-1 °C Budapest

Hát ez különös! Hogy tudták lenyúlni ezt a bankkártyát?

2015. augusztus 23. 13:03

Különös bankkártya-lopás történt nemrég Sopronban: bár az esetnek nem minden részletét ismerjük pontosan, mégis sokat tanulhatunk belőle.

A Police.hu beszámolója szerint július közepén egy soproni bevásárlóközpont parkolójában az ismeretlen elkövető a sértett figyelmét elterelte és ellopta bankkártyáját, amellyel többször sikeresen

vásárolt és készpénzt vett fel.

A Soproni Rendőrkapitányság információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen, pontosan őt keresik:

Fotó: police.hu

Az esetnek több tanulsága is van, amelyek rávilágítanak arra, mennyire fontos időről-időre hangsúlyoznunk a bankkártya biztonságos használatának alapszabályait.

  • Ha a parkolóban megszerezte a kártyát, az azt jelentheti, hogy figyelmetlenül elől hagyta azt a kártya birtokosa: persze lehet, hogy kizsebelték, de az is elképzelhető, hogy a keze ügyében volt, csak épp óvatlanul letette valahova a kocsinál.
  • Ha készpénzt is vett fel, az azt jelenti, hogy megtudta a PIN kódot. Elképzelhető, hogy a pénztárnál kifigyelték, amikor beütötte, de az is lehet, hogy a kártyájára írva tartotta, esetleg a pénztárcájában, esetleg nagyon egyszerű kódot (pl.: 1234) adott meg.
  • Ha többször is használta, az azt jelentheti, hogy nem volt beállítva SMS-értesítő a bankkártyához, annak birtokosa nem észlelte elég gyorsan, hogy meglopták.

Nem lehet elégszer elismételni

  • Figyeljünk vásárlásnál, készpénzfelvételnél, nehogy valaki közvetlenül mögöttünk álljon. Vigyázzunk a bankkártyánkra.
  • Takarjuk el a terminál billentyűit, amikor megadjuk a PIN kódunkat.
  • Adjunk meg sms-értesítőt, így azonnal jelzést kapunk arról, hogy használták a kártyánkat.
  • Ha olyan tranzakcióról kaptunk sms-t, aminél nem mi fizettünk, nem mi vettünk fel készpénzt, azonnal hívjuk bankunkat.
  • Állítsunk be limitet a bankkártyánkhoz.
Még mindig a legbiztonságosabb

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Minden hasonló esetnél fontos hangsúlyozni, hogy a bankkártya még mindig az egyik legbiztonságosabb fizetési eszköznek tekinthető (például a készpénzhez képest).

A kártya kis odafigyeléssel, az alapvető szabályok betartásával nagyon biztonságosan használható, a pénzünk biztonságban van rajta, a visszaélések száma a teljes kártyahasználathoz képest elenyészőnek mondható.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem