16 °C Budapest

Okostelefont veszel a gyereknek karácsonyra? Erre figyelj

2015. december 3. 17:01

Az idei karácsonyi vásárlási csúcsszezon egyik legnagyobb slágere az okostelefon. Amellett, hogy sokan most cserélik le hagyományos mobiljukat, vannak olyan családok is, ahol a gyerekek idén kapják meg első telefonjukat. De mire figyeljünk, ha a család legfiatalabb tagjainak veszünk ilyen készüléket?

Telefont vásárolni gyermekük számára egy megfontolt és felelős döntés, amire érdemes alaposan felkészíteni a digitális világgal újonnan ismerkedőket. Nehéz meghatározni egy adott életkort, amikor már nyugodt szívvel adhatunk okostelefont gyermekünk kezébe, hiszen nem annyira a kor, mint inkább a felkészültség és az élethelyzet a döntő szempontok ebben a kérdésben. Amikor először eljön az idő, hogy nem mi visszük, vagy megyünk értük az iskolába, természetes, hogy szeretnénk könnyedén elérni őket és biztosítani számukra, hogy ők is jelezni tudjanak. Ebben a kezdeti időszakban a célnak tökéletesen megfelel a legegyszerűbb, akár nyomógombos készülék is - vélik a szakértők.

Tippek
  • számítsunk arra, hogy a gyerek hamarabb összetöri, megkarcolja a készüléket
  • érdemes lehet első körben egy olcsóbb telefont választani
  • mindenképp vegyünk rá tokot, védőfóliát
  • ha drágább telefont vásárolunk, fontoljuk meg, hogy biztosítást kötünk rá
  • vásárolhatunk szemkímélő fóliát is a készülékre - ezek blokkolják a káros fény nagy részét
  • beszélgessünk a gyerekkel a készülék használatáról, a biztonságról, a személyes adatok védelméről

 

Kamaszkorra viszont már az okostelefontól is nehezen tudjuk távol tartani őket. Mielőtt azonban megvennénk gyermekünknek az első internet képes készüléket, különösen fontos, hogy alaposan felkészítsük őket az ezzel járó felelősségre. Amikor egy ilyen sokrétű kommunikációs eszközt adunk a kezünkbe biztosnak kell lennünk, hogy gyermekünk tisztában van vele, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rá az online térben

 - mondta el a Pénzcentrumnak Kenyeres Tamás, a Samsung mobil termékmenedzsere.

A szülő is vigyázhat a gyerek telefonjára

Számos alkalmazás létezik, amellyel kontrolálhatjuk, hogy gyermekünk milyen tartalmakhoz fér hozzá a saját telefonján, vagy a miénken. A Samsung például erre a célra fejlesztett egy saját applikációt, a Kids Mode-ot, amellyel kifejezetten a kisebb gyerekek számára tehető biztonságossá az okostelefon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nincs más dolgunk, mint a widget-ek (alkalmazások) közül kiválasztani a Kids Mode-ot, majd ingyenesen telepítenünk első használat előtt. Ezt követően megadhatjuk gyermekünk nevét és születési dátumát, majd kiválaszthatjuk, hogy a névjegyzékben melyik telefonszámról fogadhat, vagy indíthat hívást, illetve, hogy a telefon mely egyéb alkalmazásait nyithatja meg.

Azt, hogy csak a telefon általunk kontrolált és beállított felületét érje csak el, és onnan ne tudjon kilépni, egy négyjegyű PIN megadásával biztosíthatjuk. Az alkalmazás számos hasznos időtöltést is kínál a gyerekeknek, úgy, mint a több fajta rajzoló program, zenekészítés, hangrögzítés vagy fényképezés, mindegyik a gyerekekre szabott, animált kezelőfelülettel.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem