3 °C Budapest

Komoly bírságra számíthatnak a felelőtlen magyarok a következő napokban

2015. december 31. 13:00

Ünnepekkor, elsősorban a szilveszterhez közeledve egyre többen vásárolnak pirotechnikai termékeket. A szilveszteri tűzijáték látványos ugyan, azonban ennek is megvannak a maga veszélyei, amelyek néhány egyszerű tanács megfogadásával megelőzhetőek lennének. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Az év utolsó napjának fontos kellékei a pirotechnikai eszközök, amelyek bár igen látványosak, megvannak a maga veszélyei. Nem árt óvatosan bánni velük, ugyanis komoly sérüléseket okozhatnak, akár halálos balesetek is előfordulhatnak. Néhány egyszerű tanács megfogadásával azonban megelőzhetőek a későbbi kisebb-nagyobb balesetek - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy pirotechnikai termékeket kizárólag szaküzletben vásároljunk, és ne az utcai árustól, vagy a piacon. Az ilyen jellegű termékekhez használati és kezelési útmutatót is kötelező mellékelni. A terméken magyar nyelvű, jól olvasható címkének kell szerepelnie.

Győződjünk meg arról, hogy a terméken vagy a csomagoláson szerepel-e a CE megfelelőségi jelölés. A CE-jelölést jól látható, könnyen olvasható és maradandó módon kell a pirotechnikai terméken, vagy ha ez nem lehetséges, a pirotechnikai termékhez rögzített azonosító táblán vagy a csomagoláson elhelyezni.

A pirotechnikai terméket be kell sorolni különböző számú pirotechnikai osztályba. Az 1-es és a 2-es kategóriába azok a termékek tartoznak, melyeket egész évben megvásárolhatunk, mint például a tortagyertya vagy csillagszóró. A 3-mas osztályba kategorizált termékek már több hatóanyagot tartalmaznak, így ennek használata közepes kockázattal jár. Az ilyen besorolású tűzijátékot csak év végén (dec. 28 és 31-e között) veheti meg engedély nélkül a nagykorú személy, és a fel nem használt, vagy hibás termékeket a fogyasztónak kötelessége január 5-ig visszavinni a forgalmazóhoz. A bolt pedig köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdemes tudni, mikor használhatjuk a pirotechnikai termékeket, ugyanis a fogyasztó az utcákon, vagy például szabadidő eltöltésére szolgáló területeken

kizárólag december 31-én 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamon belül használhatja a 3-mas kategóriájú pirotechnikai termékeket. Az 1-es és 2-es kategóriába tartozó pirotechnikai termékek december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra között használhatók fel közterületen.

A Rendőrség tanácsai a pirotechnikai termékek használatával kapcsolatban:

 • Tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon!
 • Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!
 • Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!
 • Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket!
 • Ügyeljen a biztonságos indításra! Használjon szúrólángot adó gázgyújtót vagy vihargyufát.
 • A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse azokat!
 • Kézben tartva ne működtessen el tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé!
 • Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot!
 • A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa (amely lehet akár egy üres pezsgősüveg is)! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson. A kisebb telepet támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel.
 • A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék, de minimum egy vödör víz!
 • A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a vásárlás helyére!
 • A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott!
 • Vetőcsöves (golyós) bomba birtoklása és felhasználása csak pirotechnikusnak engedélyezett.
 • Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!
 • A házi kedvenceket tartsa bezárva, mert a robbanáskor hirtelen keletkező nagy erejű fény- és hanghatások sokkszerűen érhetik a szabadban lévő állatokat!

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?