Így lophatják el a pénzed, ha aranyvasárnap vásárolsz

Így lophatják el a pénzed, ha aranyvasárnap vásárolsz

2015. december 18. 11:20

Csúcson a plázák, a bevásárlóközpontok, a hipermarketek, a piacok. Az utolsó karácsony előtti hétvégén a maximális sebességre kapcsolnak a zsebtolvajok, az autófeltörők, a táskarablók is. Mutatjuk, hogy támadnak, és hogy védekezz a tömegben.

Az adventi időszakban mind többen és többen keresik fel a bevásárlóközpontokat, valamint az ünnepi fénybe öltözött belvárosok utcáit, a karácsonyi vásárokat. A "vásárlási láz" sok esetben türelmetlenséggel, figyelmetlenséggel is párosul és táptalajul szolgálhat azoknak, akik mindezt kihasználva megpróbálják elcsenni vagyontárgyainkat. Fontos, hogy ezekben a hetekben is odafigyeljünk - ha lehet, talán még gondosabban - biztonságunk megteremtésére és a ránk leselkedő veszélyek kiszűrésére.

A rendőrségi tapasztalatok szerint ilyenkor megnő zseblopások száma, amelyeket jellemzően zsúfolt helyen: az utcán, tömegközlekedési eszközön, piacon, vagy bevásárlóközpontban követnek el. Éppen ezért pénzünket, bankkártyánkat, telefonunkat és egyéb más értéktárgyunkat már akkor tegyűk biztonságos, nem észrevehető, vagy nehezen hozzáférhető helyre, amikor elindulunk otthonról. Lehetőség szerint a kabátunk belső zsebeit használjuk, a nadrág hátsó zsebei nem nyújtanak kellő biztonságot. Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebünkbe.

A rendőrök azt javasolják továbbá, hogy

  • a csomagot, értékeket mindig tartsuk szem előtt,
  • a bankkártya PIN kódját ne tartsuk a kártya mellett,
  • kártyás fizetéskor ügyeljünk arra, hogy más ne lássa a beütött kódot,
  • a táskát mindig tartsuk magunknál, ne tegyük le pultra, bevásárlókocsiba, mert egy pillanat alatt elvihetik,
  • pénzkiadó automatánál legyünk körültekintőek, válasszunk forgalmas helyet, és a kivett pénzt azonnal tegyük el.

A trükkös csalók részére is jó alkalom az adventi időszak. Ők leggyakrabban értéktelen, bóvli tárgyakat kínálnak, illetve adománygyűjtés ürügyén szólítják le a parkolóban vagy az utcán sétálókat. Pénzt kérnek és gyakran kapnak is, holott a bejegyzett adománygyűjtő szervezeteket minden esetben csekk befizetésével lehet támogatni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amikor autóval indulunk vásárolni, a parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzük, nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. A jármű ajtaját és az ablakokat zárjuk be, amikor kiszálltunk a kocsiból még akkor is, ha csak rövid időre távozunk. Az indító kulcsot mindig tartsuk magunknál, biztonságos helyen.

Parkoljunk kijelölt parkolóban és olyan helyen, mely közel esik a célba vett üzlet bejáratához, esetleg térfigyelő kamera közelében, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, ahol a parkolóhely belátható és forgalmas. Ha arra érünk vissza, hogy feltörték kocsinkat, ne nyúljunk semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?