1 °C Budapest

Natúr, bio vagy kamu: jól nézd meg, mit kapsz a pénzedért

2016. március 3. 16:34

Tavasszal mindenki a megújulást keresi, és ezt a kozmetikai ipar is igyekszik meglovagolni, főképp a natúr- vagy biokozmetikum varázsszavakkal. A vásárlók közül csak kevesen tudják, hogy pontosan mit takarnak ezek a kifejezések, ahogy azt is, hogy a gyártók gyakran megtévesztik őket. Pedig az ár- és a hatásbeli különbség miatt sem mindegy, hogy mit kapnak a pénzükért cserébe. Elmondjuk, hogyan győződhetsz meg arról, hogy valóban természetes anyagokat tartalmaz a megvásárolt termék, és hogy mi okozza az esetenként igen jelentős árkülönbséget a natúr- és a hagyományos kozmetikumok között?A drogériákból is ismert brandeken túl az elmúlt években Magyarországon is megjelentek a természetes összetevőket tartalmazó kozmetikai szaküzletek, így a magyar vásárlók olyan márkákkal ismerkedhettek meg, mint a Lush, a The Body Shop, a Manna, vagy az Adrienne Feller. A fizetőképes kereslet növekedésével arányosan nő Magyarországon a prémium- és luxuskozmetikumok iránti igény, és a tavaszi megújuláshoz is egyre többen választanak natúrkozmetikumokat és natúrkozmetikai kezeléseket.

A natúr hívószó a kozmetikumok marketingjében

A natúrkozmetikumok ára többszöröse lehet a szintetikus anyagokat tartalmazó hagyományos termékekének, miközben előfordul, hogy a natúrkozmetikumként hirdetett termékek egyáltalán nem tartalmaznak természetes, illetve terápiás hatású összetevőket, ezért a vásárlóknak érdemes nagyon vigyázni.

Vannak ugyanis gyártók, akik minimális természetes összetevő esetén is - ami lehet akár 1 százalék - a natúr szót emelik ki marketingtevékenységük során. Többször találkozhatunk olyannal is a piacon, amikor egy illóolajra ráírják, hogy 100% tisztaságú, és közben az állítás messze nem felel meg a valóságnak. Sajnos a vásárló tájékozatlanságát használják ki ezekben az esetekben.

Minden bio natúr, de nem minden natúr bio

A szépségápolási készítmények csomagolásán szerepelhet natúr vagy bio (organikus) felirat, de egyik sincs szigorúan meghatározva. A kozmetikumok bio (organikus) minősítésének szigorúbb feltételei vannak: például az előállításukhoz felhasznált anyagok eredtének igazolása. Ezért általánosságban igaz az a szabály, hogy minden biokozmetikum egyben natúrkozmetikum, de nem minden natúrkozmetikum bio.

A natúr- és a biokozmetikumok legfőbb jellemzői:

•   50-100 % természetes, ill. természetes eredetű összetevő;
•   szín -illat-, emulgeáló-, tartósító anyagaik természetes eredetűek;
•   nem tartalmazhatnak szintetikus UV-szűrő anyagot, alumíniumvegyületet, ásványolaj-származékot, paraffint, genetikailag módosított anyagot és nanotechnológiával előállított anyagot.

Mit nézzek, ha tudni szeretném, mit veszek?

Feller Adrienne, szépségterapeuta, az Adrienne Feller márka tulajdonosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a megtévesztés veszélye nem csupán annyi, hogy a vásárló nem azt kapja a pénzéért, amit várt, ugyanis a szintetikus anyagok kifejezetten károsak: méregként raktározódnak el a szervezetben. Azt javasolja a vásárlóknak, hogy mindig megbízható forrásból szerezzék be a szépülésüket szolgáló termékeket.

Ez olyan kényes téma, mint a minőségi bor vásárlása: míg a boroknál a borszaküzlet, a természetes kozmetikumoknál a kozmetikus vagy szépségterapeuta, illetve a kozmetikumot minősítő szervezetek végzik a termékek előszűrését

- tette hozzá a szépségterapeuta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Segíthet még a csomagoláson felsorolt összetevők alapos elemzése, bár a nevek nem magyarul, hanem a kozmetikai nevezéktan (INCI) szerint vannak feltűntetve. Ne higgyünk a natúr feliratnak, ha az összetevők között az alábbiakat látjuk: Methyl, Ethyl, Propyl Paraben, Paraffin, Phenoxy-ethanol, Silicone - figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Mivel a kozmetikumokat minősítő szervezetek logóival ellátott kozmetikumok biztosan megfelelnek az adott szervezet egyedi követelményeinek, példaként megemlítünk néhányat, amelyek között megkülönböztetünk organikus, valamint organikus és natúr minősítést kiadókat is.

Ezért éri a többszörösét, ami természetes

A natúrkozmetikumok és a hagyományos kozmetikumok közötti nagy árkülönbség oka, hogy utóbbi előállítása jóval költséghatékonyabb, hiszen a vegyszerekkel előállított alapanyagok elérhetősége és minősége állandó, és ezek óriási mennyiségben készülnek.

A természetes növényi összetevőknél a gyártás ki van szolgáltatva természetnek, például az időjárásnak, de egzotikus országok alapanyagainál olyan tényezők is szerepet játszanak, mint a háború, a terror, vagy a politikai körülmények.

A kényes alapanyagokhoz kíméletes feldolgozási technológiákra van szükség, amitől szintén nő a ráfordított költség, illetve a BIO és ECO minősítések megszerzése is növeli az alapanyagok árát. Az illóolajat tartalmazó natúrkozmetikumoknál az sem mindegy, hogy 1 liter olaj előállításához mennyi növényre van szükség. Ilyen szempontból lehetnek egészen extrém esetek is, mint például a rózsaolaj, ugyanis 4 tonna rózsasziromból csupán 1 kilogramm rózsaolaj állítható elő.

Azt is érdemes fejben tartani, hogy ár-érték arányban nem drágák a natúrkozmetikumok, hiszen egyrészt valódi terápiás hatású készítményekről van szó, másrészt ezek koncentrált mennyiségben tartalmazzák a hatóanyagokat, ezért kisebb mennyiség felhasználása is már látványos eredménnyel szolgál.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?