8 °C Budapest

Megszólalt a szépségguru: itt az igazság a különleges összetevőkről

2016. április 20. 14:35

A Széchenyi fürdő vize, a pannonhalmi levendula és a villányi kékszőlő mind olyan magyar sajátosságok, amelyeket az ország kincseiként tartunk számon. Emellett zseniális alapanyagok, amelyek felhasználása önmagában jelentheti egy márka egyediségét, néha pedig egészen meglepő módon bukkannak fel egy-egy termékben. Milyen hazai alapanyagokkal érdemes dolgozni, és mely összetevőkből születnek a legegyedibb magyar termékek?


A Széchenyi fürdő magas ásványi anyag tartalmú vizét kozmetikumokban használják, épp úgy, ahogy a pannonhalmi levendulából készített illóolajat. De utóbbiból készül például olyan magyar csokoládé is, ami után még az Amerikai Egyesült Államokban is kapkodnak. Összegyűjtöttük, hogy különböző gyártók hogy nyúlnak a hazai alapanyagokhoz: például miért van termálvíz egy arcradírban, és hogy kerül tárkony vagy erős paprika a csokoládéba?

Hazai összetevők kontra egzotikumok a szépségápolásban

A kozmetikában rengeteg magyar alapanyag felhasználására van lehetőség, de a legújszerűbb talán a hazai termálvizek alkalmazása. Az Adrienne Feller márka Hungarian Spring termékcsaládjának alapját a magyar termálvíz adja, ebben a termékcsaládban van arclemosó tej, arcradír, arcpermet és revitalizáló elixír is.

A Kárpát-medencében a földkéreg jóval vékonyabb, így a feltörő víz nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, az abból készült kozmetikumok pedig kivételes hatékonysággal ápolják a bőrt

- mondta a Pénzcentrumnak Feller Adrienneszépségterapeuta.

Termálvizes ivókúrák: miért nem palackozzuk a hévízi termált?

Budapest évtizedek óta kiemelkedő fürdővárosnak számít több tucat termálvizes- és gyógyfürdőjével, amelyek egy részének a vize nemcsak fürdő-, hanem ivókúra formájában is gyógyhatású, tipikusan az emésztrőrendszer betegségei esetén. Épp ezért sok fürdőhelyen van lehetőség a gyógyvizet helyben fogyasztani: például Bükfürdőn, Hévízen, Harkányban és Igalon, a budapesti gyógyfürdők közül pedig ilyen a Lukács, a Rudas és a Széchenyi fürdő is. Van néhány olyan hazai forrás is, amelynek a vizét palackozzák, de nem mindegyiket érdemes, például az egyik legismertebbnek számító hévízit sem, mert a benne lévő fontos összetevők között van olyan, amely néhány nap alatt elbomlik.

Feller Adrienne a magyar alapanyagok használatát több okból fontosnak tartja: egyrészt büszke arra, hogy magyar termékeket készít, másrészt rengeteg itt termő növény sokkal gazdagabb hatóanyagokban, mint bármi más a világon. A hazai termálvizek mellett több termékben használja fel a magyar sárgabarackmag-olajat, a villányi kékszőlőt, a pannonhalmi levendulát, a zsályát, illetve a kivételes hatóanyagairól híres kamilla-illóolajat is. A magyar alapanyagokon túl néhány egzotikumot is csempész a termékekbe, melyek bár nem teremnek meg itthon, hatásuk miatt fontos szerepük van: ilyen például a shea vaj, a tömjén, a mirha, a rózsa, a balzsamos szuhar és a szantál.

Magyar csokoládégyártás és itthoni fűszerek

A Rózsavölgyi Csokoládé nevű csokoládémanufaktúra számos hazai alapanyagot használ termékeihez, például pannonhalmi fűszereket az apátság kertészetéből, mint a borsmenta és a tárkony, illetve levendulaolajat szintén az apátság üzeméből. "Az apátság több éve megkért minket, hogy tervezzünk nekik 3 féle csokoládét. Próbáltam olyat készíteni, amihez való alapanyagokat akár termeszthetnének is a szerzetesek" - meséli Csiszár Katalin, a Rózsavölgyi Csokoládé egyik tulajdonosa.

Nem csak a magyar vásárlók körében népszerűek különleges fűszerezésű táblák: az Amerikai Egyesült Államokban például a karamellizált levendulás táblából adják el a legtöbbet,

 nyomában az erős paprikással, és mindegyik magyar alapanyagokból készült.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezeken kívül hazai biomandulát, diót, pálinkákat, gesztenyemézet, paprikát és dióolajat is használnak, idényben pedig epret, málnát és más gyümölcsöket. Ami Magyarországon megterem és szükség van rá a recept szerint, azt mindenképpen itthonról szerzik be, addig kutatnak, amíg fel nem lelik azt a minőséget, amire szükségük van. "Sajnos a tejtermékekkel gondban vagyunk, mindig kutatok, de egyelőre nem akadtam a megfelelőre. De például csokoládét érdemes tőlünk beszerezni, sajnos nagyon nehéz lezökkenteni a magyar séfeket és cukrászokat a belga és francia csokoládéról" - tette hozzá a csokoládémanufaktúra tulajdonosa.

Ez a csoki milyen évjárat?

Szántó Tibor csokoládékészítő mester azt a borászatban jellemző alapelvet vallja a csokoládékészítésben, hogy minden területnek megvan a saját terroir-ja, vagyis mindegyik klíma- és talajtípus különböző jegyeket hoz ki a gyümölcsből.

Ezek a karakterek nagyon egyediek, nem véletlen, hogy a komoly gyártók az évjárat megjelölésével dűlőszelektált csokoládékat hoznak forgalomba

- olvasható a magyar csokoládékészítő honlapján. Egyik legkülönlegesebb terméke az a forrócsokoládé, amelyhez tiszta tihanyi levendulát használ a finom kakaóaroma mellé. A termék egyediségét a vulkanikus termőtalaj adja: a Balaton speciális klímája magas illóolaj tartalmú virágokat ad, amely tökéletesen harmonizál a csokoládéval.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem