Natúr, bio vagy kamu: jól nézd meg, mit kapsz a pénzedért

2016. március 3. 16:34

Tavasszal mindenki a megújulást keresi, és ezt a kozmetikai ipar is igyekszik meglovagolni, főképp a natúr- vagy biokozmetikum varázsszavakkal. A vásárlók közül csak kevesen tudják, hogy pontosan mit takarnak ezek a kifejezések, ahogy azt is, hogy a gyártók gyakran megtévesztik őket. Pedig az ár- és a hatásbeli különbség miatt sem mindegy, hogy mit kapnak a pénzükért cserébe. Elmondjuk, hogyan győződhetsz meg arról, hogy valóban természetes anyagokat tartalmaz a megvásárolt termék, és hogy mi okozza az esetenként igen jelentős árkülönbséget a natúr- és a hagyományos kozmetikumok között?A drogériákból is ismert brandeken túl az elmúlt években Magyarországon is megjelentek a természetes összetevőket tartalmazó kozmetikai szaküzletek, így a magyar vásárlók olyan márkákkal ismerkedhettek meg, mint a Lush, a The Body Shop, a Manna, vagy az Adrienne Feller. A fizetőképes kereslet növekedésével arányosan nő Magyarországon a prémium- és luxuskozmetikumok iránti igény, és a tavaszi megújuláshoz is egyre többen választanak natúrkozmetikumokat és natúrkozmetikai kezeléseket.

A natúr hívószó a kozmetikumok marketingjében

A natúrkozmetikumok ára többszöröse lehet a szintetikus anyagokat tartalmazó hagyományos termékekének, miközben előfordul, hogy a natúrkozmetikumként hirdetett termékek egyáltalán nem tartalmaznak természetes, illetve terápiás hatású összetevőket, ezért a vásárlóknak érdemes nagyon vigyázni.

Vannak ugyanis gyártók, akik minimális természetes összetevő esetén is - ami lehet akár 1 százalék - a natúr szót emelik ki marketingtevékenységük során. Többször találkozhatunk olyannal is a piacon, amikor egy illóolajra ráírják, hogy 100% tisztaságú, és közben az állítás messze nem felel meg a valóságnak. Sajnos a vásárló tájékozatlanságát használják ki ezekben az esetekben.

Minden bio natúr, de nem minden natúr bio

A szépségápolási készítmények csomagolásán szerepelhet natúr vagy bio (organikus) felirat, de egyik sincs szigorúan meghatározva. A kozmetikumok bio (organikus) minősítésének szigorúbb feltételei vannak: például az előállításukhoz felhasznált anyagok eredtének igazolása. Ezért általánosságban igaz az a szabály, hogy minden biokozmetikum egyben natúrkozmetikum, de nem minden natúrkozmetikum bio.

A natúr- és a biokozmetikumok legfőbb jellemzői:

•   50-100 % természetes, ill. természetes eredetű összetevő;
•   szín -illat-, emulgeáló-, tartósító anyagaik természetes eredetűek;
•   nem tartalmazhatnak szintetikus UV-szűrő anyagot, alumíniumvegyületet, ásványolaj-származékot, paraffint, genetikailag módosított anyagot és nanotechnológiával előállított anyagot.

Mit nézzek, ha tudni szeretném, mit veszek?

Feller Adrienne, szépségterapeuta, az Adrienne Feller márka tulajdonosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a megtévesztés veszélye nem csupán annyi, hogy a vásárló nem azt kapja a pénzéért, amit várt, ugyanis a szintetikus anyagok kifejezetten károsak: méregként raktározódnak el a szervezetben. Azt javasolja a vásárlóknak, hogy mindig megbízható forrásból szerezzék be a szépülésüket szolgáló termékeket.

Ez olyan kényes téma, mint a minőségi bor vásárlása: míg a boroknál a borszaküzlet, a természetes kozmetikumoknál a kozmetikus vagy szépségterapeuta, illetve a kozmetikumot minősítő szervezetek végzik a termékek előszűrését

- tette hozzá a szépségterapeuta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Segíthet még a csomagoláson felsorolt összetevők alapos elemzése, bár a nevek nem magyarul, hanem a kozmetikai nevezéktan (INCI) szerint vannak feltűntetve. Ne higgyünk a natúr feliratnak, ha az összetevők között az alábbiakat látjuk: Methyl, Ethyl, Propyl Paraben, Paraffin, Phenoxy-ethanol, Silicone - figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Mivel a kozmetikumokat minősítő szervezetek logóival ellátott kozmetikumok biztosan megfelelnek az adott szervezet egyedi követelményeinek, példaként megemlítünk néhányat, amelyek között megkülönböztetünk organikus, valamint organikus és natúr minősítést kiadókat is.

Ezért éri a többszörösét, ami természetes

A natúrkozmetikumok és a hagyományos kozmetikumok közötti nagy árkülönbség oka, hogy utóbbi előállítása jóval költséghatékonyabb, hiszen a vegyszerekkel előállított alapanyagok elérhetősége és minősége állandó, és ezek óriási mennyiségben készülnek.

A természetes növényi összetevőknél a gyártás ki van szolgáltatva természetnek, például az időjárásnak, de egzotikus országok alapanyagainál olyan tényezők is szerepet játszanak, mint a háború, a terror, vagy a politikai körülmények.

A kényes alapanyagokhoz kíméletes feldolgozási technológiákra van szükség, amitől szintén nő a ráfordított költség, illetve a BIO és ECO minősítések megszerzése is növeli az alapanyagok árát. Az illóolajat tartalmazó natúrkozmetikumoknál az sem mindegy, hogy 1 liter olaj előállításához mennyi növényre van szükség. Ilyen szempontból lehetnek egészen extrém esetek is, mint például a rózsaolaj, ugyanis 4 tonna rózsasziromból csupán 1 kilogramm rózsaolaj állítható elő.

Azt is érdemes fejben tartani, hogy ár-érték arányban nem drágák a natúrkozmetikumok, hiszen egyrészt valódi terápiás hatású készítményekről van szó, másrészt ezek koncentrált mennyiségben tartalmazzák a hatóanyagokat, ezért kisebb mennyiség felhasználása is már látványos eredménnyel szolgál.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem