Drágulhat a telefonálás a roamingdíj eltörlése miatt

Drágulhat a telefonálás a roamingdíj eltörlése miatt

2015. november 9. 09:00

Akár emelhetnek is a belföldi hívások tarifáján a szolgáltatók a roamingdíj eltörlése miatt - írja a Világgazdaság.


A későbbiekben nem lesz különbség a belföldi, illetve a külföldről Magyarországra irányuló hívások percdíjában, ugyanis eltörlik a roamingdíjat. Emiatt azonban az is előfordulhat, hogy - mivel nincsen érvényben ezt akadályozó szabályozás - a szolgáltatók emelni fogják a belföldi tarifákat.

A szolgáltatók saját üzletpolitikai stratégiájuk alapján döntik el - a szabad piaci verseny elveinek tiszteletben tartása mellett - azt, hogy emelik-e saját tarifáikat. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) nincs felhatalmazása a szolgáltatók üzleti döntéseinek vizsgálatára. A hatóság feladata annak biztosítása, hogy a szolgáltatók az esetleges díjemeléseket, az általános szerződési feltétel- és szerződésmódosításokat a jogszabályi előírások alapján hajtsák végre

 - mondta a lapnak az NMHH.

Ha viszont a szolgáltatók a leírtak szerint hajtanák végre az EP-határozatot, akkor az ügyfelek a jelenleginél valószínűleg kedvezőbben járnának. 2015. december 15-ig egy speciális számítással fogják meghatározni, hogy pontosan mennyit kell majd fizetni az Európai Unióban a külföldön fogadott hívásokért. Jelenleg például percenként 19,5 forintba kerül egy Magyarországról Németországba indított hívás. Jövő április 30-tól ez az összeg percenként körülbelül 0,0114 euró, vagyis valamivel több, mint három forint lehet.

A roamingdíjak legutóbb 2014. július 1-jén változtak, kivezetésük pedig két lépcsőben történik majd. Lesz egy átmenti időszak 2016. április 30-tól, amikor az említett mértékben lehet növelni a belföldi díjakat. Majd 2017. június 15-től az említett pluszdíjakat a szolgáltatók csak akkor alkalmazhatják, ha évenként az NMHH-nak megküldött kérelemben közgazdasági számításokkal igazolják, hogy a felmerült költségek nem fedeznék a kiadásokat, és emiatt a belföldi díjak emelésére lenne szükség.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25