Ezeket az ezreseket már sehol nem fogják elfogadni

Ezeket az ezreseket már sehol nem fogják elfogadni

2016. január 10. 07:05

Elszakadt bankjegy? Kopott pénzérme? A sérült bankjegyet, pénzérmét senki nem köteles elfogadni tőlünk, ha fizetni szeretnénk vele, de akkor mihez kezdhetünk vele? Mutatjuk, hol és hogyan válthatod be, ha épp egy sérült bankó lapul a pénztárcádban.

Bár a készpénzmentes fizetés mindenhol rohamosan terjed, ennek ellenére hazánkban még mindig a készpénz a legnépszerűbb fizetési forma a kiskereskedelemben. Az pedig bárkivel könnyen megtörténhet, hogy nála lévő pénz véletlenül elszakad, vagy beszennyeződik.

Hol válthatom be a sérült pénzt?

A nehezen felismerhető vagy sérült pénzt senki nem köteles tőlünk elfogadni, ha fizetni szeretnénk vele, ezekkel a bankjegyekkel a hitelintézetekhez és a postahivatalok pénztáraihoz valamint a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) fordulhatunk.

A sérült bankjegyek beváltása az előbb felsorolt intézményeknek kötelező, de hitelintézetek és a postahivatalok ezt feltételekhez köthetik, akár pénzt is kérhetnek érte, vagy elvárhatják például, hogy legyen az adott bankban bankszámlánk. A nehezen felismerhető vagy sérült pénzt azonban az MNB lakossági pénztárában költségmentesen váltja át ügyfelei számára.

Mi számít sérült bankjegynek/érmének?

  • Hiányos bankjegynek az a lyukas bankjegy számít, amelynek felületén legalább egy látható (10 mm2-nél nagyobb területű) lyuk található, valamint az a csonka bankjegy, amely esetében a hiányzó rész meghaladja a 3 mm-t.

  • Sérült bankjegynek számít, amelynek állapota fizikai (mechanikai) vagy vegyi hatásra, illetve bármilyen egyéb más módon megváltozott, pl. a kémiailag (vegyszerrel), biológiailag, vagy a pénzlopás megelőzésére használt biztonsági eszközök működésbe hozatala miatt szennyezett, lyukasztott, kimosott bankjegy.
  • Nehezen felismerhető érmének számít, amely megkopott, jelentősen elszíneződött, illetve a külső felületének állapota nem teszi lehetővé a névérték vagy az érmekép felismerését (pl. korrodált forintérme).
  • Sérült érme pedig az, amelyik eredeti alakját elveszítette.

Érdemes azonban tudni, hogy:

Hiányos sérült forintbankjegy abban az esetben váltható át, ha a bankjegynek több mint 50 százalékát benyújtják. Azokat a hiányos sérült bankjegyeket, amelyeknek felülete nem haladja meg az 50 százalékot, az MNB térítés nélkül bevonja a forgalomból

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az MNB.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezeket a bankjegyeket  még 30 naptári napon keresztül őrzik, ekkor még benyújthatjuk a pénz hiányzó részeit. Az azonban fontos, hogy a részeknek azonos bankjegyhez kell tartozniuk.

Mi a helyzet, ha nem lehet megállapítani a pénz értékét?

A különböző nehezen felismerhető érméket csak akkor tudjuk beváltani a postákon vagy a hitelintézeteknél, ha ott a helyszínen egyértelműen meg tudják állapítani az átváltani kívánt érmék címletét, valódiságát és mennyiségét.

Ha a pénztáros nem tud egyértelműen dönteni a sérült érmék átválthatóságáról, akkor átvételi elismervény, jegyzőkönyv, esetleg az átvételt igazoló más dokumentum kiállításával veszt át a kérdéses érméket. A kérdéses érme pedig az MNB szakértői bizottságához kerül megvizsgálásra.

  • Ha az érme átváltható, akkor az MNB az ellenértéket a beküldő hitelintézetnek, illetve a postának átutalja, ahonnan ezt majd később megkaphatjuk.
  • Ha az érme nem váltható át, akkor az MNB értesíti az érmét beküldő hitelintézetet, illetve postát, aki pedig értesít erről minket.

NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?