzzük az érmék állagának a romlását, az Magyar Pénzverő Zrt. az alábbi szabályokat betartását javasolja:

  • Ne érjünk kézzel az érmék felületéhez

A pénzeket mindig a pereménél fogva tartsuk a kezünkben, mert az ujjnyomok zsírfoltot hagynak az érméken, amelyek így elvesztik az eredeti fényüket

  • Ne fényezzük és ne csúsztassuk az érméket

A fényezéssel vagy a csúsztatással apró karcokat ejthetünk az érmék felületén.

  • Ne ejtsük le

Egy ütődés nyomait lehetetlen eltüntetni.

  • Ne mossuk meg

Az érméket lehetőleg próbáljuk meg száraz környezetben tárolni, hogy a "patinásodást" (pára hatására kicsapódó zöld felületi korrózió) elkerüljük.

Mikor válthatja a forintot az euró?

Az elmúlt hetekben Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy már akár 2020-ban euróval fizethetünk Magyarországon. Később azonban óvatosabban fogalmazott a miniszter, hiszen amíg magyar gazdasági fejlettség nem éri el a megfelelő szintet, a csatlakozás vesztese lehet.
"Lehet eurónk, de mostanában azért nem lesz" - mondta a nemzetgazdasági miniszter Tusnádfürdőn.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem