11 °C Budapest

Teszt: ez a legjobb dobozos kakaó! Mit vigyen a gyerek iskolába?

Pénzcentrum
2015. szeptember 4. 05:48

Sok gyerek reggelente étkezés nélkül indul el otthonról, pedig a megfelelő reggeli javítja a koncentrációs képességet és fokozza a teljesítményt is. A Pénzcentrum ez alkalommal a kakaós tejeket és italokat vette górcső alá, hiszen rengeteg kisiskolásnak ez a reggeli része. Vajon jól teszik, hogy ezt isszák mindennap?

A gyermekek helyes táplálkozása rendkívül fontos, az apróbbak közül pedig sokan az iskola kezdetével szinte minden reggel isznak kakaót. Körbenéztünk a boltokban, hogy milyen kínálat áll a szülők rendelkezésre, végül 14 féle kakaós tejet és italt kóstoltuk végig.

Kollégáinkkal együtt összesen 8-an értékeltük a különböző kakaókat, amit 1-10-es skálán pontoztak a kóstolók. Vaktesztünkben a kinézetre, állagra és természetesen az ízre fókuszáltunk.  Érdemes tudni, hogy tesztünk szubjektív értékelésen alapul a kóstolást nem szakértők, hanem kakaórajongók végezték el. A poént már az elején lelőjük:

A versenyt íz és ár-érték arány alapján is a Lidlben kapható Pilos nyerte.

Az állag, kinézet és íz teszten második helyen a Mizo terméke végzett, ár érték arányban pedig a Tesco lett a második. A kóstolók elmondása szerint nagy különbségekvannak a kakaók között, a tesztelők találkoztak puncs- és mogyoróízű itallal, de akadt olyan is, amit kifejezetten finomnak ítéltek.

Miért fontos a reggeli?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) közreműködésével 2014-ben készült kutatás eredményeiből kiderül, hogy a felmérésben résztvevő 4-10 éves gyermekek 30 százaléka reggeli nélkül indul el otthonról. A megfelelő összetételű reggeli hiánya pedig sok esetben túlsúlyhoz vezethet. Ez komoly probléma Magyarországon, ugyanis a fiatalkorúak 25 százaléka valamilyen testtömeg többlettel rendelkezik.

A reggeli ellátja a gyermekeket a délelőtti fizikai tevékenységhez szükséges energiával, fokozza a teljesítményt, javítja a koncentrációs képességet, segít megbirkózni a napközbeni feszültséggel.

- mondta el a Pénzcentrumnak Erdélyi-Sipos Alíz a MODOSZ főtitkára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi lenne az ideális?

Az ideális reggelinek mindenképpen tartalmaznia kell teljes értékű gabonát, és komplett fehérjét (ez lehet: tej, tejtermék, felvágott, vagy tojás is), zöldséget vagy gyümölcsöt. A teljes értékű gabona pedig lehet: müzli, kása, teljes kiőrlésű kenyér. Az ezekben található rostok segítik az emésztést illetve nagyobb ásványi anyag és vitamintartalommal bírnak. A zöldség és gyümölcs kiváló vitaminforrás, ezekből fontos, hogy mindig az idénynek megfelelő, lehetőleg a lakóhelyünkhöz közel termőt válasszuk - tette hozzá a szakértő.

Egy iskolás gyermek energiaszükséglete átlagosan 2200-2500 kcal naponta. Ez természetesen korosztályonként eltérő: 4-6 éves gyermeknél 1350-1650 kcal/nap, 7-10 éves gyermeknél 1700-2050 kcal/nap, 11-14 éves gyermeknél 2000-2400 kcal/nap, 15-18 éves gyermeknél 2000-2600 kcal/nap. Ennek a mennyiségnek a 20 százalékát reggeliből kellene fedezni.

A minőség rendben van

Az elmúlt napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc- Biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai is elemeire bontották a kakaós tejeket és italokat. Vizsgálták többek között a zsír-, az összes cukor-, a fehérje-, a tartósítószer- és a színezéktartalmat, de ellenőrizték a mikrobiológiai tulajdonságokat is. Az eredmények megnyugtatóak, a minőségi és biztonsági paraméterek megfeleltek az előírásoknak. A laktózmentesként árusított mintáknál a laktóztartalmat is ellenőrizték a szakemberek, szerencsére ezeknél a termékeknél sem merült fel kifogás.

Kakaót reggelire?

A tejtermékeket gyakran a szervezet napi kalcium-szükségletét jelentős mértékben biztosító élelmiszerként emlegetik. Átlagosan 800 mg/nap mennyiségű kálciumra van szükség. Egy bögre (200 g) kakaós tejben vagy italban azonban ennek csupán alig 10%-a található. Ugyancsak fontos tényező a fehérjetartalom. E szempontból a NÉBIH által vizsgált 38 kakaóból 19 termékre igaz, hogy fehérjeforrásnak tekinthető, 13-ra pedig, hogy fehérjében gazdag.

Ezeket kóstoltuk végig:

  • Landliebe 399 forint / 477 ml
  • Riska 119 forint / 180 ml
  • Tolle 214 forint / 500 ml
  • Spar 169 forint / 500 ml
  • Pilos (Lidl) 159 forint / 500 ml
  • Milfina (Aldi) 159 forint / 500 ml
  • Mizo szívószálas 119 forint / 200 ml
  • Milli 219 forint /300 ml
  • Müller 369 forint / 373 ml
  • Cocio (üveges) 459 forint / 270 ml
  • Mizo kupakos 219 forint / 450 ml
  • Koppányi 299 forint / 500 ml
  • Tesco 159 forint / 500 ml
  • Cserpes 275 forint / 500 ml

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem