21 °C Budapest
Hát ez különös! Hogy tudták lenyúlni ezt a bankkártyát?

Hát ez különös! Hogy tudták lenyúlni ezt a bankkártyát?

2015. augusztus 23. 13:03

Különös bankkártya-lopás történt nemrég Sopronban: bár az esetnek nem minden részletét ismerjük pontosan, mégis sokat tanulhatunk belőle.

A Police.hu beszámolója szerint július közepén egy soproni bevásárlóközpont parkolójában az ismeretlen elkövető a sértett figyelmét elterelte és ellopta bankkártyáját, amellyel többször sikeresen

vásárolt és készpénzt vett fel.

A Soproni Rendőrkapitányság információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen, pontosan őt keresik:

Fotó: police.hu

Az esetnek több tanulsága is van, amelyek rávilágítanak arra, mennyire fontos időről-időre hangsúlyoznunk a bankkártya biztonságos használatának alapszabályait.

  • Ha a parkolóban megszerezte a kártyát, az azt jelentheti, hogy figyelmetlenül elől hagyta azt a kártya birtokosa: persze lehet, hogy kizsebelték, de az is elképzelhető, hogy a keze ügyében volt, csak épp óvatlanul letette valahova a kocsinál.
  • Ha készpénzt is vett fel, az azt jelenti, hogy megtudta a PIN kódot. Elképzelhető, hogy a pénztárnál kifigyelték, amikor beütötte, de az is lehet, hogy a kártyájára írva tartotta, esetleg a pénztárcájában, esetleg nagyon egyszerű kódot (pl.: 1234) adott meg.
  • Ha többször is használta, az azt jelentheti, hogy nem volt beállítva SMS-értesítő a bankkártyához, annak birtokosa nem észlelte elég gyorsan, hogy meglopták.

Nem lehet elégszer elismételni

  • Figyeljünk vásárlásnál, készpénzfelvételnél, nehogy valaki közvetlenül mögöttünk álljon. Vigyázzunk a bankkártyánkra.
  • Takarjuk el a terminál billentyűit, amikor megadjuk a PIN kódunkat.
  • Adjunk meg sms-értesítőt, így azonnal jelzést kapunk arról, hogy használták a kártyánkat.
  • Ha olyan tranzakcióról kaptunk sms-t, aminél nem mi fizettünk, nem mi vettünk fel készpénzt, azonnal hívjuk bankunkat.
  • Állítsunk be limitet a bankkártyánkhoz.
Még mindig a legbiztonságosabb

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden hasonló esetnél fontos hangsúlyozni, hogy a bankkártya még mindig az egyik legbiztonságosabb fizetési eszköznek tekinthető (például a készpénzhez képest).

A kártya kis odafigyeléssel, az alapvető szabályok betartásával nagyon biztonságosan használható, a pénzünk biztonságban van rajta, a visszaélések száma a teljes kártyahasználathoz képest elenyészőnek mondható.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?