13 °C Budapest

Szemüveges vagy? Ezt jobb, ha tudod

2015. augusztus 15. 13:02

A magyar lakosság közel 50 százalékának lenne szüksége szemüvegre, közülük sokan hordanak is, de vajon a megfelelő időszakonként cseréljük le szemüveginket? Mennyibe kerül szemüvegesnek lenni? Mutatjuk azt is, hogyan védheti meg a szemét az, aki egész nap a gép előtt ül.

Sokan talán nem is tudnak róla, vagy csak nem foglalkoznak azzal, hogy szemüveget kellene hordaniuk. Ami nem véletlen, mert egy-egy márkás darabnak igen borsos lehet az ára.

Ma három és fél millió ember hord szemüveget Magyarországon, de a felmérések szerint még másfél millió embernek lenne szüksége rá

- nyilatkozta korábban Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség szóvivője a delmagyar.hu-nak

A szemüvegek árát több tényező is befolyásolhatja. Többek között a szemüveg lencsék dioptriája, anyaga, minősége, vastagsága, és az azon elhelyezett rétegek típusai is. A másik legfontosabb tényező a szemüvegkeret, amelynek ára többek között annak anyagától és márkájától is függ.

A fentiek alapján az ár a néhány ezer forinttól a több százezer forintig is terjedhet

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Karvázy Attila, a Magyar Optikus Ipartestület elnöke.

Azt is érdemes tudnunk, hogy általánosságban nem vonható párhuzam az ár és a dioptria között, mindkét típusnál választhatunk kedvezőbb vagy magasabb árfekvésű szemüvegeket.

A Pénzcentrum becslései szerint, ha nem ragaszkodunk a márkásabb keretekhez, akkor egy átlagos szemüveg 15-30 ezer forint körül beszerezhető.

Milyen gyakran érdemes cserélni?

Az egészségügyi szűrővizsgálatok éves szinten javasoltak, ezért évente ajánlatos látásvizsgálaton illetve szemvizsgálaton részt venni, különösen akkor, ha egész nap a számítógép előtt dolgozunk. Amennyiben a vizsgálton dioptria változást állapítanak meg, akkor érdemes új szemüveget készíttetni.

A szemüveg állapotától függően érdemes legalább kétévente a szemüveglencsét optikai szaküzletben kicseréltetni.

Kis optikusnál vagy nagyobb optikai bolthálózatnál vásároljunk?

Egyes optikai egységek árai attól is függhetnek, hogy milyen rezsiköltségekkel dolgoznak. Ebből adódóan előfordulhat, hogy a kisebb méretű optikáknál olcsóbban juthatunk egy szemüveghez, hiszen ott alacsonyabbak a rezsikiadások is. A Magyar Optikus Ipartestület azonban arra hívja fel a figyelmünket, hogy a magas szakmai színvonal az, ami a leglényegesebb az egyedi méretvétel alapján készített szemüvegeknél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így védheted meg a szemed, ha egész nap a gép előtt ülsz

Korunk gyakori problémája, hogy az egész napos számítógépezéstől szemünk hamar elfárad és irritált lesz, sőt néha talán a fejünk is megfájdul tőle. Szerencsére van azonban néhány szakértői tanács, aminek a segítségével megvédhetjük magunkat a kellemetlenségektől.

  • Nagyítsuk a szöveget
    Amikor apróbetűs szöveget nézünk, akkor általában vagy bandzsítunk vagy közelebb tesszük az arcunkat a képernyőhöz és ez okozhat fejfájást vagy fáradtságot. Ezért nagyítsuk a szöveget, vagy állítsunk be eltérő színeket a könnyebb olvasáshoz.
  • Pislogjunk
    Amikor a gépet nézzük, elfelejtünk pislogni, és ez kiszárítja a szemeinket. Nehéz emlékezni, de próbáljuk fejben tartani, hogy a pislogás segít. A szemcsepp a másik nagy segítség a szemszárazság távol tartása érdekében.

  • Állítsunk a fényerőn
    A képernyő vakító fénye megerőlteti a szemeinket és fejfájást is okozhat. Ezért állítsunk a fényerőn, és kerüljük a tükröződést vagy szerezzünk be tükröződésmentes fóliát.

  • A 20-20-20 szabály
    Minden 20 perc munka után, nézzünk 20 másodpercig valamit, ami 20 méterre van tőlünk. Ez segíti a szemizmok mozgását, és a fókuszálást. Azonban ha négy órán keresztül nézünk valamit, ami ugyan olyan távolságban van, akkor a szemizmaiknak már nehéz lesz beállni, ha ismét másfelé nézünk.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm