14 °C Budapest

Csak óvatosan, ezt a bort meg ne vedd a Balatonnál

2016. május 5. 18:30

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával három nap alatt 89 észak Balaton-parti borászatot és 300 000 hektoliter bort ellenőriztek az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. A "Balatoni Vihar" elnevezésű akció előzményeként 1 000 hektoliter hamisított terméket foglalt le a NÉBIH. Az ellenőrzéssorozaton négy borászat működését kellett ideiglenesen felfüggeszteni. A kisebb, például jelölési, higiéniai hibák miatt pedig figyelmeztetésben részesítették a vállalkozásokat az ellenőrök.


A "Balatoni Vihar" akcióban 32 borászati felügyelő 89 északi parti borászatot ellenőrzött április 25-27. között. Az ellenőrzéssorozatot a NÉBIH szervezte és koordinálta. Az akció előzményeként a NÉBIH 1 000 hektoliter hamisított bort foglalt le egy tapolcai borászatnál, a Világos Kereskedelmi Bt.-nél. A hatóság a termékeket azonnali hatállyal zárolta, továbbá az üzem működését is felfüggesztették a szakemberek.

Az ellenőrzéssorozatot e jelentős hamisítási eset miatt, valamint a balatoni bor jó hírének megőrzése érdekében indította a hatóság. Az akció célja az volt, hogy a szakemberek még szezon előtt meggyőződhessenek arról, megfelelő-e a borok minősége, valamint eleget tesznek-e az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

Az akció során mintegy 300 000 hektoliter terméket vizsgáltak meg a szakemberek. Nyomon követési hibát az ellenőrzött termékek 2 százalékánál, 6.740 hektoliternél találtak, a laboratóriumi vizsgálatok során pedig egyetlen tételnél sem állapítottak meg minőségi problémát. A Balaton-felvidéki borok tehát mind élelmiszerbiztonsági, mind minőségi szempontból megfelelőek.

A borászatok készletellenőrzésekor feltárt nyomon-követési jogsértések miatt 4 borászati üzem működését kellett ideiglenesen felfüggeszteni. Az üzemek csak a hibák kijavítása, majd ismételt hatósági szemle után folytathatják a tevékenységüket. A többi borászatnál csak kisebb, például jelölési, higiéniai hibákat találtak az ellenőrök, amelyek miatt figyelmeztetésben részesítették a vállalkozásokat. Ezek javítását szintén igazolni kell a hatóság felé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A NÉBIH Navigátor mobiltelefonos applikáció segítségével már a vásárlók maguk is bármikor borászati felügyelőkké válhatnak. Az alkalmazásban ugyanis a bor címkéjén található azonosítók valamelyikének megadásával ellenőrizhetik, hogy a termék rendelkezik-e a szükséges engedéllyel, de további hasznos, vásárlást segítő információkat is olvashatnak az érdeklődők.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem