Nagyot kaszálhatnának ezzel a balatoni büfések, de...

Nagyot kaszálhatnának ezzel a balatoni büfések, de...

2015. augusztus 11. 06:04

Képzeljünk el egy hétvégét a Balatonnál úgy, hogy egyáltalán nem viszünk magunkkal készpénzt. Kártyával fizetjük az apartmant, a fürdőbelépőt, kártyával fizetünk a nyugágyért, a lángosért és a sörért is. Az biztos, hogy hogy egyre többen használják nyaralásnál a kártyájukat, de az elektronikus fizetések terjedését sok dolog hátráltatja egy olyan turisztikai térségben, ami gyakorlatilag a nyár három hónapjában működik. Hogyan lehet ezen változtatni, mikor lesz készpénzmentes a Balaton? Erről kérdezte a Pénzcentrum Kiss Edét, a Visa Europe Magyarországért felelős igazgatóját.

Magyarország egyre jobban teljesít a bankkártyás fizetés tekintetében. Jelenthetnek húzóerőt ebben a fejlődésben a turisztikailag kiemelt régiók, mondhatjuk, hogy többet használjuk a kártyánkat a nyaralás alatt?

Egyértelműen igen. Ha csak az idei nyár két első hónapját vesszük alapul, láthatjuk, hogy a tavalyi évhez képest még gyakrabban használták kártyájukat a magyarok nyaralásuk alatt: a Visánál például a kártyás fizetések száma közel 20 százalékkal nőtt tavalyhoz képest a Balatonnál, és a magyar kártyás vásárlások összértéke meghaladta a 2 milliárd forintot a régióban. Legfőképp a balatoni éttermi költések területén tapasztalható ez a növekedés, ahol 150 millió forintot költöttünk a két hónap alatt, amely 37 százalékos emelkedést jelent a tavalyi adatokhoz képest. Szintén kiugró eredményt tapasztaltunk az élelmiszer üzletek és szupermarketek esetében (489 millió forint, 16 százalékos emelkedés) és a szállodai számlák bankkártyás kiegyenlítésében (188 millió forint, 18 százalékos emelkedés a tavalyi évhez képest).

A magyar kártyás költések alapján az öt legnépszerűbb balatoni úti cél idén sorrendben

  • Siófok
  • Keszthely
  • Balatonfüred
  • Balatonlelle
  • és Balatonboglár volt.

Mindezek alapján úgy látjuk, hogy egyre többen teszik le voksukat a kártyás fizetés előnyei mellette a nyári nyaralás ideje alatt is.

Mennyire vannak felkészülve ezek a régiók a kártyás fizetésre? A Balatonnál azért kevés olyan büfét, apartmant találni, ahol kártyával fizethetünk a lángosért. Sokan panaszkodnak arra, hogy a Balaton még mindig 3-4 hónapos régió, a vendéglátóhelyeknek, éttermeknek, büféknek leginkább az az érdekük, hogy a nyári időszak alatt termeljék ki az egész éves bevételt. Hogyan lehet mégis ösztönözni őket arra, hogy fejlesszék az elektronikus fizetési lehetőségeket? Miért éri meg egy szobakiadónak, egy büfésnek a POS-terminál beszerzése, azaz a kártyás fizetés bevezetése?

Attól függetlenül, hogy egyre több helyen elérhető a kártyás fizetés lehetősége, továbbra is van hova fejlődni a hazai kártyaelfogadásnak, és ez a balatoni régióra is igaz.

A hazai fizetések esetében is egyre inkább előtérbe kerül a kártyás fizetés, és a nyaralásunk alatt sem szeretünk lemondani a bankkártyás fizetés nyújtotta kényelemről és biztonságról, legyen szó a hotelszámlák kifizetéséről, egy sült hekk megvásárlásáról vagy akár egy vízibicikli kibérléséről. Egy tavalyi európai felmérésünkből az látszik, hogy

a kis- és középvállalkozások négyből egy ügyfelet eltántorítanak a vásárlástól csupán azzal, hogy nem teszik lehetővé a bankkártyás fizetést.Az így elveszített vásárlók 16 százaléka később olyan helyen vásárol, ahol módjában áll bankkártyával fizetni, míg 15 százalékuk teljesen eláll vásárlási szándékától. Ezek nagyon erős számok, amelyek figyelmeztető jellegűek, hiszen a vendéglátó

jelentős bevételtől foszthatja meg magát

azzal, hogy nem fejleszti a különböző fizetési formák elérhetőségét. Ennek lehet a legnagyobb ösztönző értéke a vendéglátóhelyek és más szolgáltatók számára.

Jellemzően mi hátráltatja az üdülőhelyeken a kártyás fizetés fejlődését? Mik a tipikus esetek, amikkel szembetalálkoznak?

A legjellemzőbb, hogy az üdülőhelyek többsége csak szezonálisan tart nyitva, és úgy ítéli meg nem érdemes beruháznia egy ilyen irányú fejlesztésbe. Ennek ellenére bizakodóak vagyunk: változnak a fogyasztói igények, ezeknek pedig a kereskedőknek is meg kell felelniük.

Az egyik oka annak, hogy egy büfés, egy szállásadó hallani sem akar a kártyás fizetésről, hogy azzal sokkal jobban ellenőrizhetővé válik a forgalma, kevésbé tudja szürkén/feketén működtetni az üzletet. Meggyőzhető egy ilyen vállalkozó?

Amit fontos felismerniük a vállalkozásoknak, hogy a kártyás fizetés lehetőségének biztosítása hosszú távon megtérül, hiszen ez is hozzájárul ahhoz, hogy még inkább teljes körű szolgáltatást nyújtsanak a vásárlóknak. Gyors, kényelmes, és rendkívül biztonságos, így sokan preferálják a készpénzes fizetéssel szemben, főleg nyáron, amikor nem szeretünk sok készpénzt magunknál tartani, például a strandon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vannak egyébként pozitív példák? Találkoznak nyitott szálláshelyekkel, vendéglátósokkal?

Az adatok nagyon pozitívak: az elmúlt 3-4 év alatt a kártyás fizetések értéke 12-15 százalékkal növekedett itthon, amelyen belül a kártyás fizetések értéke 20 százalékkal nőtt. Az európai átlagnál gyorsabban terjed ez a fizetési forma Magyarországon, 5 év alatt másfélszer annyi terminálon tudnak a fogyasztók kártyájukkal fizetni. Ez azt igazolja, hogy egyre több vállalkozás nyitott a kártyás fizetésre, és bízunk benne, hogy jövőben még elterjedtebbé válik majd Magyarország összes régiójában.

Mit mutatnak a számok? Mennyivel nő a kiemelt turisztikai övezetekben a kártyás fizetés, a készpénzfelvétel a nyári csúcsidőszakban?

A Visa adataiból az látszik, hogy az idei nyár első két hónapjában a magyarok jelentősen többet használták kártyáikat a Balaton környékén: a POS-költések (azaz a kártyás vásárlások) összértéke 18 százalékkal emelkedett az előző év ugyanezen időszakához képest. Nem csak a kártyás költések összértéke, hanem a POS-tranzakciók száma is magasabb volt 17 százalékkal a tavalyi június-júliusi adatokhoz viszonyítva. Az öt legnépszerűbb balatoni településen a POS költések összértéke a nyár első két hónapja alatt elérte az 1,5 milliárd forintot, ami 18 százalékkal magasabb, mint a tavaly mért eredmény.

A tranzakciók számát nézve a teljes balatoni régióra, a lista élén a szupermarketek és benzinkutak állnak, ezeket követően a magyarok legtöbbször áruházakban és éttermekben fizettek kártyával.

Kiss Ede (Fotó: Portfolio)

Egyébként a számokból az is látszik, hogy a külföldiek is többet használják kártyájukat: nem meglepő módon leginkább a német bankkártya-használat növekszik.

Mikor lesz az, hogy egyetlen bankkártyával el tudok majd indulni a strandra, és a belépőtől a nyugágykölcsönzésen át a strandlabdáig és a hekkig mindent meg tudok majd vásárolni a kártyámmal?

A felvázolt kép lassan valósággá válik. A vonathoz és tömegközlekedéshez használt jegyek és bérletek már most megvásárolhatóak bankkártyával, és a legtöbb stand is biztosítja ennek a fizetési formának a lehetőségét. A következő hónapokban egyébként több, a kártyahasználatot népszerűsítő kampánnyal is találkozhatunk majd, például parkokban, bevásárlóközpontokban.

Vannak speciális nyári, strandolási biztonsági tanácsok a bankkártya-használathoz? Milyen tipikus visszaélésekkel lehet találkozni a nyári időszakban? Tapasztalható, hogy nyáron több a kártyás visszaélés például a Balatonnál, vagy a Velencei tónál?

Rendkívül alacsony a bankkártyás visszaélések száma európai szinten, az MNB legfrissebb adatai szerint Magyarországon pedig rekord alacsony mértékű, csupán 0,006 százalék. Emellett természetesen mi is tehetünk azért, hogy biztonságban tudjuk a pénzünket. Az egyik legfontosabb tanács, hogy ne tartsuk a PIN kódunkat és a bankkártyánk egy helyen, ha pedig megtörtént a baj, ismerjük a kártya letiltásának lépéseit, és azonnal lépjünk kapcsolatba a kártyát kibocsátó bankkal.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18