26 °C Budapest
Durva, mennyi selejt kerül a boltokba: sokszor több a hibás, mint az ép

Durva, mennyi selejt kerül a boltokba: sokszor több a hibás, mint az ép

2016. április 24. 11:31

A fogyasztóvédelem tavalyi ellenőrzési során tízből négy esetben talált hiányosságokat. A legdurvább ellenőrzések a termékbemutatókat érintette, ezek ellen 500 panasz is érkezett. Az iparcikkek sem voltak túl megbízhatók, háromnegyedüknél találtak kivetnivalót az NFH szakemberei.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) beszámolt arról, mit is ellenőriztek 2015-ben a fogyasztóvédelmi ellenőrök. Így a kereskedelem területén a forgalmazási szabályokat és az árfeltüntetést 2015-ben közel hatezer boltban, áruházban ellenőrizték. A hibaarány túllépte a 40 százalékot, amikor jogsértést tártak fel.

Úgy tűnik, nem szívesen pepecselnek a boltosok a szavatossággal és a jótállással, hiszen az ellenőrzések több mint felében találtak hibát. A kereskedők sokszor nem vettek fel jegyzőkönyvet a fogyasztói panaszokról. A jótállási jegyekkel is sok baj volt, a vásárlók tájékoztatása is hiányosnak bizonyult sok esetben. A panaszos szavatossági ügyekben, amikor 2 évig lehet panaszkodni különféle iparcikkekre, listavezető a cipő, a közel 800 panaszos 90 százaléka a lábon viseltek minőségét kifogásolta.

Az ellenőrök 80 árubemutatót ellenőriztek, melyek felében jogsértést találtak, a vásárlók pedig félezer panaszt nyújtottak be a hatósághoz.

A különféle iparcikkek ellenőrzésekor az derült ki, hogy az ellenőrzött 400 mintából közel 300 veszélyesnek bizonyult. Ebben persze az is benne van, hogy a rutinos fogyasztóvédelmi ellenőr sejti, miből célszerű mintát venni, ha vizsgálódni akar. A webáruházak 90 százaléka elkövetett valamilyen kisebb-nagyobb, elsősorban tájékoztatással kapcsolatos hibát.

A gyerek, vagy a felnőtt a rossz?

Riasztó kép rajzolódik ki a gyerekjátékok ellenőrzési eredményeiből.

A vizsgálat során összesen 83 féle termékből vettek mintát az ellenőrök, melyekből a laboratóriumi vizsgálata során 63 bizonyult nem megfelelőnek, közülük pedig 52 termék (a mintavételezett termékek 63 százaléka) veszélyes volt a gyermekek számára.

Fulladásveszély, súlyos szemsérülés, tartós egészségkárosodás veszélye miatt mindez súlyos kockázatot jelent A legtöbb gyanús terméket (32 fajtát) a játék babák között találták.

Gyerekruhát sem könnyű jót vásárolni, legalábbis ha az ellenőrzések eredményeit böngészi a szülő. A vizsgálatokban több ezer csecsemő- és kisgyermek textilruházati terméket és gyermek lábbelit ellenőriztek és több száz esetben derült ki, hogy azok nem felelnek meg a termékbiztonsági követelményeknek. Nem úszták meg a játszóterek sem, több mint nyolcszáz játszótér, azokon pedig több mint hatezer játszótéri eszköz jutott az ellenőrzés sorsára, ahol bizony fele-fele arányban találtak hibát. A felnőttek és a gyerekek is szeretik a körhintát és társait. Az ellenőrzött több mint félezer mutatványos berendezés harmada nem felelt meg az üzemeltetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Kerüld a konnektort

A Hatóság laboratóriumaiban 2015-ben 11 ezer vizsgálatot végeztek. A különböző, közel másfélezer villamos termék, így a lámpatestek, fényfüzérek, a mikrohullámú sütők, műköröm besugárzó készülékek, töltő készülékek, hősugárzók, úti adapterek, mélykút-szivattyúk, rágcsáló, rovarriasztók, hajszárító, hosszabbító, inverter, ventilátor eseteiben a vizsgált minták háromnegyede nem felelt meg a szabvány követelményeinek, ami azt mutatja, hogy sok veszélyes termék található a kereskedelemben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Csak az árat ne nézd

Az általános kereskedelmi feltételek, árfeltüntetés és árfelszámítás átfogó vizsgálata, különös tekintettel az áruházláncok akciós ajánlataira, azt mutatta, hogy az ellenőrzött hatezer kereskedelmi egység 40 százalékában tapasztaltak valamilyen jogsértést az ellenőrök. Az árak 15 százaléka, az egységárak 32 százaléka hibás volt.

Működik az Unió: jöttek-mentek a panaszok

Az Unió közös riasztási rendszerében (RAPEX a neve) több mint kétezer veszélyre felhívó riasztást rögzítettek. Ezek jelentős része súlyos veszélyre hívta fel a figyelmet.

Az Európai Unió 28 tagállamában, valamint Izlandon és Norvégiában működnek a határon átnyúló fogyasztói panaszok rendezésének elősegítésére a nemzeti európai fogyasztók, amelyek együtt alkotják az Európai Fogyasztói Központok Hálózatát. 2015-ben 25 millió forint értékben sikerült a panaszrendezés Magyarországon, ebből 14 millió forint a magyar vásárlók zsebét gazdagította. Félezer panasz ment, félezer panasz jött a határokon keresztül.

Na és mit kaptak a vállalkozások a hibákért cserébe?

2015-ben közel tízezer esetben döntöttek a fogyasztóvédelmi ellenőrök úgy, hogy fellépnek a hibázó szolgáltatókkal szemben: felerészben kötelezték a vállalkozást a hiba kijavítására, több mint négyezer esetben pedig félmilliárd forint bírságot szabtak ki. Ez volt a szabálytalanságok ára: kinek sok, kinek pedig kevés. A fogyasztóvédelem népszerűsítésében a vásárlók körében Caramel is segített. A vasárnapi boltzár ellenőrzésére nem tér ki a beszámoló. Feltehetően nem nagyon volt mit ellenőrizni, legfeljebb apróságokat.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?