15 °C Budapest
Így nem vernek át, ha kuponnal vásárolsz

Így nem vernek át, ha kuponnal vásárolsz

2015. november 2. 14:00

Egyre több webáruház csábítja magához a vásárlókat ajándékkuponokkal. Az utalványok forgalmazóinak azonban számos jogi feltételnek kell megfelelniük. A vásárlók közül kevesen tudják, hol juthatnak hozzá a számukra fontos információkhoz.

A webáruházak által kibocsátott elektronikus utalványok leggyakrabban e-mailben kapott kuponkódként, vagy letölthető formátumban nyújtanak kedvezményeket a különböző termékek vásárlása esetén, helyenként szolgáltatásokra válthatóak. Gyakran nyereményjátékok keretén belül, vagy egyes árucikkek megvásárlásakor jutalmazzák meg az ügyfeleket. Több helyen kaphatóak különböző értékű ajándékutalványok, melyeket szívesen vásárolnak azok az ügyfelek, akik nem szeretnék konkrét ajándékkal meglepni szeretteiket. Van azonban néhány alapvető információ, aminek érdemes utána járni, mielőtt felhasználnánk ezeket az utalványokat - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Sár és Társa Ügyvédi Iroda.

A kuponok felhasználásával kapcsolatos szabályokat a webáruház általános szerződési feltételeiben (ÁSZF) köteles feltüntetni. Ebben a dokumentumban a következő feltételekről kell tájékoztatni a vevőt:

 • hogyan tud fizetni az utalvánnyal
 • átruházható-e egy másik személyre
 • összevonható-e más kedvezménnyel
 • a lejárt kupon később nem használható fel
 • nem váltható át pénzre
 • hamisítása tilos
 • jogosulatlan felhasználás esetén a felelősség nem terheli a webáruházat

Az adott kuponon szerepelnie kell a felhasználhatósággal kapcsolatos konkrét adatoknak:

 • a kupon érvényességi idejének
 • az azonosító kódnak
 • a vásárlási feltételeknek
 • milyen termékekre és szolgáltatásokra vonatkozik
 • hol használható fel az utalvány
 • mekkora a kedvezmény maximális mértéke

Ha promóciós játék során sorsolnak ki kuponokat, érdemes elolvasni az ezzel kapcsolatos szabályzatot. A szakértők szerint ebből a résztvevők megtudhatják, milyen feltételei vannak az engedmény megszerzésének, kik vehetnek részt a játékban és meddig tart a promóció. Ilyenkor általában az ügyfélnek meg kell adnia a személyes adatait, így az adatbiztonságról is érdemes tájékozódni ebben a szabályzatban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az online kuponokról szóló marketing anyagokban nem tiltott a figyelemfelhívó, túlzó szövegek használata, ha azok a reklám természetéből adódó mértéket meg nem haladják. A reklámszövegeket csupán részben korlátozza a fogyasztóvédelmi szabályzat. Ha a kupont a valóságtól eltérő kedvezmény vagy ajándék lehetőségével hirdetik, az megtévesztésnek minősül.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?