13 °C Budapest

Így lophatják el a pénzed, ha aranyvasárnap vásárolsz

2015. december 18. 11:20

Csúcson a plázák, a bevásárlóközpontok, a hipermarketek, a piacok. Az utolsó karácsony előtti hétvégén a maximális sebességre kapcsolnak a zsebtolvajok, az autófeltörők, a táskarablók is. Mutatjuk, hogy támadnak, és hogy védekezz a tömegben.

Az adventi időszakban mind többen és többen keresik fel a bevásárlóközpontokat, valamint az ünnepi fénybe öltözött belvárosok utcáit, a karácsonyi vásárokat. A "vásárlási láz" sok esetben türelmetlenséggel, figyelmetlenséggel is párosul és táptalajul szolgálhat azoknak, akik mindezt kihasználva megpróbálják elcsenni vagyontárgyainkat. Fontos, hogy ezekben a hetekben is odafigyeljünk - ha lehet, talán még gondosabban - biztonságunk megteremtésére és a ránk leselkedő veszélyek kiszűrésére.

A rendőrségi tapasztalatok szerint ilyenkor megnő zseblopások száma, amelyeket jellemzően zsúfolt helyen: az utcán, tömegközlekedési eszközön, piacon, vagy bevásárlóközpontban követnek el. Éppen ezért pénzünket, bankkártyánkat, telefonunkat és egyéb más értéktárgyunkat már akkor tegyűk biztonságos, nem észrevehető, vagy nehezen hozzáférhető helyre, amikor elindulunk otthonról. Lehetőség szerint a kabátunk belső zsebeit használjuk, a nadrág hátsó zsebei nem nyújtanak kellő biztonságot. Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebünkbe.

A rendőrök azt javasolják továbbá, hogy

  • a csomagot, értékeket mindig tartsuk szem előtt,
  • a bankkártya PIN kódját ne tartsuk a kártya mellett,
  • kártyás fizetéskor ügyeljünk arra, hogy más ne lássa a beütött kódot,
  • a táskát mindig tartsuk magunknál, ne tegyük le pultra, bevásárlókocsiba, mert egy pillanat alatt elvihetik,
  • pénzkiadó automatánál legyünk körültekintőek, válasszunk forgalmas helyet, és a kivett pénzt azonnal tegyük el.

A trükkös csalók részére is jó alkalom az adventi időszak. Ők leggyakrabban értéktelen, bóvli tárgyakat kínálnak, illetve adománygyűjtés ürügyén szólítják le a parkolóban vagy az utcán sétálókat. Pénzt kérnek és gyakran kapnak is, holott a bejegyzett adománygyűjtő szervezeteket minden esetben csekk befizetésével lehet támogatni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amikor autóval indulunk vásárolni, a parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzük, nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. A jármű ajtaját és az ablakokat zárjuk be, amikor kiszálltunk a kocsiból még akkor is, ha csak rövid időre távozunk. Az indító kulcsot mindig tartsuk magunknál, biztonságos helyen.

Parkoljunk kijelölt parkolóban és olyan helyen, mely közel esik a célba vett üzlet bejáratához, esetleg térfigyelő kamera közelében, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, ahol a parkolóhely belátható és forgalmas. Ha arra érünk vissza, hogy feltörték kocsinkat, ne nyúljunk semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem