Mire elég havi 24 ezer? Túl sok magyar család tudja

2015. június 24. 12:00

Ma Magyarországon létminimum alatt élőnek számít, aki kevesebb mint 24 ezer forintot költ havonta élelmiszerre. Pontosan nem lehet megmondani, hányan vannak, csak azt, hogy a magyar háztartások körülbelül harmada él a létminimum alatt.

Majdnem félmillió ember él ma Magyarországon mélyszegénységben. A háztartások harmada pedig a létminimum alatt - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai sajtótájékoztatóján. A létminimum megállapítása során a KSH a normatív élelmiszerfogyasztást veszi alapul, azaz az alapján mér, hogy az adott háztartásban élők mit esznek, az mennyiben felel meg a hivatalosan meghatározott egészséges táplálkozásnak. Az élelmiszerkosár értéke az abban szereplő élelmiszereknek az adott időszakra jellemző árakon számba vett forintösszege, a létminimum pedig az élelmiszer-normatíva körüli értékben élelmiszert fogyasztó összes személyes kiadások havi átlagos értéke.

  • Ez 2014-ben egy főre nézve havonta 23 954 forint volt.
  • Egy fogyasztási egységre, azaz háztartásra számított létminimum értéke 87 351 forint.
  • 2 felnőtt és 2 gyerek megélhetésére számítva 253 318 forint.
Mindezen adatok alapján Magyarországon 461 ezer fő él mélyszegénységben.

Az, hogy hányan élnek létminimum alatt, nem lehet pontosan megmondani, mert a háztartások fogyasztását vizsgálják, nem a személyeket. De a becslések szerint

a magyar háztartások 35-36 százaléka él létminimum alatt.

A számításból egyébként alapból kizárják azokat a háztartásokat

  • amelyben az adott évben lakásberuházás, kocsivásárlás történt
  • a legalacsonyabb 5 százalékú jövedelműeket
  • legmagasabb keresetű harmadot

Új mérések, új irány

Utoljára jelenik meg a Központi Statisztikai Hivatal létminimumra vonatkozó adatsora. Számításaik szerint létminimum alá tartozik az a család is, akik az átlagszinthez közeli színvonalon élnek, de nem küzdenek a fizikai önfenntartás problémájával. Ez nem feltétlenül ad helyes képet a szegénységről, ezért ezentúl más módszerrel, nem a fogyasztói kosár - azaz az alapján, ki mit vásárolhat a háztartásba - számítják majd. Csak a szegénységgel foglalkozó kiadványukban jelennek meg a létminimumra vonatkozó adatok, de ebbe a fogyasztói kosár mellett a jövedelmi adatok is szerepet kapnak majd.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem