Sokan fognak csodálkozni a boltokban: végre valami olcsóbb lesz

2015. november 30. 14:30

Januártól csökkenhet a sertéstermékek fogyasztói ára, mivel 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik a sertéstőkehús áfája - nyilatkozta agrárszektor.hu-nak adott interjújában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Az élelmiszerek fogyasztói árának csökkentésére, valamint a sertéságazatban tapasztalt, illegális tevékenységek átterelődésre hivatkozva 2016. január 1-jétől a sertés tőkehúsok áfa-kulcsa 27 százalékról 5 százalékra csökken.

A statisztikai adatok, valamint az ágazati tapasztalatok alapján a köztes termékek áfa-csökkentése (az élő- és félsertés mellett 2015. január 1-jétől az élő és vágott szarvasmarha, juh, valamint kecske) sikeres intézkedés volt, aminek hatására jelentősen tisztult az érintett termékek piaca, valamint nőtt a tisztességes hazai piaci szereplők versenyképessége. A sertés tőkehúsok áfakulcsának csökkentése azonban nem hasonlítható össze a köztes termékekkel.

A piac tisztulása, a versenyfeltételek kiegyenlítődése mellet, a kormányzat, az ágazat hazai szereplői és a fogyasztók is azt várják, hogy az adott termékek végső fogyasztói árában is érezhető lesz majd a hatása. Amennyiben a gazdasági növekedés a terveknek megfelelően alakul, valamint a sertés tőkehúsok áfa-csökkentésével szemben támasztott pozitív elvárások mind a sertéságazat, mind pedig a fogyasztói árak szintjén beigazolódnak, következő lépésként sor kerülhet további termékkörök bevonására is

 - nyilatkozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A közelmúltban a román és a szlovák kormány is széleskörű áfa-csökkentésről döntött az élelmiszereknél. Ezek a döntések komoly hatással vannak az érintett ágazatok nemzetközi versenyképességére. A szaktárca célja továbbra is az, hogy a hazai boltok polcaira minél nagyobb mértékben hazai alapanyagból előállított, jó minőségű magyar élelmiszerek kerüljenek, ezért a Földművelésügyi Minisztérium továbbra is kezdeményezőként lép majd fel az intézkedés kiterjesztésében, és támogatja, hogy az alapvető élelmiszerek további termékkörei is minél hamarabb kedvezményes áfa-körbe kerüljenek.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?